21 mar 2016 19:44

21 mar 2016 20:05

Nils Farken lämnar Miljöpartiet

MARIESTAD: Gav överraskande besked vid fullmäktigemöte

Nils Farken lämnar alla politiska uppdrag i Mariestads kommun – samt partiet han representerat i 18 år.
I stället öppnar han för en comeback som socialdemokrat.
– De frågor jag vill jobba med har växlat över åt det hållet, säger Farken.

För ett par veckor sedan avsade sig Nils Farken uppdragen som språkrör och distriktsordförande i Miljöpartiet Skaraborg.

I söndags tackade Nils för sig som språkrör för Miljöpartiet Mariestad och på måndagens kommunfullmäktige begärde Farken att bli entledigad från sina poster i: Kommunfullmäktige, kommunstyrelsen, kultur- och fritidsutskottet, valberedningen samt biosfärområdet.

– Jag vill stå fri. Jag är ordförande för IF Metalls verkstadsklubb på Daloc och det finns en chans att jag blir vald till ordförande för IF Metall avdelning 28. Det har påverkat mitt beslut att avsäga mig alla uppdrag för Miljöpartiet i Mariestads kommun.

Kommer tillbaka?

Nils Farken har dock inga planer på att lämna politiken för gott – tvärtom.

– Mitt miljöengagemang är fortfarande starkt, men mitt fokus framöver kommer att ligga på fackliga frågor och arbetsmiljö. När jag ser hur alliansen attackerar arbetarrörelsen, som det senaste förslaget om att lagstifta om sänkta lägstalöner, vill jag ha en så bra position som möjligt för att kunna påverka.

Och då går givetvis IF Metall och Socialdemokraterna hand i hand.

– Steget till Socialdemokraterna är inte särskilt långt. Vi har haft ett gott samarbete i Mariestad och drivit igenom flera saker tillsammans, exempelvis 60-miljonerspaketet som var väldigt bra. Samarbetsvilja är min starka sida.

"En idiotisk placering"

Mats Karlsson, ordförande för Miljöpartiet Mariestad, konstaterar att Nils Farken lämnar ett tomrum efter sig.

– Han har ju varit Mr. Miljöpartiet i stan. Men jag har full förståelse för att han vill vidare.

– Vi har inte diskuterat hur vi ska fylla hans plats, vi har ju som bekant en valteknisk samverkan med S, säger Mats Karlsson.

Nils Farken ser nu fram emot nya utmaningar:

– Det känns såklart lite vemodigt att lämna Miljöpartiet, men också spännande. Oavsett vad som händer hoppas jag verkligen att kommunen inte bygger bostäder i Biblioteksparken, det är en idiotisk placering.

För ett par veckor sedan avsade sig Nils Farken uppdragen som språkrör och distriktsordförande i Miljöpartiet Skaraborg.

I söndags tackade Nils för sig som språkrör för Miljöpartiet Mariestad och på måndagens kommunfullmäktige begärde Farken att bli entledigad från sina poster i: Kommunfullmäktige, kommunstyrelsen, kultur- och fritidsutskottet, valberedningen samt biosfärområdet.

– Jag vill stå fri. Jag är ordförande för IF Metalls verkstadsklubb på Daloc och det finns en chans att jag blir vald till ordförande för IF Metall avdelning 28. Det har påverkat mitt beslut att avsäga mig alla uppdrag för Miljöpartiet i Mariestads kommun.

Kommer tillbaka?

Nils Farken har dock inga planer på att lämna politiken för gott – tvärtom.

– Mitt miljöengagemang är fortfarande starkt, men mitt fokus framöver kommer att ligga på fackliga frågor och arbetsmiljö. När jag ser hur alliansen attackerar arbetarrörelsen, som det senaste förslaget om att lagstifta om sänkta lägstalöner, vill jag ha en så bra position som möjligt för att kunna påverka.

Och då går givetvis IF Metall och Socialdemokraterna hand i hand.

– Steget till Socialdemokraterna är inte särskilt långt. Vi har haft ett gott samarbete i Mariestad och drivit igenom flera saker tillsammans, exempelvis 60-miljonerspaketet som var väldigt bra. Samarbetsvilja är min starka sida.

"En idiotisk placering"

Mats Karlsson, ordförande för Miljöpartiet Mariestad, konstaterar att Nils Farken lämnar ett tomrum efter sig.

– Han har ju varit Mr. Miljöpartiet i stan. Men jag har full förståelse för att han vill vidare.

– Vi har inte diskuterat hur vi ska fylla hans plats, vi har ju som bekant en valteknisk samverkan med S, säger Mats Karlsson.

Nils Farken ser nu fram emot nya utmaningar:

– Det känns såklart lite vemodigt att lämna Miljöpartiet, men också spännande. Oavsett vad som händer hoppas jag verkligen att kommunen inte bygger bostäder i Biblioteksparken, det är en idiotisk placering.