15 feb 2016 19:00

15 feb 2016 19:48

Vad ska du göra i Vitryssland?

Lars Nolberger, ordförande i Mariestads biodlarförening, som ska resa till Soligorsk i södra Vitryssland.

– Jag ska tala om svensk biodling; hur vi har uppstått, hur vi är organiserade, antal medlemmar, hur stor medelskörd vi har och så vidare. Det är ett stort möte med deltagare från bland annat Vitryssland, Polen, Ukraina, Litauen, Lettland och Estland.

Har de ingen honung där?

– Jo, massor. Där är det många som lever på sina honungsskördar, med 300–400 samhällen. De har en stordrift på ett helt annat sätt än här. I Sverige är det kanske fem–sex som lever på biodling. Men i de här länderna har de ju förut varit styrda på ett annat sätt, så vi kan ha kommit längre när det gäller att organisera oss.

Vad är syftet med mötet?

– Att utbyta erfarenheter; diskutera kvalstersjukdomar, utveckling och drottningutbyte. Vi får se vart det leder. Jag har ju jobbat med Litauen i 25 år och träffat många biodlare där, men det här är den första kontakten på den här nivån.

Åker du ensam?

– Nej, det är jag och en annan från Mariestads biodlarförening: Tomas Johansson från Gullspång. Det är vi som representerar svensk biodling.

När bär det iväg?

– Mötet är den 27–28 februari och vi åker ner den 26:e.

– Jag ska tala om svensk biodling; hur vi har uppstått, hur vi är organiserade, antal medlemmar, hur stor medelskörd vi har och så vidare. Det är ett stort möte med deltagare från bland annat Vitryssland, Polen, Ukraina, Litauen, Lettland och Estland.

Har de ingen honung där?

– Jo, massor. Där är det många som lever på sina honungsskördar, med 300–400 samhällen. De har en stordrift på ett helt annat sätt än här. I Sverige är det kanske fem–sex som lever på biodling. Men i de här länderna har de ju förut varit styrda på ett annat sätt, så vi kan ha kommit längre när det gäller att organisera oss.

Vad är syftet med mötet?

– Att utbyta erfarenheter; diskutera kvalstersjukdomar, utveckling och drottningutbyte. Vi får se vart det leder. Jag har ju jobbat med Litauen i 25 år och träffat många biodlare där, men det här är den första kontakten på den här nivån.

Åker du ensam?

– Nej, det är jag och en annan från Mariestads biodlarförening: Tomas Johansson från Gullspång. Det är vi som representerar svensk biodling.

När bär det iväg?

– Mötet är den 27–28 februari och vi åker ner den 26:e.