27 apr 2016 13:58

27 apr 2016 13:58

Många klasser vill vinna global skolgårdstävling

LYRESTAD: Påhittiga elever deltar i "Biosfärutmaningen"

Är de svenska skolgårdslekarna bäst i världen? Svaret ges i tävlingen ”Biosfärutmaningen”.
– Roligt att alla elever gör något tillsammans, säger Anna Gustavsson, lärare på Lyrestads skola.

Fantasin har flödat när tävlingsbidragen till ”Biosfärutmaningen” tagits fram. Drygt 40 skolklasser deltar i utmaningen som i år har temat rörelse och demokrati. I Mariestads kommun deltar fyra skolor; Lyrestads skola, Torsö skärgårdsskola, Kronoparksskolan och Lockerudsskolan.

Klassernas uppgift är att arbeta fram en ny utelek för skolgården eller skolskogen baserad, på olika kriterier. Bidragen lämnas sedan in till arrangören, som i det här fallet är Biosfärområdet Vänerskärgården med Kinnekulle och Vänermuseet i Lidköping.

– Det är trevligt att nappa på de aktiviteter som erbjuds. Fjolårets tema var maträtter, men i år känns det helt rätt att satsa på rörelse och demokrati. Det är viktigt att tänka på motion och hälsa överlag, men också verka för en hållbar samhällsutveckling, anser Anna Gustavsson.

Global tävling

I fjol deltog endast grundskolor i kommunerna Mariestad, Götene och Lidköping. Den här gången medverkar även skolor från biosfärområden i Indien, Slovenien och Estland.

– Varje klass får utforma sin egen lek och dessa skickas in till juryn. Sedan avgör den vilket bidrag som är bäst och som tilldelas segern, säger Anna Gustavsson.

På Lyrestads skola hade eleverna kommit på lekar som ”Flykten”, ”Brännbäll”, ”Conka” och ”Tidningsleken”. Anna Karlsson i årskurs två fick idén till ”Tidningsleken” av sin mamma.

– Hon lekte det här som ung. Det gäller att undvika att stå i mitten och jaga klasskamraterna med tidningen. För att lyckas behöver man vara snabbtänkt och ha bra rörelse. Det vore väldigt roligt om just vår lek vann tävlingen, säger Anna Karlsson.

Fantasin har flödat när tävlingsbidragen till ”Biosfärutmaningen” tagits fram. Drygt 40 skolklasser deltar i utmaningen som i år har temat rörelse och demokrati. I Mariestads kommun deltar fyra skolor; Lyrestads skola, Torsö skärgårdsskola, Kronoparksskolan och Lockerudsskolan.

Klassernas uppgift är att arbeta fram en ny utelek för skolgården eller skolskogen baserad, på olika kriterier. Bidragen lämnas sedan in till arrangören, som i det här fallet är Biosfärområdet Vänerskärgården med Kinnekulle och Vänermuseet i Lidköping.

– Det är trevligt att nappa på de aktiviteter som erbjuds. Fjolårets tema var maträtter, men i år känns det helt rätt att satsa på rörelse och demokrati. Det är viktigt att tänka på motion och hälsa överlag, men också verka för en hållbar samhällsutveckling, anser Anna Gustavsson.

Global tävling

I fjol deltog endast grundskolor i kommunerna Mariestad, Götene och Lidköping. Den här gången medverkar även skolor från biosfärområden i Indien, Slovenien och Estland.

– Varje klass får utforma sin egen lek och dessa skickas in till juryn. Sedan avgör den vilket bidrag som är bäst och som tilldelas segern, säger Anna Gustavsson.

På Lyrestads skola hade eleverna kommit på lekar som ”Flykten”, ”Brännbäll”, ”Conka” och ”Tidningsleken”. Anna Karlsson i årskurs två fick idén till ”Tidningsleken” av sin mamma.

– Hon lekte det här som ung. Det gäller att undvika att stå i mitten och jaga klasskamraterna med tidningen. För att lyckas behöver man vara snabbtänkt och ha bra rörelse. Det vore väldigt roligt om just vår lek vann tävlingen, säger Anna Karlsson.