18 feb 2016 18:09

18 feb 2016 18:09

Unga bagare stod för sötchock

MARIESTAD: Kreativa skapelser i Sjötorp

Bygdegårdsföreningen har återupplivat en gammal tradition i Sjötorp.
En mix av sötsaker, social gemenskap och lite tävlingsinstinkt är ett givet vinnarrecept.

Baktävlingen för unga förmågor var i många år en klassiker för Sjötorpsbarnen på sportlovet. Efter ett tämligen långt uppehåll bestämde sig i fjol ortens bygdegårdsförening att ta över den stafettpinne som samhällsföreningen tidigare basat över.

– Över 30 barn är anmälda, så vi har fått dela upp dem i tre åldersklasser. Den yngsta är tre år och den äldsta tolv år. Det blir priser till alla barn och något extra till de två bästa i varje klass, säger Birgitta Svensson i Sjötorps bygdegårdsförening.

Stor variation

Klockan 15.00 prick på torsdagen drog den prestigefyllda tävlingen i gång. Arrangören stod för en halv rulltårtsbotten per deltagare. Övriga gottesaker som fyllning, garnering och pynt var upp till var och en att fixa fram efter eget tycke.

Fyraåriga Hedda Sunnari garnerade sina små mästerverk med färska bär. I vanliga fall föredrar hon dock chokladbollar. Och hon äter hellre än hon bakar, avslöjade Hedda.

Bröderna Emil och Alfred Roslund var laddade inför tävlingen. Storebror Emil berättade att hans favorit är sockerkaka och att lillebror aldrig bakat förut, men Emil uteslöt inte att Alfred kunde få en hjälpande hand.

Positiv

På plats fanns också inbjudne hedersgästen Jan Sjölin för att medverka i juryn. Sjötorps senaste bagare hade bara gott att säga om det han såg.

– Det här är väldigt roligt tycker jag. Det är utvecklande för barnen att jobba med händerna och få utrymme för sin kreativitet, säger Jan Sjölin.

Baktävlingen för unga förmågor var i många år en klassiker för Sjötorpsbarnen på sportlovet. Efter ett tämligen långt uppehåll bestämde sig i fjol ortens bygdegårdsförening att ta över den stafettpinne som samhällsföreningen tidigare basat över.

– Över 30 barn är anmälda, så vi har fått dela upp dem i tre åldersklasser. Den yngsta är tre år och den äldsta tolv år. Det blir priser till alla barn och något extra till de två bästa i varje klass, säger Birgitta Svensson i Sjötorps bygdegårdsförening.

Stor variation

Klockan 15.00 prick på torsdagen drog den prestigefyllda tävlingen i gång. Arrangören stod för en halv rulltårtsbotten per deltagare. Övriga gottesaker som fyllning, garnering och pynt var upp till var och en att fixa fram efter eget tycke.

Fyraåriga Hedda Sunnari garnerade sina små mästerverk med färska bär. I vanliga fall föredrar hon dock chokladbollar. Och hon äter hellre än hon bakar, avslöjade Hedda.

Bröderna Emil och Alfred Roslund var laddade inför tävlingen. Storebror Emil berättade att hans favorit är sockerkaka och att lillebror aldrig bakat förut, men Emil uteslöt inte att Alfred kunde få en hjälpande hand.

Positiv

På plats fanns också inbjudne hedersgästen Jan Sjölin för att medverka i juryn. Sjötorps senaste bagare hade bara gott att säga om det han såg.

– Det här är väldigt roligt tycker jag. Det är utvecklande för barnen att jobba med händerna och få utrymme för sin kreativitet, säger Jan Sjölin.