01 mar 2016 06:00

01 mar 2016 06:00

"Finns inget som är rätt eller fel"

Hur mycket förlorar jag om jag går i pension? Vem förvaltar mina pensionspengar? Klarar jag mig? Det finns en del att fundera på innan man tar steget.

44 procent av de Mariestadsbor som gick i pension 2015 hade ännu inte fyllt 65 år. Det är över riksgenomsnittet och Törebodas 38 procent, men under Gullspångs 50. Detta enligt statistik från Pensionsmyndigheten, som Nyhetsbyrån Siren sammanställt.

Individuellt

Det är alltså många som använder sig av den lagstadgade möjligheten att börja ta ut sin ålderspension redan vid 61. Samtidigt ökar även trenden att fler tar ut den senare än 65, enligt Pensionsmyndigheten.

Cecilia Lundgren, privatrådgivare på Swedbank i Mariestad, har noterat samma utveckling.

– Det är ju väldigt individuellt. Det beror på vilken ekonomisk – men också social – situation du har som 60-plussare. Kanske har din partner redan gått i pension och det känns rätt att sluta, eller också kanske du är ensam och vill ha kontakten med jobbet kvar längre.

Få överblick

Hon gör ofta pensionsanalyser åt sina kunder, där huvudfrågan förstås är ”hur mycket pengar får jag ut om jag slutar tidigare?”.

– Att de kommer att få ut mindre pengar kommer inte som någon chock för någon, men däremot är det svårt för många att få en överblick över exempelvis avtalspensionen, som kan ligga lite här och lite där.

– Vill man ha en djupare analys rekommenderar vi dem att kontakta Pensionsmyndigheten, men deras sajt www.minpension.se är också riktigt, riktigt bra, menar Lundgren som ofta använder den tillsammans med kunderna.

Nytt problem

Hon avråder sällan någon att ta ut förtida pension; det handlar i första hand om att berätta om följderna. För den som väljer att ta ut förtida pension och ändå jobba vidare kan det exempelvis handla om högre skatt, lägre bostadsbidrag och sänkt a-kassa ifall man blir arbetslös.

– Kunderna får ta sina egna beslut. Och det finns inget som är rätt eller fel.

Problemet, som hon ser framöver, är att folk jobbar färre antal år numera, på grund av studier och annat. Det ger en kortare livsinkomst – och ännu mindre pengar om man vill gå i pension tidigare.

44 procent av de Mariestadsbor som gick i pension 2015 hade ännu inte fyllt 65 år. Det är över riksgenomsnittet och Törebodas 38 procent, men under Gullspångs 50. Detta enligt statistik från Pensionsmyndigheten, som Nyhetsbyrån Siren sammanställt.

Individuellt

Det är alltså många som använder sig av den lagstadgade möjligheten att börja ta ut sin ålderspension redan vid 61. Samtidigt ökar även trenden att fler tar ut den senare än 65, enligt Pensionsmyndigheten.

Cecilia Lundgren, privatrådgivare på Swedbank i Mariestad, har noterat samma utveckling.

– Det är ju väldigt individuellt. Det beror på vilken ekonomisk – men också social – situation du har som 60-plussare. Kanske har din partner redan gått i pension och det känns rätt att sluta, eller också kanske du är ensam och vill ha kontakten med jobbet kvar längre.

Få överblick

Hon gör ofta pensionsanalyser åt sina kunder, där huvudfrågan förstås är ”hur mycket pengar får jag ut om jag slutar tidigare?”.

– Att de kommer att få ut mindre pengar kommer inte som någon chock för någon, men däremot är det svårt för många att få en överblick över exempelvis avtalspensionen, som kan ligga lite här och lite där.

– Vill man ha en djupare analys rekommenderar vi dem att kontakta Pensionsmyndigheten, men deras sajt www.minpension.se är också riktigt, riktigt bra, menar Lundgren som ofta använder den tillsammans med kunderna.

Nytt problem

Hon avråder sällan någon att ta ut förtida pension; det handlar i första hand om att berätta om följderna. För den som väljer att ta ut förtida pension och ändå jobba vidare kan det exempelvis handla om högre skatt, lägre bostadsbidrag och sänkt a-kassa ifall man blir arbetslös.

– Kunderna får ta sina egna beslut. Och det finns inget som är rätt eller fel.

Problemet, som hon ser framöver, är att folk jobbar färre antal år numera, på grund av studier och annat. Det ger en kortare livsinkomst – och ännu mindre pengar om man vill gå i pension tidigare.