23 apr 2016 17:36

23 apr 2016 17:36

En chans att se bruket från insidan

MARIESTAD: Pappers firade 100-årsjubileum med guidade turer

Hur ser mormors jobb ut? Hur går det till att göra toapapper?
Lördagens 100-årsjubileum gav många chansen att lära känna Katrinefors pappersbruk lite närmare.

En fackförening och dess arbetsplats är starkt sammanlänkade. Det visade inte minst 100-årsjubileet för Pappers avdelning 78 i Mariestad på lördagen. Fika, korv och godis lockade medlemmarna till Holländaren, där jubileet hölls. Men de allra flesta kom troligen för de guidade turerna på fabriken. För även om medlemmarna själva vet hur det ser ut, var det ett bra tillfälle för anhöriga att också få en inblick.

– Jag är nyfiken på hur det ser ut, men också på hela processen – hur tillverkningen går till, sa Anita Andersson som tillsammans med dottern Kajsa följt med maken Göran till jobbet.

– Det var intressant, sa Kamonthip Bruns som blev guidad tillsammans med sin man Fred.

Han har varit pensionär i tio år. Det mesta var sig dock likt, tyckte han.

Fackliga guider

Bland de 230 personer som jobbar på Metsä Tissues kollektivsida är nästan alla medlemmar i Pappers. Knappt 20 av dessa är förtroendevalda, som ägnar mycket tid och möda åt fackligt arbete. Någon kö till posterna är det inte tal om, konstaterar ordförande Lars Persson.

Denna lördag fick han och många av de övriga i styrelsen dessutom lotsa de hundratals besökarna genom fabriken; berätta om brukets byggnader, produktion, personalsituation – och även bjuda på en och annan anekdot. Bland annat visades en av pappersmaskinerna och södra konverteringen, där rullarna skärs till och paketeras.

På kvällen väntade sedan 100-årsfesten på Jubileumsteatern, med trerätters middag och dans till Dreams.

En fackförening och dess arbetsplats är starkt sammanlänkade. Det visade inte minst 100-årsjubileet för Pappers avdelning 78 i Mariestad på lördagen. Fika, korv och godis lockade medlemmarna till Holländaren, där jubileet hölls. Men de allra flesta kom troligen för de guidade turerna på fabriken. För även om medlemmarna själva vet hur det ser ut, var det ett bra tillfälle för anhöriga att också få en inblick.

– Jag är nyfiken på hur det ser ut, men också på hela processen – hur tillverkningen går till, sa Anita Andersson som tillsammans med dottern Kajsa följt med maken Göran till jobbet.

– Det var intressant, sa Kamonthip Bruns som blev guidad tillsammans med sin man Fred.

Han har varit pensionär i tio år. Det mesta var sig dock likt, tyckte han.

Fackliga guider

Bland de 230 personer som jobbar på Metsä Tissues kollektivsida är nästan alla medlemmar i Pappers. Knappt 20 av dessa är förtroendevalda, som ägnar mycket tid och möda åt fackligt arbete. Någon kö till posterna är det inte tal om, konstaterar ordförande Lars Persson.

Denna lördag fick han och många av de övriga i styrelsen dessutom lotsa de hundratals besökarna genom fabriken; berätta om brukets byggnader, produktion, personalsituation – och även bjuda på en och annan anekdot. Bland annat visades en av pappersmaskinerna och södra konverteringen, där rullarna skärs till och paketeras.

På kvällen väntade sedan 100-årsfesten på Jubileumsteatern, med trerätters middag och dans till Dreams.