10 apr 2016 10:00

10 apr 2016 10:51

"Vi är väldigt frikostiga med allergivaccinationer"

MARIESTAD: Avstånd till sjukhuset kan avgöra behandlingsval

För den som lider av svår pollenallergi är våren en pina. Då kan vaccination vara en lösning.
– Doktorns favoritbehandling, säger barnallergolog Per Gustafsson. En läkare blir glad när patienten blir frisk.

För barnläkare och allergolog Per Gustafsson vid Skaraborgs sjukhus i Skövde är vaccination den bästa behandlingen han kan ge allergiker.

– Det är det roligaste jag har upplevt i mitt yrkesverksamma liv, säger han. Patienterna blir så himla bra.

Därför är han också glad över att de patienter som verkligen behöver behandlingen också får den, vilket han hävdar:

– Vi är väldigt frikostiga, säger Gustafsson.

Färre i landsbygd

I Skaraborg är det 230 personer som får allergivaccination; 70 barn (över sju år) och 130 vuxna vid Skas och 30 barn vid Lidköpings sjukhus. Det innebär att nio patienter på 10 000 invånare i Skaraborg blir vaccinerade. Enligt statistik från läkemedelsföretaget ALK, som TT presenterar, är genomsnittet för Västra Götaland 13. Halland ligger högst i landet med 40 och Norrbotten lägst på åtta.

– Det är lite mer i storstäderna. Behandlingen innebär bland annat besök på mottagningen en gång i veckan under 15 veckor och därefter var sjätte vecka i tre år. Det kan ju vara ganska krävande och kostsamt för patienter med långa resvägar, och om det blir för jobbigt får vi hitta andra behandlingsformer.

Eftersom vaccination innebär stora medicinska risker kan behandlingen inte delegeras till vårdcentralerna utan måste ske på Allergicentrum (eller barnmottagningen i Lidköping), menar Per Gustafsson.

Pollen dominerar

Vaccinationer ges till personer med svår kvalsterallergi, vuxna med allergi mot bi- eller getingstick och i undantagsfall till häst-, katt- och hundallergiker. Men det stora flertalet – 80–90 procent – mottagare lider av pollenallergi och har astmatiska besvär.

– De flesta allergiker klarar sig med tabletter, ögondroppar eller nässpray, men för den lilla grupp som blir riktigt dåliga är vaccination det bästa, säger Per Gustafsson som konstaterar att det inte skulle fungera rent praktiskt att vaccinera alla:

– 15 procent av alla högstadieelever är allergiska. Om alla de skulle vaccineras blev det en kö härifrån till Tibro varje måndag.

För barnläkare och allergolog Per Gustafsson vid Skaraborgs sjukhus i Skövde är vaccination den bästa behandlingen han kan ge allergiker.

– Det är det roligaste jag har upplevt i mitt yrkesverksamma liv, säger han. Patienterna blir så himla bra.

Därför är han också glad över att de patienter som verkligen behöver behandlingen också får den, vilket han hävdar:

– Vi är väldigt frikostiga, säger Gustafsson.

Färre i landsbygd

I Skaraborg är det 230 personer som får allergivaccination; 70 barn (över sju år) och 130 vuxna vid Skas och 30 barn vid Lidköpings sjukhus. Det innebär att nio patienter på 10 000 invånare i Skaraborg blir vaccinerade. Enligt statistik från läkemedelsföretaget ALK, som TT presenterar, är genomsnittet för Västra Götaland 13. Halland ligger högst i landet med 40 och Norrbotten lägst på åtta.

– Det är lite mer i storstäderna. Behandlingen innebär bland annat besök på mottagningen en gång i veckan under 15 veckor och därefter var sjätte vecka i tre år. Det kan ju vara ganska krävande och kostsamt för patienter med långa resvägar, och om det blir för jobbigt får vi hitta andra behandlingsformer.

Eftersom vaccination innebär stora medicinska risker kan behandlingen inte delegeras till vårdcentralerna utan måste ske på Allergicentrum (eller barnmottagningen i Lidköping), menar Per Gustafsson.

Pollen dominerar

Vaccinationer ges till personer med svår kvalsterallergi, vuxna med allergi mot bi- eller getingstick och i undantagsfall till häst-, katt- och hundallergiker. Men det stora flertalet – 80–90 procent – mottagare lider av pollenallergi och har astmatiska besvär.

– De flesta allergiker klarar sig med tabletter, ögondroppar eller nässpray, men för den lilla grupp som blir riktigt dåliga är vaccination det bästa, säger Per Gustafsson som konstaterar att det inte skulle fungera rent praktiskt att vaccinera alla:

– 15 procent av alla högstadieelever är allergiska. Om alla de skulle vaccineras blev det en kö härifrån till Tibro varje måndag.