27 apr 2016 13:54

27 apr 2016 13:54

Kommunal spår en mörk framtid

VÄSTRA GÖTALAND: "Undersköterska kan bli nästa bristyrke"

Undersköterskorna i Västra Götaland är bland de sämst betalda i landet.
– Det kan bli nästa bristyrke, säger Kommunals Monica Malmqvist.

Enligt Kommunalarbetaren var medellönen, räknat på heltid utan tillägg, för en undersköterska i Västra Götaland 23 914 kronor under november förra året. Stockholm (24 475) låg högst och Gävleborg (23 630) var i botten av statistiken.

– Dessutom ligger Skaraborg lägst i regionen, säger Monica Malmqvist, sektionsordförande i Kommunal på Skaraborgs sjukhus.

Dyster bild

Hon målar upp en dyster framtidsbild. Antalet som utbildas per år räcker inte för att täcka behovet och de yngre lockas inte till yrket. Lönespridningen är låg, enligt Malmqvist skiljer det bara 3 500 kronor mellan en helt färsk och en undersköterska som går i pension.

Efter höstens intagningar på gymnasiet fanns det lediga platser på vårdprogrammen i Falköping, Lidköping, Mariestad, Skara och Tidaholm. Det var bara fullt i Skövde.

– Skaraborgs sjukhus hade hälften så många sökande till semestervikariaten jämfört med förra året. Både Norra Älvsborgs sjukhus i Bohuslän och Södra Älvsborgs sjukhus i Borås flaggar för att det är svårt att få tag på undersköterskor, säger Malmqvist och tillägger:

– Men vi har tur som fått in det strukturerade introduktionsprogrammet för undersköterskor.

Hur ska vården komma tillrätta med problemet?

– Nu förväntar vi oss ett bra avtal. Det vore en bra start.

Enligt Kommunalarbetaren var medellönen, räknat på heltid utan tillägg, för en undersköterska i Västra Götaland 23 914 kronor under november förra året. Stockholm (24 475) låg högst och Gävleborg (23 630) var i botten av statistiken.

– Dessutom ligger Skaraborg lägst i regionen, säger Monica Malmqvist, sektionsordförande i Kommunal på Skaraborgs sjukhus.

Dyster bild

Hon målar upp en dyster framtidsbild. Antalet som utbildas per år räcker inte för att täcka behovet och de yngre lockas inte till yrket. Lönespridningen är låg, enligt Malmqvist skiljer det bara 3 500 kronor mellan en helt färsk och en undersköterska som går i pension.

Efter höstens intagningar på gymnasiet fanns det lediga platser på vårdprogrammen i Falköping, Lidköping, Mariestad, Skara och Tidaholm. Det var bara fullt i Skövde.

– Skaraborgs sjukhus hade hälften så många sökande till semestervikariaten jämfört med förra året. Både Norra Älvsborgs sjukhus i Bohuslän och Södra Älvsborgs sjukhus i Borås flaggar för att det är svårt att få tag på undersköterskor, säger Malmqvist och tillägger:

– Men vi har tur som fått in det strukturerade introduktionsprogrammet för undersköterskor.

Hur ska vården komma tillrätta med problemet?

– Nu förväntar vi oss ett bra avtal. Det vore en bra start.