13 apr 2016 13:04

13 apr 2016 13:26

Sätter stopp för den sockrade blodpuddingen på skolorna

MARIESTAD: Kommunens barn ska inte få i sig okynnessocker

Nu blir det mindre socker i maten för skolbarnen i Mariestads kommun.
Det har utbildningsnämnden beslutat utifrån Livsmedelsverkets rekommendationer.
– Blodpuddingen har varit en dold sockerfälla, säger kostchef Ann-Christine Gustafsson.

De nyligen antagna riktlinjerna för produkter som innehåller socker innebär att skolan endast ska erbjuda söta produkter då det är inräknat och balanserat med kostverksamhetens matsedel. Beräkningar som inkluderar jul, påsk, midsommar och måltidens dag.

– I Sverige har vi en tradition av att fira saker med socker i olika former. Förslaget till våra nya riktlinjer utgår framför allt utifrån ett hälso- och tandhälsoperspektiv, säger Anna-Karin Yséus, chef för förskola och pedagogisk omsorg.

De nya buden gäller även fritidshem och grundskola.

Övervikt och sjukdomar relaterade till kost är ett av samhällets största folkhälsoproblem. Kariesförekomst och övervikt har under senare år ökat bland barn. Livsmedelsverkets rekommendation är därför att inte servera söta drycker, kakor, glass och godis i förskolor, skolor och fritidshem.

Avvänjning

Un-ledamoten Arne Andersson (S) tycker att det rimmar illa att hälsoproblemen ökar trots att medvetandet blir större.

– Är man van att äta en viss mat hemma är det inte heller helt lätt för skolan att erbjuda sötfattiga alternativ, säger Andersson.

Grundskolechef Susanne Fransson berättar att kosten numera är ett diskussionsämne på föräldramöten och att rektorerna har fått direktiv om att uppmärksamma frågan.

Leif Andersson (S) undrar hur läget ser ut på skolornas kafeterior, där utbudet ofta präglas av sådant som kan klassas som onyttigt.

– Det är faktiskt inte så mycket sötsaker i kafeteriorna. Ofta erbjuds andra alternativ som smörgåsar, informerar skolchef Katarina Lindberg.

Ingen ketchup?

På framtida skolavslutningar ska produkter som innehåller tillsatt socker stå tillbaka till förmån för mer näringsriktiga alternativ. Till exempel kan skolan baka i pedagogiskt syfte, där ingredienserna inte får blodsockret att skjuta i höjden.

Vad gäller de vardagliga serveringarna hindrar inte riktlinjerna från att servera exempelvis sylt och ketchup som tillbehör. Men då gäller det att se till så matsedeln i övrigt är välplanerad.

– Blodpuddingen har varit en dold sockerfälla. Nu börjar vi med osötad blodpudding. Om man inte påpekar det så märker elever ofta inte skillnaden mellan produkter med tillsatt socker och nyttigare alternativ, säger Ann-Christine Gustafsson.

De nyligen antagna riktlinjerna för produkter som innehåller socker innebär att skolan endast ska erbjuda söta produkter då det är inräknat och balanserat med kostverksamhetens matsedel. Beräkningar som inkluderar jul, påsk, midsommar och måltidens dag.

– I Sverige har vi en tradition av att fira saker med socker i olika former. Förslaget till våra nya riktlinjer utgår framför allt utifrån ett hälso- och tandhälsoperspektiv, säger Anna-Karin Yséus, chef för förskola och pedagogisk omsorg.

De nya buden gäller även fritidshem och grundskola.

Övervikt och sjukdomar relaterade till kost är ett av samhällets största folkhälsoproblem. Kariesförekomst och övervikt har under senare år ökat bland barn. Livsmedelsverkets rekommendation är därför att inte servera söta drycker, kakor, glass och godis i förskolor, skolor och fritidshem.

Avvänjning

Un-ledamoten Arne Andersson (S) tycker att det rimmar illa att hälsoproblemen ökar trots att medvetandet blir större.

– Är man van att äta en viss mat hemma är det inte heller helt lätt för skolan att erbjuda sötfattiga alternativ, säger Andersson.

Grundskolechef Susanne Fransson berättar att kosten numera är ett diskussionsämne på föräldramöten och att rektorerna har fått direktiv om att uppmärksamma frågan.

Leif Andersson (S) undrar hur läget ser ut på skolornas kafeterior, där utbudet ofta präglas av sådant som kan klassas som onyttigt.

– Det är faktiskt inte så mycket sötsaker i kafeteriorna. Ofta erbjuds andra alternativ som smörgåsar, informerar skolchef Katarina Lindberg.

Ingen ketchup?

På framtida skolavslutningar ska produkter som innehåller tillsatt socker stå tillbaka till förmån för mer näringsriktiga alternativ. Till exempel kan skolan baka i pedagogiskt syfte, där ingredienserna inte får blodsockret att skjuta i höjden.

Vad gäller de vardagliga serveringarna hindrar inte riktlinjerna från att servera exempelvis sylt och ketchup som tillbehör. Men då gäller det att se till så matsedeln i övrigt är välplanerad.

– Blodpuddingen har varit en dold sockerfälla. Nu börjar vi med osötad blodpudding. Om man inte påpekar det så märker elever ofta inte skillnaden mellan produkter med tillsatt socker och nyttigare alternativ, säger Ann-Christine Gustafsson.