19 apr 2016 14:30

20 apr 2016 08:36

"Det är jättetragiskt"

MARIESTAD: Polisen hämtade aldrig misstänkt för rån i motvärnsfall

En 40-årig drograttfyllerist från Töreboda var i måndags morse inblandad i en dödsolycka med en stulen bil söder om Hjo.
Dagen innan var han misstänkt för ett rån i motvärnsfall – men hämtades aldrig in av polisen.
Nu är det upprörda känslor bland allmänheten kring fallet.

– Klart att det är tragisk, men det som vi har är att ta hänsyn till den resursen vi har tillgänglig. Någon ska kunna hantera en hämtning och ett efterföljande förhör, säger Eva Karlsson, jourhavande förundersökningsledare vid polisen i Skövde,

Det var vid 17.30 i söndags som 40-åringen försökte stjäla varor för 800 kronor och gruffade med personalen vid Nettobutiken i Töreboda. Händelsen rubricerades som rån i motvärnsfall, men något hämtningsbeslut av mannen fattades aldrig av polisen.

I måndags morse körde samme 40-åring den stulna bil som var inblandad i en dödsolycka på länsväg 195 söder om Hjo, där en 22-årig kvinna avled. 40-åringen skadades själv svårt och fördes till sjukhus.

Han är nu misstänkt för drograttfylleri, grov olovlig körning, bilstöld, vårdslöshet i trafik och vållande till annans död. Bilen han färdades stals natten till måndagen vid biluthyrningen på Resecentrum i Skövde.

Ilska

Det väcker förstås en del frågor och på sociala medier frodas ilskan mot polisen. Jourhavande förundersökningsledaren förklarar sitt beslut:

– Jag gjorde en bedömning tillsammans med patrullen och ansåg att hämtningen kunde effektueras dagen efter eftersom gärningsmannen var känd och godset tillbaka efter motvärnssituationen. Grundbrottet är ett snatteri och sedan blir det ett rån när han motsätter sig att lämna tillbaka grejorna, säger Eva Karlsson.

Kunde 40-åringen ha hämtas in?

– Ja, men det var en hel del annat jobb som låg på. I det läget beslutade vi att hämta honom dagen efter. Olyckligtvis blev bedömningen i det här läget inte så bra, fortsätter hon.

– Sedan är det inte säkert att han hade varit kvar hos oss ändå.

Är det en resursfråga det handlar om?

– Nej, det är en bedömning av hela situationen. När man ska ställning till om någon ska bli anhållen ska man ta ställning till den samlade bilden av vad personen är misstänkt för. I det här läget fanns det brottsärenden sedan tidigare som inte vi riktigt i den sena kvällen hade en bild av och kunde höra honom om, säger Eva Karlsson.

Avvägning

– Det är jättetragiskt när det blir den här utvecklingen. Men det är sådan här beslut vi står inför hela tiden. När man gör en hämtningsinsats låser man upp en polispatrull och det är inte alltid som gemene man vill att en patrull ska vara upplåst inne på polisstationen med en avrapportering.

– Vi är de vi är och den resursen måste hanteras på ett sådant bra sätt som vi kan. Vi skulle naturligtvis önska att vi vore 300 poliser fler, men så är det inte.

– Klart att det är tragisk, men det som vi har är att ta hänsyn till den resursen vi har tillgänglig. Någon ska kunna hantera en hämtning och ett efterföljande förhör, säger Eva Karlsson, jourhavande förundersökningsledare vid polisen i Skövde,

Det var vid 17.30 i söndags som 40-åringen försökte stjäla varor för 800 kronor och gruffade med personalen vid Nettobutiken i Töreboda. Händelsen rubricerades som rån i motvärnsfall, men något hämtningsbeslut av mannen fattades aldrig av polisen.

I måndags morse körde samme 40-åring den stulna bil som var inblandad i en dödsolycka på länsväg 195 söder om Hjo, där en 22-årig kvinna avled. 40-åringen skadades själv svårt och fördes till sjukhus.

Han är nu misstänkt för drograttfylleri, grov olovlig körning, bilstöld, vårdslöshet i trafik och vållande till annans död. Bilen han färdades stals natten till måndagen vid biluthyrningen på Resecentrum i Skövde.

Ilska

Det väcker förstås en del frågor och på sociala medier frodas ilskan mot polisen. Jourhavande förundersökningsledaren förklarar sitt beslut:

– Jag gjorde en bedömning tillsammans med patrullen och ansåg att hämtningen kunde effektueras dagen efter eftersom gärningsmannen var känd och godset tillbaka efter motvärnssituationen. Grundbrottet är ett snatteri och sedan blir det ett rån när han motsätter sig att lämna tillbaka grejorna, säger Eva Karlsson.

Kunde 40-åringen ha hämtas in?

– Ja, men det var en hel del annat jobb som låg på. I det läget beslutade vi att hämta honom dagen efter. Olyckligtvis blev bedömningen i det här läget inte så bra, fortsätter hon.

– Sedan är det inte säkert att han hade varit kvar hos oss ändå.

Är det en resursfråga det handlar om?

– Nej, det är en bedömning av hela situationen. När man ska ställning till om någon ska bli anhållen ska man ta ställning till den samlade bilden av vad personen är misstänkt för. I det här läget fanns det brottsärenden sedan tidigare som inte vi riktigt i den sena kvällen hade en bild av och kunde höra honom om, säger Eva Karlsson.

Avvägning

– Det är jättetragiskt när det blir den här utvecklingen. Men det är sådan här beslut vi står inför hela tiden. När man gör en hämtningsinsats låser man upp en polispatrull och det är inte alltid som gemene man vill att en patrull ska vara upplåst inne på polisstationen med en avrapportering.

– Vi är de vi är och den resursen måste hanteras på ett sådant bra sätt som vi kan. Vi skulle naturligtvis önska att vi vore 300 poliser fler, men så är det inte.