03 feb 2016 17:07

03 feb 2016 17:07

Hyresgäst om svikna löften och nytt hopp

MARIESTAD: Franchisetagare ser ljuset i tunneln

Nyheten om att Mariestads kommun köper stationshuset kom som en glad överraskning för franchisetagarna på Pressbyrån.
– Jag är försiktigt positiv, säger Emelie Svensson.

Kommunstyrelsens arbetsutskott klubbade på onsdagen som väntat igenom beslutet om att gå vidare med köpet av stationshuset för en summa om 4 750 000 kronor.

Nu hoppas Lena, Emelie och Ann-Sofie Svensson, som drivit Pressbyrån i stationshuset sedan i april 2012, på förändring. För ett och ett halvt år sedan tvingades de ta beslut om att stänga dörrarna mot väntsalen på grund av allt liv med högljudda ”stammisar” som stökade runt.

– Det kan inte bli sämre med kommunen som ägare i alla fall. Rimligen blir det lättare att få tag i dem när det händer något än med den fastighetsägare som har varit sedan vi kom hit, säger Emelie Svensson.

Under åren har en rad olika åtgärder blötts och stötts. Pressbyrån och övriga hyresgäster har fått muntliga löften om förbättringar så många gånger att Emelie Svensson har svårt att övertygas om att tågstationen verkligen kommer att bli en positiv upplevelse för merparten av besökarna.

– Vi har dagligen fått klagomål av resenärer om hur det ser ut. Men vi vill också påpeka att vi i personalen inte har känt oss otrygga. Det är ingen som har varit hotfull mot oss.

– Som värst var det under en period när personer sålde droger helt öppet utanför butiken.

Ska lyftas

Kommunen har lovat att både den yttre och inre miljön vid stationshuset ska få ett lyft. Förebyggande åtgärder mot missbruk och vandalisering kommer att vidtas.

– Kanske behövs det någon som håller ett öga runt Resecentrum, typ en stationsvakt. Stundtals har det varit väldigt irriterande med allt stök, så det känns bra att kommunen äntligen har fått tummen ur, säger Emelie Svensson.

Fotnot: Onsdagens uppgift om att stationshuset är från 1874 är felaktig, den är byggd 1909. Arkitekt är Lars Kellman. Det gamla stationshuset, som 1910 flyttades till Ormgatan i Mariestad och så småningom reveterades och i dag används som bostadshus, är däremot byggt 1874. MT beklagar missen.

Kommunstyrelsens arbetsutskott klubbade på onsdagen som väntat igenom beslutet om att gå vidare med köpet av stationshuset för en summa om 4 750 000 kronor.

Nu hoppas Lena, Emelie och Ann-Sofie Svensson, som drivit Pressbyrån i stationshuset sedan i april 2012, på förändring. För ett och ett halvt år sedan tvingades de ta beslut om att stänga dörrarna mot väntsalen på grund av allt liv med högljudda ”stammisar” som stökade runt.

– Det kan inte bli sämre med kommunen som ägare i alla fall. Rimligen blir det lättare att få tag i dem när det händer något än med den fastighetsägare som har varit sedan vi kom hit, säger Emelie Svensson.

Under åren har en rad olika åtgärder blötts och stötts. Pressbyrån och övriga hyresgäster har fått muntliga löften om förbättringar så många gånger att Emelie Svensson har svårt att övertygas om att tågstationen verkligen kommer att bli en positiv upplevelse för merparten av besökarna.

– Vi har dagligen fått klagomål av resenärer om hur det ser ut. Men vi vill också påpeka att vi i personalen inte har känt oss otrygga. Det är ingen som har varit hotfull mot oss.

– Som värst var det under en period när personer sålde droger helt öppet utanför butiken.

Ska lyftas

Kommunen har lovat att både den yttre och inre miljön vid stationshuset ska få ett lyft. Förebyggande åtgärder mot missbruk och vandalisering kommer att vidtas.

– Kanske behövs det någon som håller ett öga runt Resecentrum, typ en stationsvakt. Stundtals har det varit väldigt irriterande med allt stök, så det känns bra att kommunen äntligen har fått tummen ur, säger Emelie Svensson.

Fotnot: Onsdagens uppgift om att stationshuset är från 1874 är felaktig, den är byggd 1909. Arkitekt är Lars Kellman. Det gamla stationshuset, som 1910 flyttades till Ormgatan i Mariestad och så småningom reveterades och i dag används som bostadshus, är däremot byggt 1874. MT beklagar missen.