16 maj 2016 06:00

16 maj 2016 06:00

Satsar på radio för nyanlända

MARIESTAD: Sändningar på sex olika språk

I dag är det premiär för ”Multilingual” – ett radioprogram för nyanlända.
Hala Akaris initiativ har tänt nytt liv i Radio Mariestad.
– Annars hade det här förmodligen varit sista året, säger Mikael Johansson.

Bortsett från de plikttrogna rapporteringarna från region- och kommunfullmäktige har Radio Mariestad fört en tynande tillvaro de senaste åren. Ordföranden för den ideella ekonomiska föreningen, Mikael Johansson, berättar att man sjungit på sista versen ett bra tag nu i takt med att intresset minskat.

– Radio Mariestad är i dag i princip en dator vid vattentornet. Men det här integrationsprojektet har gjort mig förväntansfull igen och det finns möjligheter att utvidga verksamheten.

Svårt få information

Låt oss backa bandet ett par månader. Yttrandefrihetskämpen och Mariestadsbon Hala Akari, som i en MT-intervju i höstas berättade om hemska repressalier i hemlandet Syrien för den som vågar kritisera regimen, hade funderat ett tag kring möjligheterna att göra radio för nyanlända i Mariestad.

Efter samtal med kommunens kulturavdelning fick Hala kontakt med Mikael Johansson.

– Det är svårt för nyanlända att få information om vad som pågår i samhället. Tanken är att blanda lokala nyheter och sånt som kan vara intressant för olika grupper av nyanlända samt musik och tankar om livet i Sverige, säger Hala Akari.

Programmet kommer att innehålla totalt sex olika språk: Arabiska, persiska, engelska, amhari, somali och tigrinja. Tanken är att varje språk får mellan tolv och femton minuter vardera per sändning. De lokala nyheterna baseras på uppgifter från Mariestads-Tidningen.

Olika tankar

Sedan i början av mars har Hala och åtta andra frivilliga samt Mikael Johansson haft studiecirklar för att bolla idéer och få ihop material till sändningarna. Mikael Johansson har i första hand bidragit med teknisk kompetens. Gruppen har träffats i Stadsbiblioteket och på Musikskolan.

– Men tanken är att man ska kunna göra radio vart som helst. När de har lärt sig tekniken kan de köra på egen hand, säger Mikael Johansson och tillägger att han med blandad framgång försökt lära gruppen lite västgötska.

Reyhaneh Nickoie Monfared, 17, är en av radiopratarna. Hennes bidrag kommer att ske på persiska.

– Hur hittar man jobb i Sverige? Ibland är det jättesvårt att få information, tips eller vägledning. Vikten av att lära sig det svenska språket är ett annat ämne jag tänkt att ta upp.

Reyhaneh går i årskurs två på Vadsbogymnasiets tekniska program. Hon har bott i Sverige i tre och ett halvt år och skolan skiljer sig en hel del från Iran.

– Och så är jag invandrare och ensam tjej i klassen! I början märktes det att mina klasskamrater hade lite svårt med hur de skulle närma sig mig. Eller för lärarna att lita på att jag klarar skolan. Nu har det blivit mycket bättre, säger Reyhaneh.

Nervöst

I dag klockan 10.00 sänds det första programmet av Multilingual. Antingen surfar du in på www.radiomariestad.se eller rattar in 92,4 MHz på radion för att lyssna. Repriser kommer att sändas på torsdagar klockan 17.00.

Så här några dagar inför premiärprogrammet går att ana en viss nervositet hos både Hala och Mikael. Kommer någon att lyssna? Och vad kommer de att få för respons?

– På sikt är målet att komma ut på stan och intervjua ortsbor om livet i Mariestad. Vi vill få nyanlända att närma sig folket och få en bättre inblick i det svenska samhället, säger Hala Akari.

Bortsett från de plikttrogna rapporteringarna från region- och kommunfullmäktige har Radio Mariestad fört en tynande tillvaro de senaste åren. Ordföranden för den ideella ekonomiska föreningen, Mikael Johansson, berättar att man sjungit på sista versen ett bra tag nu i takt med att intresset minskat.

– Radio Mariestad är i dag i princip en dator vid vattentornet. Men det här integrationsprojektet har gjort mig förväntansfull igen och det finns möjligheter att utvidga verksamheten.

Svårt få information

Låt oss backa bandet ett par månader. Yttrandefrihetskämpen och Mariestadsbon Hala Akari, som i en MT-intervju i höstas berättade om hemska repressalier i hemlandet Syrien för den som vågar kritisera regimen, hade funderat ett tag kring möjligheterna att göra radio för nyanlända i Mariestad.

Efter samtal med kommunens kulturavdelning fick Hala kontakt med Mikael Johansson.

– Det är svårt för nyanlända att få information om vad som pågår i samhället. Tanken är att blanda lokala nyheter och sånt som kan vara intressant för olika grupper av nyanlända samt musik och tankar om livet i Sverige, säger Hala Akari.

Programmet kommer att innehålla totalt sex olika språk: Arabiska, persiska, engelska, amhari, somali och tigrinja. Tanken är att varje språk får mellan tolv och femton minuter vardera per sändning. De lokala nyheterna baseras på uppgifter från Mariestads-Tidningen.

Olika tankar

Sedan i början av mars har Hala och åtta andra frivilliga samt Mikael Johansson haft studiecirklar för att bolla idéer och få ihop material till sändningarna. Mikael Johansson har i första hand bidragit med teknisk kompetens. Gruppen har träffats i Stadsbiblioteket och på Musikskolan.

– Men tanken är att man ska kunna göra radio vart som helst. När de har lärt sig tekniken kan de köra på egen hand, säger Mikael Johansson och tillägger att han med blandad framgång försökt lära gruppen lite västgötska.

Reyhaneh Nickoie Monfared, 17, är en av radiopratarna. Hennes bidrag kommer att ske på persiska.

– Hur hittar man jobb i Sverige? Ibland är det jättesvårt att få information, tips eller vägledning. Vikten av att lära sig det svenska språket är ett annat ämne jag tänkt att ta upp.

Reyhaneh går i årskurs två på Vadsbogymnasiets tekniska program. Hon har bott i Sverige i tre och ett halvt år och skolan skiljer sig en hel del från Iran.

– Och så är jag invandrare och ensam tjej i klassen! I början märktes det att mina klasskamrater hade lite svårt med hur de skulle närma sig mig. Eller för lärarna att lita på att jag klarar skolan. Nu har det blivit mycket bättre, säger Reyhaneh.

Nervöst

I dag klockan 10.00 sänds det första programmet av Multilingual. Antingen surfar du in på www.radiomariestad.se eller rattar in 92,4 MHz på radion för att lyssna. Repriser kommer att sändas på torsdagar klockan 17.00.

Så här några dagar inför premiärprogrammet går att ana en viss nervositet hos både Hala och Mikael. Kommer någon att lyssna? Och vad kommer de att få för respons?

– På sikt är målet att komma ut på stan och intervjua ortsbor om livet i Mariestad. Vi vill få nyanlända att närma sig folket och få en bättre inblick i det svenska samhället, säger Hala Akari.