09 feb 2016 06:00

09 feb 2016 06:00

Vill locka fler till Vänern

BÅTMÄSSAN: Gästhamnar i brett samarbete

Med över 22 000 öar och skär erbjuder Vänern naturupplevelser för alla.
På Båtmässan i Göteborg lobbar gästhamnarna runt sjön för att locka båtfolket till Vänern.

– Det är viktigt att visa alla guldkorn och fina hamnar som finns i Vänern. Faktum är att sjön fortfarande är okänd bland många båtägare, säger Dick Netterlid.

Netterlid är ordförande i den ekonomiska föreningen Gästhamnar i Vänern; en sammanslutning av kommunala, privata och båtklubbsdrivna aktörer som tillsammans verkar för att lyfta fram Vänern som destination. Vid den pågående båtmässan finns nio gästhamnar – däribland Sjötorp och Mariestad – representerade i en gemensam monter.

– På mässan lägger vi extra fokus och lyfter fram alla små vackra inomskärsleder som finns i Vänerns skärgårdar. Bland 22 000 öar och skär erbjuds fantasiska möjligheter för båtlivet att ta sig fram i en skyddad miljö, säger Dick Netterlid.

”Alltid en tom ö”

Statistik visar att drygt 50 procent av båtarna som angör gästhamnarna i Vänern är utländska, det vill säga turister som går Göta kanal. En utmaning är att få kanalresenärerna att också upptäcka andra delar av sjön.

– Sträckan mellan Sjötorp, via Kållandsö, och Vänersborg är rena motorvägen. Men Vänern är stor och det gäller att göra turisterna uppmärksamma på att det finns många fler pärlor att upptäcka, till exempel den norra skärgården.

– Under högsäsong är det trängsel på västkusten. I Vänern finns alltid en tom ö att hitta, påpekar Netterlid.

Ett sätt att locka båtfolket till Vänern är att erbjuda båttransporter. Lyfts båten i exempelvis Uddevalla ligger den inom ett par timmar i Vänersborg.

– Ett oerhört smidigt sätt att ta sig från salt till sött. Ser man till bränslekostnaden sparar man massor.

– I flera städer står hallar för vinterförvaring tomma under sommarmånaderna. I dag är det många som har båten på trailer. Medan båtägaren är ute på Vänern kan vi då ta hand om bil och släp, säger Dick Netterlid.

Även om målet är att få fler att upptäcka Vänern vill man naturligtvis att fritidsbåtarna blir kvar i vänerland.

– Självklart är det viktigt att de stannar kvar. Senaste åren har vi märkt att färre gått ut till kusten. Förra året minskade dock fritidsbåtstrafiken något, mycket beroende på vädret, säger Dick Netterlid.

– Det är viktigt att visa alla guldkorn och fina hamnar som finns i Vänern. Faktum är att sjön fortfarande är okänd bland många båtägare, säger Dick Netterlid.

Netterlid är ordförande i den ekonomiska föreningen Gästhamnar i Vänern; en sammanslutning av kommunala, privata och båtklubbsdrivna aktörer som tillsammans verkar för att lyfta fram Vänern som destination. Vid den pågående båtmässan finns nio gästhamnar – däribland Sjötorp och Mariestad – representerade i en gemensam monter.

– På mässan lägger vi extra fokus och lyfter fram alla små vackra inomskärsleder som finns i Vänerns skärgårdar. Bland 22 000 öar och skär erbjuds fantasiska möjligheter för båtlivet att ta sig fram i en skyddad miljö, säger Dick Netterlid.

”Alltid en tom ö”

Statistik visar att drygt 50 procent av båtarna som angör gästhamnarna i Vänern är utländska, det vill säga turister som går Göta kanal. En utmaning är att få kanalresenärerna att också upptäcka andra delar av sjön.

– Sträckan mellan Sjötorp, via Kållandsö, och Vänersborg är rena motorvägen. Men Vänern är stor och det gäller att göra turisterna uppmärksamma på att det finns många fler pärlor att upptäcka, till exempel den norra skärgården.

– Under högsäsong är det trängsel på västkusten. I Vänern finns alltid en tom ö att hitta, påpekar Netterlid.

Ett sätt att locka båtfolket till Vänern är att erbjuda båttransporter. Lyfts båten i exempelvis Uddevalla ligger den inom ett par timmar i Vänersborg.

– Ett oerhört smidigt sätt att ta sig från salt till sött. Ser man till bränslekostnaden sparar man massor.

– I flera städer står hallar för vinterförvaring tomma under sommarmånaderna. I dag är det många som har båten på trailer. Medan båtägaren är ute på Vänern kan vi då ta hand om bil och släp, säger Dick Netterlid.

Även om målet är att få fler att upptäcka Vänern vill man naturligtvis att fritidsbåtarna blir kvar i vänerland.

– Självklart är det viktigt att de stannar kvar. Senaste åren har vi märkt att färre gått ut till kusten. Förra året minskade dock fritidsbåtstrafiken något, mycket beroende på vädret, säger Dick Netterlid.