27 apr 2016 06:00

27 apr 2016 06:00

Dixon hyllas av husse

MARIESTAD: Ledarhunden underlättar i vardagen

För sju år sedan förlorade Anders Götenstedt sin syn. Men tack vare labradoren Dixon kan han fortsätta klara av vardagen och ta sig till och från sitt arbete. Men Dixon är inte bara hans ledarhund, utan också hans bästa vän.

Sista onsdagen i april varje år infaller ledarhundens dag. Det är en dag att uppmärksamma alla ledarhundar som dagligen arbetar för att ledsaga sina förare. En ledarhund leder husse eller matte framåt, väjer för hinder, stannar vid trottoarer och söker upp saker i närmiljön som exempelvis bänkar och stolpar.

– Jag fick Dixon bara ett år efter att jag blev blind och det innebar ett helt annat liv för mig. Han är ett väldigt bra hjälpmedel och jag använder honom tillsammans med en gps när vi är ute. Han är min bästa vän på alla sätt, säger Anders Götenstedt.

Inlärd

Han berättar att under sitt och Dixons första år tillsammans var hans yngsta son bara sex månader. Och det var tack vare Dixon som Anders kunde gå ut med sin son i barnvagn som vilken pappa som helst.

Med Dixons hjälp kan Anders också ta sig till och från sitt arbete på socialkontoret i Gullspång. Dixon är tränad till att kunna åka kollektivt, även flyg.

– Hunden anpassar sig efter den dressyr den får, man måste jobba med den flera gånger i veckan. Vi går ut nästan varje dag, säger han och fortsätter:

– Dixon är bäst på landsvägar, men han har lite jobbigt med övergångsställen om det är mycket folk, då får han svårt att hitta stolpen.

En familjemedlem

När ledarhunden har sin sele på sig är den i arbete och då får man inte ta kontakt med hunden utan förarens tillstånd. Men när hunden är ledig är den som vilken familjehund som helst.

I nuläget kan Anders inte tänka sig att byta ut Dixon mot någon annan hund, även om han vet att den dagen kommer att komma.

– Det är det som är det tråkiga, att man fäst sig vid honom så. Jag får bara ha honom så länge som han kan jobba. Sen hoppas jag att han ändå kan få stanna i familjen på något sätt när han ska pensioneras.

Sista onsdagen i april varje år infaller ledarhundens dag. Det är en dag att uppmärksamma alla ledarhundar som dagligen arbetar för att ledsaga sina förare. En ledarhund leder husse eller matte framåt, väjer för hinder, stannar vid trottoarer och söker upp saker i närmiljön som exempelvis bänkar och stolpar.

– Jag fick Dixon bara ett år efter att jag blev blind och det innebar ett helt annat liv för mig. Han är ett väldigt bra hjälpmedel och jag använder honom tillsammans med en gps när vi är ute. Han är min bästa vän på alla sätt, säger Anders Götenstedt.

Inlärd

Han berättar att under sitt och Dixons första år tillsammans var hans yngsta son bara sex månader. Och det var tack vare Dixon som Anders kunde gå ut med sin son i barnvagn som vilken pappa som helst.

Med Dixons hjälp kan Anders också ta sig till och från sitt arbete på socialkontoret i Gullspång. Dixon är tränad till att kunna åka kollektivt, även flyg.

– Hunden anpassar sig efter den dressyr den får, man måste jobba med den flera gånger i veckan. Vi går ut nästan varje dag, säger han och fortsätter:

– Dixon är bäst på landsvägar, men han har lite jobbigt med övergångsställen om det är mycket folk, då får han svårt att hitta stolpen.

En familjemedlem

När ledarhunden har sin sele på sig är den i arbete och då får man inte ta kontakt med hunden utan förarens tillstånd. Men när hunden är ledig är den som vilken familjehund som helst.

I nuläget kan Anders inte tänka sig att byta ut Dixon mot någon annan hund, även om han vet att den dagen kommer att komma.

– Det är det som är det tråkiga, att man fäst sig vid honom så. Jag får bara ha honom så länge som han kan jobba. Sen hoppas jag att han ändå kan få stanna i familjen på något sätt när han ska pensioneras.

  • Madeleine Bäckman