01 mar 2016 14:04

01 mar 2016 14:04

Makar köper anrikt hus i Gamla stan

MARIESTAD: Paret Runberg planerar för hyresrätter

Yudee och Lars Runberg är nya ägare till Bertha Petterssons hus i centrala Mariestad. En affär som blev klar efter budkrig.
– Vi köpte historiken lika mycket som huset, säger Yudee Runberg.

En klassisk byggnad i Mariestad är räddad. Med anor från 1700-talet (ombyggt 1823) har Bertha Petterssons hus stått pall för väder och vind. Nåja, tidens tand har givetvis inneburit sin beskärda del av slitage för det byggnadsminnesförklarade huset. Den tidigare ägaren, Stiftelsen för Bertha Petterssons hus, har kämpat med dålig ekonomi och stora renoveringsbehov.

De problemen är nu ur världen efter att makarna Runberg slutligen vunnit budgivningen till en köpeskilling av sju miljoner kronor. Utgångsbudet var 2,7 miljoner kronor.

– Det var tufft och har tagit ganska lång tid. Nu är vi naturligtvis nöjda då det är ett väldigt speciellt hus, säger Yudee Runberg.

Positivt

För Stiftelsen Bertha Petterssons hus är affären goda nyheter. Efter att skulderna, på cirka 900 000 kronor, är betalda återstår en rejäl påse med pengar. En ny utformning av stadgarna gör att stiftelsen vid en försäljning i första hand ska bevara och vårda byggnaden, i stället för att förvalta den. Det finns också möjlighet att avsätta pengar för andra äldre byggnader i området.

– Länsstyrelsen avgör vad som händer med stiftelsen. Det troliga är att de pengar som finns kvar går till kommunen. Hur det sen ska hanteras vet vi inte i nuläget, säger stiftelsens ordförande Fredrik Marcusson.

Rustar upp

Yudee Runberg håller givetvis tummarna för att hon ska kunna få tillbaka en del av den investering som Brodderuds gård gjort. De nya ägarna planerar nämligen en rejäl ansiktslyftning och flera förändringar.

– Om ett par, tre månader har vi tänkt att börja måla om huset. Vi kommer att behålla så mycket som möjligt av husets originalskick, säger Yudee och fortsätter:

– Planen är att göra om till mellan tio och femton hyresrätter. Även om vi inte ska förändra för mycket behöver vi sätta in nya kök, toaletter och dusch.

Letar affärer

Runbergs verkar ha gett sig in i fastighetsbranschen på allvar. Nyligen förvärvade paret Kungsgatan 12 i Mariestad för 5,5 miljoner kronor. Samtliga lägenheter på adressen är redan uthyrda och det förs diskussioner med ett par intressenter om butiksdelen i fastigheten.

Yudee Runberg konstaterar att behovet av lägenheter i Mariestad, inte minst hyresrätter, är stort. Hon talar sig varm för Bertha Petterssons hus med ”en given plats i Gamla stans historia”.

– Min familj hemma i Bangkok sysslar med fastigheter sedan många år tillbaka. Så jag har haft en fot i branschen kan man säga. Jag tycker att vi har gjort en bra affär och jag ser stora möjligheter i Mariestad, säger Yudee Runberg.

En klassisk byggnad i Mariestad är räddad. Med anor från 1700-talet (ombyggt 1823) har Bertha Petterssons hus stått pall för väder och vind. Nåja, tidens tand har givetvis inneburit sin beskärda del av slitage för det byggnadsminnesförklarade huset. Den tidigare ägaren, Stiftelsen för Bertha Petterssons hus, har kämpat med dålig ekonomi och stora renoveringsbehov.

De problemen är nu ur världen efter att makarna Runberg slutligen vunnit budgivningen till en köpeskilling av sju miljoner kronor. Utgångsbudet var 2,7 miljoner kronor.

– Det var tufft och har tagit ganska lång tid. Nu är vi naturligtvis nöjda då det är ett väldigt speciellt hus, säger Yudee Runberg.

Positivt

För Stiftelsen Bertha Petterssons hus är affären goda nyheter. Efter att skulderna, på cirka 900 000 kronor, är betalda återstår en rejäl påse med pengar. En ny utformning av stadgarna gör att stiftelsen vid en försäljning i första hand ska bevara och vårda byggnaden, i stället för att förvalta den. Det finns också möjlighet att avsätta pengar för andra äldre byggnader i området.

– Länsstyrelsen avgör vad som händer med stiftelsen. Det troliga är att de pengar som finns kvar går till kommunen. Hur det sen ska hanteras vet vi inte i nuläget, säger stiftelsens ordförande Fredrik Marcusson.

Rustar upp

Yudee Runberg håller givetvis tummarna för att hon ska kunna få tillbaka en del av den investering som Brodderuds gård gjort. De nya ägarna planerar nämligen en rejäl ansiktslyftning och flera förändringar.

– Om ett par, tre månader har vi tänkt att börja måla om huset. Vi kommer att behålla så mycket som möjligt av husets originalskick, säger Yudee och fortsätter:

– Planen är att göra om till mellan tio och femton hyresrätter. Även om vi inte ska förändra för mycket behöver vi sätta in nya kök, toaletter och dusch.

Letar affärer

Runbergs verkar ha gett sig in i fastighetsbranschen på allvar. Nyligen förvärvade paret Kungsgatan 12 i Mariestad för 5,5 miljoner kronor. Samtliga lägenheter på adressen är redan uthyrda och det förs diskussioner med ett par intressenter om butiksdelen i fastigheten.

Yudee Runberg konstaterar att behovet av lägenheter i Mariestad, inte minst hyresrätter, är stort. Hon talar sig varm för Bertha Petterssons hus med ”en given plats i Gamla stans historia”.

– Min familj hemma i Bangkok sysslar med fastigheter sedan många år tillbaka. Så jag har haft en fot i branschen kan man säga. Jag tycker att vi har gjort en bra affär och jag ser stora möjligheter i Mariestad, säger Yudee Runberg.