08 mar 2016 14:30

08 mar 2016 14:30

Svahn följs i ny dokumentärfilm

MARIESTAD: "Spökraketerna" visas på tv

Riksorganisationen Ufo-Sverige och dess eldsjäl Clas Svahn från Mariestad uppmärksammas i en ny dokumentärfilm.
”Spökraketerna” visas i Sveriges Television på torsdagen.

Under 4,5 år har dokumentärfilmarna Kerstin Übelacker och Michael Cavanagh följt Ufo-Sveriges arbete. Mycket tid och resurser har lagts på att finna svar om en sjunken spökraket i sjön Nammajaure i Jokkmokks kommun.

150 timmar film

Dokumentären handlar lika mycket om föreningen och dess medlemmar. Clas Svahn, vice ordförande och internationell samordnare i Ufo-Sverige, har en central plats i filmen.

– Genom åren är det många som har visat intresse för att göra en film om oss, men det har alltid runnit ut i sanden. Michael och Kerstin har bland annat varit med på våra kurser och när vi besökte London. Totalt fick de ihop 150 timmar film, som nu har bantats ner till en timme, säger Clas Svahn.

Ända sedan 1946 har det inkommit rapporter om att så kallade ”spökraketer” störtat vid sjöar. Ett mysterium som uppmärksammas i dokumentären är när ett par fjällvandrare från Stockholm såg en raket sjunka i Nammajaure 1980.

”Som en cigarr”

– De har beskrivit föremålet som en cigarr och att det flög på mindre än 100 meter höjd. Det ska ha flugit ovanför paret och sedan vänt i riktning mot dem. De var rädda att det skulle smälla, men föremålet landade i vattnet med ett plask.

Militär kopplades in och undersökningar gjordes på platsen, men förklaringen uteblev. Det var först när Ufo-Sverige tittade närmare på fenomenet 2012 svaren började komma fram.

– Vi har haft nere dykare och sett att det har gjorts utslag från området. Exakt vad det är vet vi inte i nuläget, men det ska följas upp senare i år.

Dokumentärfilmen har tidigare visats på en filmfestival i Köpenhamn. På torsdag kväll är publiken desto större när dokumentären sänds på SVT2. Även norsk, dansk och kanadensisk tv har köpt filmens sändningsrättigheter.

– Det kommer att betyda mycket för oss. Filmen visar att vi jobbar seriöst och att vi inte är några konstiga typer. Förhoppningsvis ökas intresset för föreningen och att fler vill ansluta sig till verksamheten, säger Clas Svahn.

Under 4,5 år har dokumentärfilmarna Kerstin Übelacker och Michael Cavanagh följt Ufo-Sveriges arbete. Mycket tid och resurser har lagts på att finna svar om en sjunken spökraket i sjön Nammajaure i Jokkmokks kommun.

150 timmar film

Dokumentären handlar lika mycket om föreningen och dess medlemmar. Clas Svahn, vice ordförande och internationell samordnare i Ufo-Sverige, har en central plats i filmen.

– Genom åren är det många som har visat intresse för att göra en film om oss, men det har alltid runnit ut i sanden. Michael och Kerstin har bland annat varit med på våra kurser och när vi besökte London. Totalt fick de ihop 150 timmar film, som nu har bantats ner till en timme, säger Clas Svahn.

Ända sedan 1946 har det inkommit rapporter om att så kallade ”spökraketer” störtat vid sjöar. Ett mysterium som uppmärksammas i dokumentären är när ett par fjällvandrare från Stockholm såg en raket sjunka i Nammajaure 1980.

”Som en cigarr”

– De har beskrivit föremålet som en cigarr och att det flög på mindre än 100 meter höjd. Det ska ha flugit ovanför paret och sedan vänt i riktning mot dem. De var rädda att det skulle smälla, men föremålet landade i vattnet med ett plask.

Militär kopplades in och undersökningar gjordes på platsen, men förklaringen uteblev. Det var först när Ufo-Sverige tittade närmare på fenomenet 2012 svaren började komma fram.

– Vi har haft nere dykare och sett att det har gjorts utslag från området. Exakt vad det är vet vi inte i nuläget, men det ska följas upp senare i år.

Dokumentärfilmen har tidigare visats på en filmfestival i Köpenhamn. På torsdag kväll är publiken desto större när dokumentären sänds på SVT2. Även norsk, dansk och kanadensisk tv har köpt filmens sändningsrättigheter.

– Det kommer att betyda mycket för oss. Filmen visar att vi jobbar seriöst och att vi inte är några konstiga typer. Förhoppningsvis ökas intresset för föreningen och att fler vill ansluta sig till verksamheten, säger Clas Svahn.