13 maj 2016 06:00

13 maj 2016 06:00

Här sätts världsstandarden

NÄRINGSLIVSGALAN: Prisade företag

De tillverkar unika produkter åt kunder världen över.
– Det är rätt fräckt att ett litet Mariestadsföretag satt ned flaggan och leder utvecklingen, tycker Markus Bäckström, vd på Mann Teknik AB, mottagare av årets Innovationspris.

När Markus Bäckström berättar om vad företaget pysslar med är det snabba puckar. Presentationsmappen i datorn är fullmatad, och i rask takt visar Markus bilder från alla möjliga projekt där Mann Teknik är involverade.

Ena stunden befinner vi oss i Sydamerika, nästa i USA för att i nästa knapptryck hamna i Kina. Att Mann Teknik satt avtryck på den internationella marknaden råder ingen tvekan om.

– 98 procent av vår tillverkning går på export, upplyser Markus.

Ligger långt före

Han konstaterar att företaget i dag är världsledande vad gäller utvecklingen av snabbkopplingar för flytande naturgas, som vid minus 160 grader förvandlas till vätska. Omvandlingen har en makalös effekt; en liter vätska motsvarar 600 liter gas.

– De flesta större fartygen byggs för drift av alternativa bränslen där naturgas i dag är vanligast. Passagerarfärjan Viking Grace var det första projektet som vi levererade alla kopplingar till för ett par år sedan. Den tankar 120 000 liter naturgas på 35 minuter vid kajen mitt i Stockholm, säger Bäckström.

Mann Teknik har satt världsstandarden för spillfria kopplingar och ligger, enligt Markus, flera år före konkurrenterna.

– Inom naturgas har vi inga konkurrenter. I övriga segment har vi en handfull, varav vi är dubbelt så stora som den näst största.

– Genom att sitta med i olika standardiseringskommittéer blir våra produkter certifierade. Vi verkar för en öppen standard; patent ser vi som den största boven mot industriell utveckling, säger Markus Bäckström.

Ny affärsmodell

Men företagets kopplingar används inom långt fler branscher. Natos Apache-helikoptrar tankas exempelvis med kopplingar från Mariestad. Allt flygbränsle på Arlanda har passerat deras uppfinningar. Och även på oljeplattformar i Nordsjön och Mexikanska golfen ses Mann Tekniks produkter.

– Förresten, sa jag att vi levererat kopplingarna till världens snabbaste passagerarfartyg? Den går mellan Buenos Aires och Montevideo med en topphastighet på 58 knop.

Under fjolåret tog företaget stora steg framåt genom att ta på sig ansvaret för hela kedjan, ”från tank till tank”. Ett stort projekt är åt ett rederi i Florida, USA, och nu senast i Finland.

– Att ansvara för designen och leverans av hela kedjan är en helt ny affärsmodell för oss. En jätteutmaning; nu är det ju inte bara kopplingar vi ska leverera, säger Bäckström.

”Full gas”

Mann Teknik, vars omsättning i fjol uppgick till 142 miljoner kronor, sysselsätter 57 personer i de nybyggda verkstadslokalerna på Strandvägen. På utvecklingsavdelningen jobbar åtta personer med att ta fram nya produkter.

– Det är full gas i produktutvecklingen. 50 procent av dagens produkter är utvecklade efter 2009.

– Vi tillverkar cirka 1000 olika slutprodukter och levererar 45 000 enheter årligen. Enstyckstillverkningen är jag stolt över; den är modern och vi kan fixa en snabborder på ett par timmar, säger Markus Bäckström.

Mann Teknik har genom åren tilldelats en rad utmärkelser. Senast i raden är alltså årets Innovationspris, som delades ut på torsdagskvällens näringslivsgala.

– Ytterligare ett erkännande för hela teamet; vår framgång är inte en mans verk utan något som alla bidragit till.

När Markus Bäckström berättar om vad företaget pysslar med är det snabba puckar. Presentationsmappen i datorn är fullmatad, och i rask takt visar Markus bilder från alla möjliga projekt där Mann Teknik är involverade.

Ena stunden befinner vi oss i Sydamerika, nästa i USA för att i nästa knapptryck hamna i Kina. Att Mann Teknik satt avtryck på den internationella marknaden råder ingen tvekan om.

– 98 procent av vår tillverkning går på export, upplyser Markus.

Ligger långt före

Han konstaterar att företaget i dag är världsledande vad gäller utvecklingen av snabbkopplingar för flytande naturgas, som vid minus 160 grader förvandlas till vätska. Omvandlingen har en makalös effekt; en liter vätska motsvarar 600 liter gas.

– De flesta större fartygen byggs för drift av alternativa bränslen där naturgas i dag är vanligast. Passagerarfärjan Viking Grace var det första projektet som vi levererade alla kopplingar till för ett par år sedan. Den tankar 120 000 liter naturgas på 35 minuter vid kajen mitt i Stockholm, säger Bäckström.

Mann Teknik har satt världsstandarden för spillfria kopplingar och ligger, enligt Markus, flera år före konkurrenterna.

– Inom naturgas har vi inga konkurrenter. I övriga segment har vi en handfull, varav vi är dubbelt så stora som den näst största.

– Genom att sitta med i olika standardiseringskommittéer blir våra produkter certifierade. Vi verkar för en öppen standard; patent ser vi som den största boven mot industriell utveckling, säger Markus Bäckström.

Ny affärsmodell

Men företagets kopplingar används inom långt fler branscher. Natos Apache-helikoptrar tankas exempelvis med kopplingar från Mariestad. Allt flygbränsle på Arlanda har passerat deras uppfinningar. Och även på oljeplattformar i Nordsjön och Mexikanska golfen ses Mann Tekniks produkter.

– Förresten, sa jag att vi levererat kopplingarna till världens snabbaste passagerarfartyg? Den går mellan Buenos Aires och Montevideo med en topphastighet på 58 knop.

Under fjolåret tog företaget stora steg framåt genom att ta på sig ansvaret för hela kedjan, ”från tank till tank”. Ett stort projekt är åt ett rederi i Florida, USA, och nu senast i Finland.

– Att ansvara för designen och leverans av hela kedjan är en helt ny affärsmodell för oss. En jätteutmaning; nu är det ju inte bara kopplingar vi ska leverera, säger Bäckström.

”Full gas”

Mann Teknik, vars omsättning i fjol uppgick till 142 miljoner kronor, sysselsätter 57 personer i de nybyggda verkstadslokalerna på Strandvägen. På utvecklingsavdelningen jobbar åtta personer med att ta fram nya produkter.

– Det är full gas i produktutvecklingen. 50 procent av dagens produkter är utvecklade efter 2009.

– Vi tillverkar cirka 1000 olika slutprodukter och levererar 45 000 enheter årligen. Enstyckstillverkningen är jag stolt över; den är modern och vi kan fixa en snabborder på ett par timmar, säger Markus Bäckström.

Mann Teknik har genom åren tilldelats en rad utmärkelser. Senast i raden är alltså årets Innovationspris, som delades ut på torsdagskvällens näringslivsgala.

– Ytterligare ett erkännande för hela teamet; vår framgång är inte en mans verk utan något som alla bidragit till.