16 apr 2016 14:12

16 apr 2016 14:12

Landsbygden tar upp kampen mot storstaden

MARIESTAD: Sven-Erik Bucht gästade S-kongressen i Mariestad

Landsbygden är hårt ansatt – men det finns hopp.
Sven-Erik Bucht (S) vill se ett Sverige där stad och land går hand i hand.
– Den pågående urbaniseringen måste bromsas, säger landsbygdsministern.

– Partivänner. Det har tidigare förts en politik där landsbygdens drömmar har blivit färre och satt på undantag. Vi har sett ett Sverige där klyftorna har ökat, inte minst mellan stad och landsbygd. Det ska bli ändring på det nu.

Landsbygdsminister Sven-Erik Bucht tryckte till den tidigare alliansregeringen och talade om framtida förändringar när han besökte Mariestad under lördagen. Norrlänningen var det stora namnet när Socialdemokraterna i Skaraborg höll sin årliga kongress på Jubileumsteatern.

Bryta trenden

Under den knappa halvtimman Bucht hade ordet satt övriga S-representanter och nickade instämmande. Alla tycktes hålla med om att det krävs stora satsningar på landsbygden.

– Sverige har den snabbast växande urbaniseringen i hela Europa. Trenden måste förstås brytas. Därför är det glädjande att regeringen nu satsar 3,25 miljarder kronor i landsbygdsprogrammet för att bygga ut snabbt bredband på landsbygden. Men vi har många fler utmaningar runt hörnet, säger Bucht till MT när vi får en kort intervju med honom.

Ett aktuellt ämne, inte minst i Mariestad, är att statliga myndigheter i allt större utsträckning vill flytta sina verksamheter till storstäderna. Riksdagens näringsutskott vill dock att regeringen prövar om det i stället går att omlokalisera myndigheterna från större städer till landsbygden.

– I Mariestad fick ni behålla Skatteverket, vilket är mycket positivt. Stad och land ska aldrig sättas mot varandra. För att den svenska modellen ska leva vidare behöver vi hela landets kapacitet och det är något Socialdemokraterna strider hårt för.

Värna om bönderna

Sven-Erik Bucht fortsätter:

– För att överleva behöver vi mat, och för att få mat behöver vi landsbygden. Jordbruket är bland det viktigaste vi har och därför ska de svenska bönderna kunna leva på sitt jobb.

Under kongressen fick Patrik Björck från Falköping förnyat förtroende som distriktsordförande. Även Ida Ekeroth från Mariestad och Jan Hassel från Gullspång blev invalda i styrelsen.

– Partivänner. Det har tidigare förts en politik där landsbygdens drömmar har blivit färre och satt på undantag. Vi har sett ett Sverige där klyftorna har ökat, inte minst mellan stad och landsbygd. Det ska bli ändring på det nu.

Landsbygdsminister Sven-Erik Bucht tryckte till den tidigare alliansregeringen och talade om framtida förändringar när han besökte Mariestad under lördagen. Norrlänningen var det stora namnet när Socialdemokraterna i Skaraborg höll sin årliga kongress på Jubileumsteatern.

Bryta trenden

Under den knappa halvtimman Bucht hade ordet satt övriga S-representanter och nickade instämmande. Alla tycktes hålla med om att det krävs stora satsningar på landsbygden.

– Sverige har den snabbast växande urbaniseringen i hela Europa. Trenden måste förstås brytas. Därför är det glädjande att regeringen nu satsar 3,25 miljarder kronor i landsbygdsprogrammet för att bygga ut snabbt bredband på landsbygden. Men vi har många fler utmaningar runt hörnet, säger Bucht till MT när vi får en kort intervju med honom.

Ett aktuellt ämne, inte minst i Mariestad, är att statliga myndigheter i allt större utsträckning vill flytta sina verksamheter till storstäderna. Riksdagens näringsutskott vill dock att regeringen prövar om det i stället går att omlokalisera myndigheterna från större städer till landsbygden.

– I Mariestad fick ni behålla Skatteverket, vilket är mycket positivt. Stad och land ska aldrig sättas mot varandra. För att den svenska modellen ska leva vidare behöver vi hela landets kapacitet och det är något Socialdemokraterna strider hårt för.

Värna om bönderna

Sven-Erik Bucht fortsätter:

– För att överleva behöver vi mat, och för att få mat behöver vi landsbygden. Jordbruket är bland det viktigaste vi har och därför ska de svenska bönderna kunna leva på sitt jobb.

Under kongressen fick Patrik Björck från Falköping förnyat förtroende som distriktsordförande. Även Ida Ekeroth från Mariestad och Jan Hassel från Gullspång blev invalda i styrelsen.