24 mar 2016 06:00

24 mar 2016 06:00

Nya hamnbodar tar form i rask takt

MARIESTAD: Satsning i gästhamnen

Uppförandet av de nya bodarna i gästhamnen är i full gång.
– Arbetet flyter på bra och förhoppningsvis ska alla stommar vara resta i slutet av nästa vecka, säger Rasmus Hideborg på byggföretaget Novab.

Runt juletid förra året presenterade AB Stadens Hus, det kommunala fastighetsbolaget som förvaltas av Mariehus, satsningen på sju nya försäljningsbodar, en toalettbod (för personal och gäster) samt sopbod i Mariestads gästhamn. Tanken var att arbetet skulle inledas direkt efter julhelgerna, men så blev inte fallet.

– Upphandlingen överklagades och det blev en så kallad överprövning i Förvaltningsrätten. Nu löste det sig relativt snabbt, men tidsplanen har blivit något försenad, berättar projektplaneraren Ragnar Olsson.

Entreprenör för bygget är Novab. Vid MT:s besök på onsdagsmorgonen var sju man sysselsatta med att resa stommen till den femte boden. Trästommarna är tillverkade i Moelvens fabrik i Töreboda och påminner i mångt och mycket om stora legobitar.

– Alla delar är kapade och uppmärkta så själva montaget går snabbt. Vi reser i princip en stomme på en arbetsdag, konstaterar Rasmus Hideborg.

– Väggarna består av massivt trä som drevas med lingarn. När takstolarna är på plats sätter vi innertak, isolerar och pappar. Senare kommer en firma och lägger på ytbeständig takpapp, berättar Mats Gustafsson.

I planeringen har det lagts stor vikt på utformning och detaljer så att bodarna ska smälta in i miljön. Exempelvis ska samtliga bodar rödfärgas för att skapa en tydlig sjöbodskaraktär.

– Det kommer bli ett fint inslag i hamnen när det är klart, säger snickarna.

Bodarna är 35 kvadratmeter och bildar med sin placering i U-form ett serveringstorg ut mot hamnen. I varje bod finns el och vatten indraget; i övrigt är det upp till respektive hyresgäst att inreda och anpassa bodarna.

– Det diskuteras hyreskontrakt med ett antal intressenter, men vi går inte ut med något förrän alla är klara. Ambitionen är att det ska bli en mångfald i utbudet, säger Ragnar Olsson.

Även om byggstarten fördröjdes är siktet fortfarande inställt på att bodarna ska invigas till valborgsmässohelgen.

– Målet är att försäljningsbodarna är klara då. Soprum och toaletter finns ju i anslutning, så den biten är lätt att lösa, säger Olsson.

Runt juletid förra året presenterade AB Stadens Hus, det kommunala fastighetsbolaget som förvaltas av Mariehus, satsningen på sju nya försäljningsbodar, en toalettbod (för personal och gäster) samt sopbod i Mariestads gästhamn. Tanken var att arbetet skulle inledas direkt efter julhelgerna, men så blev inte fallet.

– Upphandlingen överklagades och det blev en så kallad överprövning i Förvaltningsrätten. Nu löste det sig relativt snabbt, men tidsplanen har blivit något försenad, berättar projektplaneraren Ragnar Olsson.

Entreprenör för bygget är Novab. Vid MT:s besök på onsdagsmorgonen var sju man sysselsatta med att resa stommen till den femte boden. Trästommarna är tillverkade i Moelvens fabrik i Töreboda och påminner i mångt och mycket om stora legobitar.

– Alla delar är kapade och uppmärkta så själva montaget går snabbt. Vi reser i princip en stomme på en arbetsdag, konstaterar Rasmus Hideborg.

– Väggarna består av massivt trä som drevas med lingarn. När takstolarna är på plats sätter vi innertak, isolerar och pappar. Senare kommer en firma och lägger på ytbeständig takpapp, berättar Mats Gustafsson.

I planeringen har det lagts stor vikt på utformning och detaljer så att bodarna ska smälta in i miljön. Exempelvis ska samtliga bodar rödfärgas för att skapa en tydlig sjöbodskaraktär.

– Det kommer bli ett fint inslag i hamnen när det är klart, säger snickarna.

Bodarna är 35 kvadratmeter och bildar med sin placering i U-form ett serveringstorg ut mot hamnen. I varje bod finns el och vatten indraget; i övrigt är det upp till respektive hyresgäst att inreda och anpassa bodarna.

– Det diskuteras hyreskontrakt med ett antal intressenter, men vi går inte ut med något förrän alla är klara. Ambitionen är att det ska bli en mångfald i utbudet, säger Ragnar Olsson.

Även om byggstarten fördröjdes är siktet fortfarande inställt på att bodarna ska invigas till valborgsmässohelgen.

– Målet är att försäljningsbodarna är klara då. Soprum och toaletter finns ju i anslutning, så den biten är lätt att lösa, säger Olsson.