19 mar 2016 16:42

19 mar 2016 16:42

Broar och kungligheter på nya märken

MARIESTAD: Frimärkets dag firades

Broar förbinder människor på många sätt.
Exempelvis som brevporto.

När frimärkets dag firades under lördagen stod några av Postens nylanserade frimärken i fokus. Bland annat ses ett nytt frimärke med anledning av att det i år är 40 år sedan kungen och drottningen gifte sig.

Vidare har Posten gett ut fem frimärken med motiv av broar; Lejonströmsbron (Skellefteå), Sölvesborgsbron, Tallbergsbroarna (Nyåker utanför Nordmaling), Tullbron (Falkenberg) och Uddevallabron.

– Synd att inte Torsöbron är med, det hade kunnat ge fart på försäljningen lokalt, säger Sven-Olof Andersson i Mariestads filatelistförening.

Som traditionen bjuder fanns ett gäng trogna filatelister från lokalföreningen på plats i Coops entré under lördagen. Förutom försäljning av nya frimärken gav besökarna även tillfälle att få märken värderade av expert.

– Ärver man en frimärkssamling och är helt novis gör man bäst i att ta kontakt med någon som har kunskap om frimärken. Även om märket inte ser märkvärdigt ut kan det ju faktiskt vara en dyrgrip, säger Börje Mårtensson, sekreterare i lokalföreningen och samlare sedan barnsben.

Han nämner som exempel ett frimärke som gavs ut i Mariestad 1958, där i och e i stadens namn bytte plats.

– Det hann komma ut ett antal frimärken innan förväxlingen uppdagades. Det är märken som i dag har ett hyggligt värde bland samlarna, säger Mårtensson.

När frimärkets dag firades under lördagen stod några av Postens nylanserade frimärken i fokus. Bland annat ses ett nytt frimärke med anledning av att det i år är 40 år sedan kungen och drottningen gifte sig.

Vidare har Posten gett ut fem frimärken med motiv av broar; Lejonströmsbron (Skellefteå), Sölvesborgsbron, Tallbergsbroarna (Nyåker utanför Nordmaling), Tullbron (Falkenberg) och Uddevallabron.

– Synd att inte Torsöbron är med, det hade kunnat ge fart på försäljningen lokalt, säger Sven-Olof Andersson i Mariestads filatelistförening.

Som traditionen bjuder fanns ett gäng trogna filatelister från lokalföreningen på plats i Coops entré under lördagen. Förutom försäljning av nya frimärken gav besökarna även tillfälle att få märken värderade av expert.

– Ärver man en frimärkssamling och är helt novis gör man bäst i att ta kontakt med någon som har kunskap om frimärken. Även om märket inte ser märkvärdigt ut kan det ju faktiskt vara en dyrgrip, säger Börje Mårtensson, sekreterare i lokalföreningen och samlare sedan barnsben.

Han nämner som exempel ett frimärke som gavs ut i Mariestad 1958, där i och e i stadens namn bytte plats.

– Det hann komma ut ett antal frimärken innan förväxlingen uppdagades. Det är märken som i dag har ett hyggligt värde bland samlarna, säger Mårtensson.