01 mar 2016 13:25

01 mar 2016 13:25

"Hade situationen under kontroll"

MARIESTAD: Tolv timmar utan telefonkontakt

I nästan tolv timmar låg telefonin till Mariestads kommun nere under måndagsdygnet. Orsaken var en avgrävd kabel i Skövde.

Det var vid lunchtid på måndagen som det plötsligt inte gick att ringa in eller ut till Mariestads kommun ... eller till Götene, Lidköping, Skara och ett antal företag. I Mariestad var det Vänerenergis växel, med 2 000 anknytningar, som drabbades. Det visade sig snart att det var en kabel i Skövde som grävts av och ett intensivt arbete med att laga felet vidtog. Strax före midnatt var telefonin i full drift igen och alla samtal gick fram som de skulle.

Dagen efter konstaterar kommunens säkerhetssamordnare Johan Walfridson att systemet och tekniken är sårbar.

– Vi har olika reservsystem, som tillgång till Rakel vilket ger kontakt med viktiga samhällsfunktioner; it-systemet, mobiltelefoni och dessutom några telefoner med kopparanslutning på det traditionella sättet, säger han.

Vid de flesta händelser av det här slaget görs utvärderingar för att lära av dem och eventuellt förebygga att det händer igen.

– Det bör inte vara så sårbart att en enda grävmaskin kan slå ut flera kommuner, säger Walfridson. Vi lever i ett sårbart samhälle och liknande händelser kommer att ske igen. Arbetet med att göra verksamheten mer robust pågår ständigt.

Anser du att telefonavbrottet var en allvarlig händelse?

– Nej, inte allvarligt. Men förstås inte bra. Vi vill alltid vara nåbara och tillgängliga för våra invånare. It-avbrottet i höstas drabbade oss värre. Den här gången bedömde vi att vi hade situationen under kontroll.

Det var vid lunchtid på måndagen som det plötsligt inte gick att ringa in eller ut till Mariestads kommun ... eller till Götene, Lidköping, Skara och ett antal företag. I Mariestad var det Vänerenergis växel, med 2 000 anknytningar, som drabbades. Det visade sig snart att det var en kabel i Skövde som grävts av och ett intensivt arbete med att laga felet vidtog. Strax före midnatt var telefonin i full drift igen och alla samtal gick fram som de skulle.

Dagen efter konstaterar kommunens säkerhetssamordnare Johan Walfridson att systemet och tekniken är sårbar.

– Vi har olika reservsystem, som tillgång till Rakel vilket ger kontakt med viktiga samhällsfunktioner; it-systemet, mobiltelefoni och dessutom några telefoner med kopparanslutning på det traditionella sättet, säger han.

Vid de flesta händelser av det här slaget görs utvärderingar för att lära av dem och eventuellt förebygga att det händer igen.

– Det bör inte vara så sårbart att en enda grävmaskin kan slå ut flera kommuner, säger Walfridson. Vi lever i ett sårbart samhälle och liknande händelser kommer att ske igen. Arbetet med att göra verksamheten mer robust pågår ständigt.

Anser du att telefonavbrottet var en allvarlig händelse?

– Nej, inte allvarligt. Men förstås inte bra. Vi vill alltid vara nåbara och tillgängliga för våra invånare. It-avbrottet i höstas drabbade oss värre. Den här gången bedömde vi att vi hade situationen under kontroll.