04 maj 2016 19:00

04 maj 2016 21:06

Fick Sverige-frågor i utländsk radiokanal

MARIESTAD: Jonas Ivarsson från Mariestad med i ”Sverigenumret”

Mariestadsbon Jonas Ivarsson, 26, är en av tusentals svenskar som hoppat på ”Sverigenumret” – en tillfällig kampanj från Svenska turistföreningen (STF).

Först och främst, vad är ”Sverigenumret”?

– STF vill uppmärksamma att tryckfrihetsförordningen infördes för 250 år sedan och att Sverige haft yttrandefrihet längst tid av alla länder. Det går att ladda ner en app och anmäla sitt intresse. När allt är godkänt kan man få samtal från vem som helst i världen och min uppgift är att berätta vad som är bra med Sverige.

Hur många samtal har du fått?

– Jag tror att det är åtta, och de flesta är från USA. Amerikanarna verkar ha snappat upp nyheterna om den svenska högerextremismen och frågar om det är så illa som det skrivs om. Den märkligaste frågan jag fått är nog om det stämmer att muslimer tagit över Sverige. Sedan blev jag uppringd av en sydafrikansk radiostation. De frågade lite om ”Sverigenumret”, vad man bör uppleva i Sverige och vad jag gjorde om dagarna.

Passade du på att marknadsföra Mariestad?

– Ja, självklart. I radiointervjun nämnde jag staden vid den stora sjön och fördelarna med att bo i Mariestad.

Varför valde du att anmäla dig till ”Sverigenumret”?

– Dels är jag generellt intresserad av yttrandefrihet, dels är det kul att snacka med nya människor och öva på sin engelska. Tanken är att de som ringer ska tala med någon som inte är styrd av en agenda. Det häftiga är att vem som helst kan vara med, allt från jag till statsminister Stefan Löfvén.

Tror du att Sverige gynnas av den här kampanjen?

– Absolut. Det verkar som att redan många har bra koll på Sverige och att flera har önskemål om att besöka vårt land.

STF:s kampanj är tänkt att pågå fram till nationaldagen den 6 juni.

Först och främst, vad är ”Sverigenumret”?

– STF vill uppmärksamma att tryckfrihetsförordningen infördes för 250 år sedan och att Sverige haft yttrandefrihet längst tid av alla länder. Det går att ladda ner en app och anmäla sitt intresse. När allt är godkänt kan man få samtal från vem som helst i världen och min uppgift är att berätta vad som är bra med Sverige.

Hur många samtal har du fått?

– Jag tror att det är åtta, och de flesta är från USA. Amerikanarna verkar ha snappat upp nyheterna om den svenska högerextremismen och frågar om det är så illa som det skrivs om. Den märkligaste frågan jag fått är nog om det stämmer att muslimer tagit över Sverige. Sedan blev jag uppringd av en sydafrikansk radiostation. De frågade lite om ”Sverigenumret”, vad man bör uppleva i Sverige och vad jag gjorde om dagarna.

Passade du på att marknadsföra Mariestad?

– Ja, självklart. I radiointervjun nämnde jag staden vid den stora sjön och fördelarna med att bo i Mariestad.

Varför valde du att anmäla dig till ”Sverigenumret”?

– Dels är jag generellt intresserad av yttrandefrihet, dels är det kul att snacka med nya människor och öva på sin engelska. Tanken är att de som ringer ska tala med någon som inte är styrd av en agenda. Det häftiga är att vem som helst kan vara med, allt från jag till statsminister Stefan Löfvén.

Tror du att Sverige gynnas av den här kampanjen?

– Absolut. Det verkar som att redan många har bra koll på Sverige och att flera har önskemål om att besöka vårt land.

STF:s kampanj är tänkt att pågå fram till nationaldagen den 6 juni.