04 apr 2016 11:14

04 apr 2016 11:14

Vinterkräksjuka på korttidsboende

MARIESTAD

Vinterkräksjukan slog till med full kraft mot Myrans korttidsboende. Totalt insjuknade åtta patienter samt delar av personalen.

I förra veckan tog Mariestads kommun beslut om intagningsstopp på korttidsenheten Myran. Anledningen var att både patienter och delar av personalen insjuknat i virusgastroenterit, mer känt som vinterkräksjukan. Beslutet togs efter samråd med vårdhygienavdelningen på Skaraborgs sjukhus i Skövde.

– Det är ingen som har behövt uppsöka läkare, men visst har patienterna mått väldigt dåligt. De som vistas på korttid är i en skörare del av livet och blir förstås mer påverkade av sådana här smittor, säger Carina Gustavsson, medicinskt ansvarig sjuksköterska i kommunen.

Under helgen blev läget stabilt och intagningsstoppet hävdes.

– Redan i fredags trodde vi att stoppet skulle hävas, men då insjuknade ytterligare en person. Bekymret är att vårdtagarna vistas i dubbelrum. Hade de befunnit sig i ett enkelrum hade troligtvis smittan inte eskalerat i samma omfattning, säger Carina Gustavsson.

I förra veckan tog Mariestads kommun beslut om intagningsstopp på korttidsenheten Myran. Anledningen var att både patienter och delar av personalen insjuknat i virusgastroenterit, mer känt som vinterkräksjukan. Beslutet togs efter samråd med vårdhygienavdelningen på Skaraborgs sjukhus i Skövde.

– Det är ingen som har behövt uppsöka läkare, men visst har patienterna mått väldigt dåligt. De som vistas på korttid är i en skörare del av livet och blir förstås mer påverkade av sådana här smittor, säger Carina Gustavsson, medicinskt ansvarig sjuksköterska i kommunen.

Under helgen blev läget stabilt och intagningsstoppet hävdes.

– Redan i fredags trodde vi att stoppet skulle hävas, men då insjuknade ytterligare en person. Bekymret är att vårdtagarna vistas i dubbelrum. Hade de befunnit sig i ett enkelrum hade troligtvis smittan inte eskalerat i samma omfattning, säger Carina Gustavsson.