31 mar 2016 06:00

31 mar 2016 10:38

Jobb i vårdens frontlinje

MARIESTAD MONICA DANIELSSON DISTRIKTSSKÖTERSKA: Dagarna startar alltid med telefonuppringningen

På skärmen står det att 159 samtal har ringts in redan i arla morgonstund. Monica och hennes kollegor tar på sig sina headset strax efter åtta och så börjar ännu en arbetsdag på Närhälsan i Mariestad.

– Varje dag fram till halvtio ringer distriktssköterskor och sjuksköterskor upp de cirka 200 personer som vänt sig hit telefonledes och fått ett automatiskt svar om att de ska bli uppringda en viss tid.

– Det kan röra sig om allt från rådgivning och recept till tidsbokning här hos läkare eller sjuksköterska, förklarar 51-åriga Monica som fick sin legitimation för 30 år sedan. Fram till år 2000 var hon på lungmedicin i Skövde innan hon vidareutbildade sig och slutligen hamnade på Närhälsan i Mariestad.

– Jag har ett väldigt omväxlande jobb. Ett par eftermiddagar i veckan har jag bensårsmottagning, torsdagar är det astma- och kolmottagning och så är det instoppat lite rökavvänjning mellan allt det vanliga.

Fyra kollegor sjuka

Hennes datorskärm skvallrar om att denna måndag är fyra av personalen sjuka, varav en läkare. Detta gör att under dagen finns det endast 17 akuta besöka att boka in. Klockan har blivit kvart över åtta och Monica börjar ringa. Eftersom jag skrivit på en sekretessförbindelse får jag sitta med och lyssna till samtalen.

Först ut är en kvinna som får tid för en provtagning. Monica bokar också in en tid för ett EKG senare under eftermiddagen. Samtalet är avklarat på fem minuter – den tid man försöker hålla för att hinna med så många som möjligt i kön.

Urinvägsinfektion

Nästa samtal blir med en tjej som antagligen fått urinvägsinfektion. Monica bockar av ett frågebatteri på skärmen som ska leda till ifall ett läkarbesök behövs eller inte. Det hela slutar i att tjejen inte behöver komma in, utan en läkare skriver ut antibiotika som hon kan avhämta på apotek efter lunch.

En pensionär är i mina öron lätt stönig men Monica är lika vänlig och inkännande empatisk under hela den långa utläggningen om halsbesvär och diverse annat. Pensionären vill helst träffa läkaren Karolina Wawrzycka (chefen för vårdcentralen) men när hon av Monica får reda på att det i så fall kan ske först någon månad senare, accepterar hon till slut ett besök senare under dagen till en annan läkare.

Snabb kaffepaus

Efter ytterligare några telefonkontakter väntar tjugo över nio en cancerpatient som Monica ska göra en provtagning på inför ännu en runda med cellgifterna. Efter 25 minuter är han klar och hon är åter i rummet för att dokumentera åtgärderna på datorn.

Kvart i tio är det äntligen dags för en snabb kaffepaus ihop med några kollegor.

Godartade tumörer

En pigg 75-åring är nästa patient i mottagningsrummet. Han har sår på hjässan som Monica tvättar och gör rent. Medan hon hämtar några kompresser berättar mannen att han till och från har godartade tumörer i skallen som ställer till problemen.

Efter en kvart med pensionären är det dags för blodtryckstagning av en kvinna. Den visar på väldigt låga 90 genom 60 och Monica konsulterar Wawrzycka som beslutar att ändra något i medicineringen. Kvinnan får en ny tid om sex veckor för kontroll av läget.

En kvinna med lite småskumma hudutslag anländer och Monica begär och får hjälp av en läkare att undersöka det hela. Läkaren utesluter inte någon form av psoriasis och skriver ut lite salvor.

– Du får komma hit om en månad och så kollar vi hur det har gått.

– Det är bra att ni följer upp hela tiden, det gillar jag, säger patienten.

– Varje dag fram till halvtio ringer distriktssköterskor och sjuksköterskor upp de cirka 200 personer som vänt sig hit telefonledes och fått ett automatiskt svar om att de ska bli uppringda en viss tid.

– Det kan röra sig om allt från rådgivning och recept till tidsbokning här hos läkare eller sjuksköterska, förklarar 51-åriga Monica som fick sin legitimation för 30 år sedan. Fram till år 2000 var hon på lungmedicin i Skövde innan hon vidareutbildade sig och slutligen hamnade på Närhälsan i Mariestad.

– Jag har ett väldigt omväxlande jobb. Ett par eftermiddagar i veckan har jag bensårsmottagning, torsdagar är det astma- och kolmottagning och så är det instoppat lite rökavvänjning mellan allt det vanliga.

Fyra kollegor sjuka

Hennes datorskärm skvallrar om att denna måndag är fyra av personalen sjuka, varav en läkare. Detta gör att under dagen finns det endast 17 akuta besöka att boka in. Klockan har blivit kvart över åtta och Monica börjar ringa. Eftersom jag skrivit på en sekretessförbindelse får jag sitta med och lyssna till samtalen.

Först ut är en kvinna som får tid för en provtagning. Monica bokar också in en tid för ett EKG senare under eftermiddagen. Samtalet är avklarat på fem minuter – den tid man försöker hålla för att hinna med så många som möjligt i kön.

Urinvägsinfektion

Nästa samtal blir med en tjej som antagligen fått urinvägsinfektion. Monica bockar av ett frågebatteri på skärmen som ska leda till ifall ett läkarbesök behövs eller inte. Det hela slutar i att tjejen inte behöver komma in, utan en läkare skriver ut antibiotika som hon kan avhämta på apotek efter lunch.

En pensionär är i mina öron lätt stönig men Monica är lika vänlig och inkännande empatisk under hela den långa utläggningen om halsbesvär och diverse annat. Pensionären vill helst träffa läkaren Karolina Wawrzycka (chefen för vårdcentralen) men när hon av Monica får reda på att det i så fall kan ske först någon månad senare, accepterar hon till slut ett besök senare under dagen till en annan läkare.

Snabb kaffepaus

Efter ytterligare några telefonkontakter väntar tjugo över nio en cancerpatient som Monica ska göra en provtagning på inför ännu en runda med cellgifterna. Efter 25 minuter är han klar och hon är åter i rummet för att dokumentera åtgärderna på datorn.

Kvart i tio är det äntligen dags för en snabb kaffepaus ihop med några kollegor.

Godartade tumörer

En pigg 75-åring är nästa patient i mottagningsrummet. Han har sår på hjässan som Monica tvättar och gör rent. Medan hon hämtar några kompresser berättar mannen att han till och från har godartade tumörer i skallen som ställer till problemen.

Efter en kvart med pensionären är det dags för blodtryckstagning av en kvinna. Den visar på väldigt låga 90 genom 60 och Monica konsulterar Wawrzycka som beslutar att ändra något i medicineringen. Kvinnan får en ny tid om sex veckor för kontroll av läget.

En kvinna med lite småskumma hudutslag anländer och Monica begär och får hjälp av en läkare att undersöka det hela. Läkaren utesluter inte någon form av psoriasis och skriver ut lite salvor.

– Du får komma hit om en månad och så kollar vi hur det har gått.

– Det är bra att ni följer upp hela tiden, det gillar jag, säger patienten.

  • C. Lundh