14 apr 2016 20:30

14 apr 2016 20:30

Campingen vill behålla asylsökande ett tag till

MARIESTAD

Evakueringsboendet vid Segolstorp har redan avvecklats.
Däremot vill Nordic camping i Mariestad behålla asylsökande fram till sista maj.
– Det blir mer lönsamt för oss, säger platschef Björn Pettersson.

Flyktingströmmen till Sverige har minskat radikalt jämfört med toppnoteringen i oktober förra året. Då sökte 39 196 personer asyl och för hela 2015 landade siffran på 162 877 inkomna ansökningar. I förra veckan sökte totalt 499 personer asyl i Sverige.

Anders Ekström, enhetschef på Migrationsverket i Mariestad, vittnar om lugnare tider.

– Från årsskiftet och framåt har det varit betydligt färre sökande. Det är jättesvårt att sia om framtiden, men jag kan inte tänka mig att trycket blir lika hårt som i fjol. Det är krångligare att ta sig till Sverige nu och dessutom tar processen för uppehållstillstånd längre tid, säger han.

Nedläggningar

Det minskade inflödet har gjort att evakueringsboenden i landet stängs ner undan för undan. Ett sådant fanns på sommargården Segolstorp i Mariestads kommun. Boendet avvecklades för drygt två veckor sedan.

– Flera av de människor som vistats på ett evakueringsboende har kunnat flytta till ett asylboende. Det sker fortfarande en förtätning på asylboenden, men samtidigt har det blivit mer luft i systemet, säger Ekström.

Sedan december har Migrationsverket hyrt ett tillfälligt boende av Nordic camping på Ekudden. Totalt har 32 personer bott i 17 olika stugor och avtalet skrevs till sista april.

Björn Pettersson, platschef på campingen, hoppas dock att avtalet kan förlängas ytterligare en månad.

Muntligt överens

– Vi är muntligt överens med Migrationsverket om att fortsätta fram till 31 maj. Vi har väldigt få bokningar på våra stugor den här perioden på året och ser vinster i att köra på en månad till. Förhoppningsvis har vi det nya kontraktet på papper inom kort, säger han och fortsätter:

– Det har varit förvånansvärt lugnt här och vi har bara haft två incidenter då polisen har larmats.

Kan ni tänka er att förlänga kontraktet med Migrationsverket till hösten?

– Absolut, det kan mycket väl bli aktuellt. Då får jag dessutom möjlighet att behålla personalen vintertid.

Får besked i tid

Vart de 32 berörda flyktingarna tar vägen efter vistelsen på Nordic camping är oklart.

– Det är inget bestämt i nuläget, säger Anders Ekström. Vi kommer inte att tömma stugorna på en dag, utan individerna lär fördelas ut allt eftersom. Troligtvis får de flytta inom upptagningsområdet. De kommer i alla fall att informeras i tid.

Flyktingströmmen till Sverige har minskat radikalt jämfört med toppnoteringen i oktober förra året. Då sökte 39 196 personer asyl och för hela 2015 landade siffran på 162 877 inkomna ansökningar. I förra veckan sökte totalt 499 personer asyl i Sverige.

Anders Ekström, enhetschef på Migrationsverket i Mariestad, vittnar om lugnare tider.

– Från årsskiftet och framåt har det varit betydligt färre sökande. Det är jättesvårt att sia om framtiden, men jag kan inte tänka mig att trycket blir lika hårt som i fjol. Det är krångligare att ta sig till Sverige nu och dessutom tar processen för uppehållstillstånd längre tid, säger han.

Nedläggningar

Det minskade inflödet har gjort att evakueringsboenden i landet stängs ner undan för undan. Ett sådant fanns på sommargården Segolstorp i Mariestads kommun. Boendet avvecklades för drygt två veckor sedan.

– Flera av de människor som vistats på ett evakueringsboende har kunnat flytta till ett asylboende. Det sker fortfarande en förtätning på asylboenden, men samtidigt har det blivit mer luft i systemet, säger Ekström.

Sedan december har Migrationsverket hyrt ett tillfälligt boende av Nordic camping på Ekudden. Totalt har 32 personer bott i 17 olika stugor och avtalet skrevs till sista april.

Björn Pettersson, platschef på campingen, hoppas dock att avtalet kan förlängas ytterligare en månad.

Muntligt överens

– Vi är muntligt överens med Migrationsverket om att fortsätta fram till 31 maj. Vi har väldigt få bokningar på våra stugor den här perioden på året och ser vinster i att köra på en månad till. Förhoppningsvis har vi det nya kontraktet på papper inom kort, säger han och fortsätter:

– Det har varit förvånansvärt lugnt här och vi har bara haft två incidenter då polisen har larmats.

Kan ni tänka er att förlänga kontraktet med Migrationsverket till hösten?

– Absolut, det kan mycket väl bli aktuellt. Då får jag dessutom möjlighet att behålla personalen vintertid.

Får besked i tid

Vart de 32 berörda flyktingarna tar vägen efter vistelsen på Nordic camping är oklart.

– Det är inget bestämt i nuläget, säger Anders Ekström. Vi kommer inte att tömma stugorna på en dag, utan individerna lär fördelas ut allt eftersom. Troligtvis får de flytta inom upptagningsområdet. De kommer i alla fall att informeras i tid.