21 apr 2016 15:57

21 apr 2016 16:42

Nazistgrupp ofredade V-politiker i hemmet

MARIESTAD: Emil Frick: "Klart att det känns väldigt olustigt"

Skräp och ett hotfullt brev lämnades utanför Emil Fricks lägenhetsdörr. Vänsterpartiets ordförande i Mariestad har polisanmält Nordfronts aktion.
– Klart att det känns väldigt olustigt, säger Frick.

MT har tidigare berättat att nazistiska Svenska motståndsrörelsen, även kallad Nordfront, etablerar sig i Mariestad. Flygblad har delats ut till kommuninvånare och i mars sattes avspärrningsband upp vid Migrationsverkets entré.

Nyligen var det Emil Fricks tur att drabbas. Vänsterpartiets ordförande, som också är ersättare i kommunfullmäktige, befann sig i bostaden när sympatisörer till Nordfront tog sig in i trappuppgången. Utanför Fricks lägenhet dumpades en skräphög och på dörren sattes en lapp.

”Nordiska motståndsrörelsen håller dig högst ansvarig för den politik som förs i vår kommun och i vårt land. Du bidrar till att hela vårt land fylls med avskräde, vi fyller symboliskt din tomt med avskräde. Skit ska skit ha”, stod det i brevet.

Propagandasyfte

Emil Frick berättar att händelsen känns olustig, men han är övertygad om att Nordfront bara vill dra uppmärksamheten till sig.

– Aktionen görs enbart i propagandasyfte. Men jag blir arg över att de har kommit hem till mig. Det är svårt att värja sig mot sådant.

Frick anser att det politiska samtalet har blivit mer spänt och att hotbilden mot just vänsterpartister har ökat.

– Som aktiv i ett antirasistiskt parti finns det hela tiden en risk. Svenska motståndsrörelsen mobiliserar sina krafter och det har blivit en normalisering av den här typen av extremister. Deras politiska ideologi står väldigt långt ifrån min och jag ser deras framfart som oroväckande, säger Frick och fortsätter:

– När de står för sådana här barnsliga aktioner blir det inte konstruktivt på något sätt. Att föra politiska samtal på det här sättet ser jag ingen mening med.

Efter en dialog med partiet blev Emil Frick rekommenderad att vända sig till polisen. Ärendet har rubricerats som ofredande.

– Jag har haft en bra kontakt med polisen, men förstår att det blir svårt att hitta dem skyldiga.

Grannar har hörts

Lars Johansson, kommissarie på grova brottsroteln i Skövde, säger att man i dagsläget inte har mycket uppgifter att gå på.

– Vi har hört målsägande och även grannar, men ingen kan peka ut någon misstänkt. Därför vilar ärendet tills vidare, men skulle tips komma in så finns det säkerligen något att bygga vidare på, säger han.

MT har tidigare berättat att nazistiska Svenska motståndsrörelsen, även kallad Nordfront, etablerar sig i Mariestad. Flygblad har delats ut till kommuninvånare och i mars sattes avspärrningsband upp vid Migrationsverkets entré.

Nyligen var det Emil Fricks tur att drabbas. Vänsterpartiets ordförande, som också är ersättare i kommunfullmäktige, befann sig i bostaden när sympatisörer till Nordfront tog sig in i trappuppgången. Utanför Fricks lägenhet dumpades en skräphög och på dörren sattes en lapp.

”Nordiska motståndsrörelsen håller dig högst ansvarig för den politik som förs i vår kommun och i vårt land. Du bidrar till att hela vårt land fylls med avskräde, vi fyller symboliskt din tomt med avskräde. Skit ska skit ha”, stod det i brevet.

Propagandasyfte

Emil Frick berättar att händelsen känns olustig, men han är övertygad om att Nordfront bara vill dra uppmärksamheten till sig.

– Aktionen görs enbart i propagandasyfte. Men jag blir arg över att de har kommit hem till mig. Det är svårt att värja sig mot sådant.

Frick anser att det politiska samtalet har blivit mer spänt och att hotbilden mot just vänsterpartister har ökat.

– Som aktiv i ett antirasistiskt parti finns det hela tiden en risk. Svenska motståndsrörelsen mobiliserar sina krafter och det har blivit en normalisering av den här typen av extremister. Deras politiska ideologi står väldigt långt ifrån min och jag ser deras framfart som oroväckande, säger Frick och fortsätter:

– När de står för sådana här barnsliga aktioner blir det inte konstruktivt på något sätt. Att föra politiska samtal på det här sättet ser jag ingen mening med.

Efter en dialog med partiet blev Emil Frick rekommenderad att vända sig till polisen. Ärendet har rubricerats som ofredande.

– Jag har haft en bra kontakt med polisen, men förstår att det blir svårt att hitta dem skyldiga.

Grannar har hörts

Lars Johansson, kommissarie på grova brottsroteln i Skövde, säger att man i dagsläget inte har mycket uppgifter att gå på.

– Vi har hört målsägande och även grannar, men ingen kan peka ut någon misstänkt. Därför vilar ärendet tills vidare, men skulle tips komma in så finns det säkerligen något att bygga vidare på, säger han.