11 mar 2016 16:30

11 mar 2016 16:30

Glad kväll med gott syfte

BJÖRSÄTER: Populärt inslag i fastekampanjen

Vårmode mot svält. Ja, ungefär så kan man sammanfatta det populära insamlingsarrangemanget i Svenska kyrkan i Björsäter.

Det är en uppsluppen stämning i farstun till Pastoratsgården i Björsäter på torsdagskvällen. Där står pastoratets personal och trampar lite nervöst medan de skojar med varandra. Och en efter en droppar de av.

Fast de försvinner bara för en kort stund – in i stora salen. De är nämligen alla mannekänger vid den årliga modevisningen och inne i salen sitter ett hundratal gäster som är nyfikna på det senaste i klädväg. Innehavarna av de lokala butikerna Cecil, Epsom och X-act Fashion samt Skaraborgs Skog- och Lantbruksservice finns på plats för att berätta om vårens trender.

Till vardag och fest

Till Inger Berzelius' glada pianotoner visar de upp ljusa jackor, byxor med varierande vidd, vardagssnyggt och elegant. Det finns en hel del som ”håller in och trycker upp och sätter allt på sina rätta platser”, som Lena Dernsjö på Cecil uttrycker det.

Kläderna för skogsarbete skiljer sig lite från mängden:

– Vårens färg i skogen är ... orange! konstaterar Urban Hernbo från Skog- och lantbruksservice.

Vana mannekänger

Det är en avslappnad atmosfär i den fullsatta salen och åskådarna passar på att klämma och känna på kläderna när modellerna passerar. Dessa – pastoratets präster, vaktmästare, musiker, kyrkvärdar och andra – är vana. Det är sjätte året man ordnar modevisning under fastekampanjen.

För arrangemanget har förstås ett syfte. Intäkter från inträde och lotteri går raka vägen till Svenska kyrkans internationella arbete. Den här gången blir resultatet drygt 16 200 kronor. Den summan läggs samman med kollekt och andra insamlingsaktiviteter och rapporteras in på Palmsöndagen.

Det är en uppsluppen stämning i farstun till Pastoratsgården i Björsäter på torsdagskvällen. Där står pastoratets personal och trampar lite nervöst medan de skojar med varandra. Och en efter en droppar de av.

Fast de försvinner bara för en kort stund – in i stora salen. De är nämligen alla mannekänger vid den årliga modevisningen och inne i salen sitter ett hundratal gäster som är nyfikna på det senaste i klädväg. Innehavarna av de lokala butikerna Cecil, Epsom och X-act Fashion samt Skaraborgs Skog- och Lantbruksservice finns på plats för att berätta om vårens trender.

Till vardag och fest

Till Inger Berzelius' glada pianotoner visar de upp ljusa jackor, byxor med varierande vidd, vardagssnyggt och elegant. Det finns en hel del som ”håller in och trycker upp och sätter allt på sina rätta platser”, som Lena Dernsjö på Cecil uttrycker det.

Kläderna för skogsarbete skiljer sig lite från mängden:

– Vårens färg i skogen är ... orange! konstaterar Urban Hernbo från Skog- och lantbruksservice.

Vana mannekänger

Det är en avslappnad atmosfär i den fullsatta salen och åskådarna passar på att klämma och känna på kläderna när modellerna passerar. Dessa – pastoratets präster, vaktmästare, musiker, kyrkvärdar och andra – är vana. Det är sjätte året man ordnar modevisning under fastekampanjen.

För arrangemanget har förstås ett syfte. Intäkter från inträde och lotteri går raka vägen till Svenska kyrkans internationella arbete. Den här gången blir resultatet drygt 16 200 kronor. Den summan läggs samman med kollekt och andra insamlingsaktiviteter och rapporteras in på Palmsöndagen.