20 apr 2016 21:09

20 apr 2016 21:09

Mikrobiolog sjöng honungens lov

MARIESTAD: Ett alternativ till vanlig antibiotika?

Sött, gott – och nyttigt. Det vet alla att honung är. Men varför är den nyttig?
Mikrobiolog Tobias Olofsson vet – det var nämligen han som kom på det.

Ett 60-tal åhörare fanns på plats i församlingshemmet på onsdagskvällen för att höra Tobias Olofsson berätta om sin forskning kring honung och dess läkande kraft.

Tobias är uppvuxen med en biodlande morfar och hjälpte ofta honom med sysslorna under barndomens somrar. Alltid fick han höra att honung är nyttigt, men ingen kunde förklara varför. Senare fick han också ständigt höra frågan ”när ska du ta över?”. Som doktorsstudent vid Lunds Universitet gick han ut på Kullabergs naturreservat och insåg att det fanns mycket mjölksyrabakterier i blommorna ... då vaknade biodlarbarnbarnet i honom. Morfars bin fick bli försökskaniner.

– Ingen hade någonsin hittat mjölksyrabakterier i honung förut, säger han.

Sedan 2007 driver nu Tobias Olofsson och hans fru Alejandra Vàsques en egen forskargrupp på den medicinska fakulteten vid Lunds Universitet. Deras ursprungliga tes var att bina får mjölksyrabakterier från blommorna. Men det visade sig vara tvärtom.

Studierna på Kullaberg har sedan gått vidare till att omfatta flera världsdelar, och de har kunnat konstatera att alla världens honungsbin har mjölksyrabakterier i sig. Den världsomfattande bilden av honung som ”folkmedicin” har fått sin förklaring.

För att få i sig de nyttiga och läkande mjölksyrabakterierna måste man äta helt färsk honung; alltså inte den som finns i butiken. Men vid sidan av forskningen har paret Olofsson-Vàsques skapat produkter där de odlat upp och tillsatt bakterierna i efterhand. Om dessa berättade han också.

Olofsson konstaterade att intresset för deras studier är stort världen över.

– Det är hett med biodling i dag, säger han. Och tyvärr är ju också antibiotikaresistens på modet.

Ett 60-tal åhörare fanns på plats i församlingshemmet på onsdagskvällen för att höra Tobias Olofsson berätta om sin forskning kring honung och dess läkande kraft.

Tobias är uppvuxen med en biodlande morfar och hjälpte ofta honom med sysslorna under barndomens somrar. Alltid fick han höra att honung är nyttigt, men ingen kunde förklara varför. Senare fick han också ständigt höra frågan ”när ska du ta över?”. Som doktorsstudent vid Lunds Universitet gick han ut på Kullabergs naturreservat och insåg att det fanns mycket mjölksyrabakterier i blommorna ... då vaknade biodlarbarnbarnet i honom. Morfars bin fick bli försökskaniner.

– Ingen hade någonsin hittat mjölksyrabakterier i honung förut, säger han.

Sedan 2007 driver nu Tobias Olofsson och hans fru Alejandra Vàsques en egen forskargrupp på den medicinska fakulteten vid Lunds Universitet. Deras ursprungliga tes var att bina får mjölksyrabakterier från blommorna. Men det visade sig vara tvärtom.

Studierna på Kullaberg har sedan gått vidare till att omfatta flera världsdelar, och de har kunnat konstatera att alla världens honungsbin har mjölksyrabakterier i sig. Den världsomfattande bilden av honung som ”folkmedicin” har fått sin förklaring.

För att få i sig de nyttiga och läkande mjölksyrabakterierna måste man äta helt färsk honung; alltså inte den som finns i butiken. Men vid sidan av forskningen har paret Olofsson-Vàsques skapat produkter där de odlat upp och tillsatt bakterierna i efterhand. Om dessa berättade han också.

Olofsson konstaterade att intresset för deras studier är stort världen över.

– Det är hett med biodling i dag, säger han. Och tyvärr är ju också antibiotikaresistens på modet.