26 feb 2016 13:25

26 feb 2016 13:25

Yngst gick först på mässan

MARIESTAD: Tillväxten säkrad i odlingsbranschen

Paprikakärnorna har stoppats i jorden, nu är det bara att vänta och se. Men hur länge?
– En halvtimma kanske, föreslår Thea Björling.

Kanske tar det lite längre tid, men ändå hyfsat fort – tack vare växthusen som några fyra- till sexåringar på förskolan Skrivaren fick göra i Novab Arena strax innan Bomässan startade på fredagen. Till sin hjälp hade de plantskolemannen och pedagogen Lennart Larsson från Ulricehamn som erbjuder samma aktivitet till barn någon timma även under lördagen och söndagen.

– Jag vill att barn ska få chansen att komma ifrån tv-spel och datorer en stund, säger han.

Små växthus av sugrör och plastpåsar ska hjälpa fröna att gro. Mot slutet av sommaren kommer gula, röda, orangea och vita paprikor att kunna skördas. Så lite tålamod krävs det allt.

Mycket snabbare går det att få synligt resultat av de blomsterbönor som barnen också fick plantera. Redan inom ett par dagar, lovar Lennart. När det gäller barn är det tre saker som gäller inom odlingen, säger han:

– Det ska hända fort, blomma vackert och helst gå att äta.

Kanske tar det lite längre tid, men ändå hyfsat fort – tack vare växthusen som några fyra- till sexåringar på förskolan Skrivaren fick göra i Novab Arena strax innan Bomässan startade på fredagen. Till sin hjälp hade de plantskolemannen och pedagogen Lennart Larsson från Ulricehamn som erbjuder samma aktivitet till barn någon timma även under lördagen och söndagen.

– Jag vill att barn ska få chansen att komma ifrån tv-spel och datorer en stund, säger han.

Små växthus av sugrör och plastpåsar ska hjälpa fröna att gro. Mot slutet av sommaren kommer gula, röda, orangea och vita paprikor att kunna skördas. Så lite tålamod krävs det allt.

Mycket snabbare går det att få synligt resultat av de blomsterbönor som barnen också fick plantera. Redan inom ett par dagar, lovar Lennart. När det gäller barn är det tre saker som gäller inom odlingen, säger han:

– Det ska hända fort, blomma vackert och helst gå att äta.