13 apr 2016 16:48

14 apr 2016 07:55

Skaraborgs del blir 268 miljoner

VÅRBUDGET: Förstärkningar till kommuner och landsting

Regeringen vill skicka tio miljarder till landets kommuner och landsting under 2017. 268 miljoner kronor beräknas hamna i Skaraborg.
– Positivt att vi kan göra en sådan satsning, säger riksdagsledamoten Monica Green (S).

Under onsdagen presenterade finansminister Magdalena Andersson (S) regeringens vårbudget. En punkt var en långsiktig satsning på att stärka kommuner och landsting, med tanke på att befolkningen växer, inte minst på grund av en ökad migration.

– Vi gjorde en tillfällig satsning för 2016, och fick kritik för att kommunerna inte kunde jobba långsiktigt. Nu fortsätter satsningen och vi presenterar den redan nu för att kommunerna ska kunna anställa, säger Monica Green.

Pengarna ska främst gå till utbildning och omsorg, men regeringen kommer att under hösten ge mer direktiv.

– Det behövs mycket pengar när så många nya kommer till oss.

Regeringen har preciserat satsningen fram till och med 2012. I början av tidsperioden fördelas pengarna per invånare (30 procent) och antal asylsökande/nyanlända (70 procent), men fördelningen växlas och 2012 går hela potten ut efter antalet invånare.

Den preliminära fördelningen för 2017 innebär att Falköping får 37,6 miljoner kronor, Gullspång 10,2, Hjo 6,4, Karlsborg 13,8, Lidköping 20,7, Mariestad 20,9, Skövde 39,3, Tibro 14,6, Tidaholm 16,4 och Töreboda 18,7.

– Sverige har en bra tillväxt, fler är i jobb, arbetslösheten sjunker och vi kan beta av på statsskulden. Vi skulle kunna betala ännu mer på statsskulden, men det känns bättre att investera i välfärden.

Enligt den preliminära fördelningen kommer Västra Götalandsregionen få 376,2 miljoner kronor av satsningen under 2017.

– Hälso- och sjukvården behöver extra resurser nu när vi blir fler. Vi kommer att precisera mer under hösten, men vi vill vara väldigt tydliga med att det är en långsiktig lösning.

Vårbudgeten kommer att behandlas av riksdagen under våren. Green hoppas och tror att den går igenom.

– Vad vi har hört så kommer allianspartierna med var sin budget. Då går vår igenom.

Kritik

Förslaget får kritik och Ulf Kristersson (M) anser att regeringen använder den nuvarande starka tillväxten för att finansiera utgifter i stället för att ta tag i de långsiktiga behoven.

– Regeringen släpper systematiskt greppet om de offentliga finanserna. Det är inte hållbart. De ökade årliga kostnaderna är mångdubbelt större än de tio miljarder man anslår till kommunerna, säger Kristersson till TT.

Under onsdagen presenterade finansminister Magdalena Andersson (S) regeringens vårbudget. En punkt var en långsiktig satsning på att stärka kommuner och landsting, med tanke på att befolkningen växer, inte minst på grund av en ökad migration.

– Vi gjorde en tillfällig satsning för 2016, och fick kritik för att kommunerna inte kunde jobba långsiktigt. Nu fortsätter satsningen och vi presenterar den redan nu för att kommunerna ska kunna anställa, säger Monica Green.

Pengarna ska främst gå till utbildning och omsorg, men regeringen kommer att under hösten ge mer direktiv.

– Det behövs mycket pengar när så många nya kommer till oss.

Regeringen har preciserat satsningen fram till och med 2012. I början av tidsperioden fördelas pengarna per invånare (30 procent) och antal asylsökande/nyanlända (70 procent), men fördelningen växlas och 2012 går hela potten ut efter antalet invånare.

Den preliminära fördelningen för 2017 innebär att Falköping får 37,6 miljoner kronor, Gullspång 10,2, Hjo 6,4, Karlsborg 13,8, Lidköping 20,7, Mariestad 20,9, Skövde 39,3, Tibro 14,6, Tidaholm 16,4 och Töreboda 18,7.

– Sverige har en bra tillväxt, fler är i jobb, arbetslösheten sjunker och vi kan beta av på statsskulden. Vi skulle kunna betala ännu mer på statsskulden, men det känns bättre att investera i välfärden.

Enligt den preliminära fördelningen kommer Västra Götalandsregionen få 376,2 miljoner kronor av satsningen under 2017.

– Hälso- och sjukvården behöver extra resurser nu när vi blir fler. Vi kommer att precisera mer under hösten, men vi vill vara väldigt tydliga med att det är en långsiktig lösning.

Vårbudgeten kommer att behandlas av riksdagen under våren. Green hoppas och tror att den går igenom.

– Vad vi har hört så kommer allianspartierna med var sin budget. Då går vår igenom.

Kritik

Förslaget får kritik och Ulf Kristersson (M) anser att regeringen använder den nuvarande starka tillväxten för att finansiera utgifter i stället för att ta tag i de långsiktiga behoven.

– Regeringen släpper systematiskt greppet om de offentliga finanserna. Det är inte hållbart. De ökade årliga kostnaderna är mångdubbelt större än de tio miljarder man anslår till kommunerna, säger Kristersson till TT.