03 feb 2016 20:01

03 feb 2016 20:08

Bosse ertappade tjuven i hamnen

MARIESTAD: Båttjuv smet ur polisens nät

Båttjuvarna är i farten året runt. Sedan årsskiftet har fem inbrott i båtar anmälts i Mariestad.
– För jäkligt att man inte får ha sina saker i fred, säger Bosse Hejl som i måndags kom på en tjuv i hamnen.

Bosse Hejl har sin segelbåt vinterförvarad i det inhägnade området i yttre hamnen. Oavsett årstid har han som vana att flera gånger i veckan ta en sväng förbi hamnen och titta till båten.

Klockan 16.16 i måndags var Bosse hemma då han fick ett sms om att larmet i båten utlösts.

– Då stack jag ner till hamnen direkt. Det syntes inga hjulspår i nysnön, men så såg jag fotspår nedanför min båt och att stegen stod uppställd. I sittbrunnen var det också färska fotspår.

I samma stund som Bosse kastade en blick i riktning mot Torsöbron såg han hur en person försökte bryta upp en lucka på en båt cirka tio meter bort.

– Man undrar ju hur tusan man tänker; larmet går i min båt – ändå går personen vidare till nästa.

Försiktigt tassade Bosse ner för stegen, drog sig undan och larmade polisen.

– Det kom tre patruller på bara några minuter. Den första patrullen parkerade vid utfarten. Sedan gick poliserna fram på båda sidor om plåtskjulet.

Men trots den snabba insatsen hann tjuven smita undan. Tydliga spår i nysnön visade att gärningsmannen tagit sig runt staketet i sjökanten och sedan cyklat iväg. En polis följde hjulspåren fram till restaurang Sill & Dynamit, där de tunnades ut.

– Det var en hårsmån från att tjuven åkt fast, suckar Bosse.

– I min båt hade en lucka där jag förvarar några tampar öppnats. Men av spåren att döma hade tjuven varit framme i tre–fyra båtar till, säger Hejl som i dagarna spridit information om händelsen på sociala medier samt mejlat bekanta båtägare.

– Det är ju inte bara Mariestadsbor som har sina båtar här. Man vet ju att det finns dem som inte tittar till båten under vintern. Tyvärr är det många som inte verkar bry sig när presenningar blåst av eller att en lucka står öppen.

Sedan årsskiftet har Mariestadspolisen tagit emot fem anmälningar om båtinbrott; i samtliga fall på båtgården vid Ekudden. Stöldgodset består i allt från kikare och gps till verktyg, ficklampor och kontanter.

– Det är svårt att säga om det är en liga eller lokala gärningsmän som är i farten. I nuläget har vi tyvärr inte mycket att gå på, säger Lennart Almqvist på Mariestadspolisen.

Jakob Enestad, skadechef på försäkringsbolaget Svenska sjö, konstaterar att stöldrisken är minst lika stor på vintern som sommaren. Hans bästa tips är att ägaren själv tömmer båten på värdesaker samt tittar till den regelbundet året runt.

– Villkoren varierar beroende på försäkringsbolag. Men generellt så ska utrustning och föremål som lätt kan monteras av plockas ur båten. Det gäller ju att försvåra för tjuven så mycket man kan, säger Jakob Enestad.

Bosse Hejl har sin segelbåt vinterförvarad i det inhägnade området i yttre hamnen. Oavsett årstid har han som vana att flera gånger i veckan ta en sväng förbi hamnen och titta till båten.

Klockan 16.16 i måndags var Bosse hemma då han fick ett sms om att larmet i båten utlösts.

– Då stack jag ner till hamnen direkt. Det syntes inga hjulspår i nysnön, men så såg jag fotspår nedanför min båt och att stegen stod uppställd. I sittbrunnen var det också färska fotspår.

I samma stund som Bosse kastade en blick i riktning mot Torsöbron såg han hur en person försökte bryta upp en lucka på en båt cirka tio meter bort.

– Man undrar ju hur tusan man tänker; larmet går i min båt – ändå går personen vidare till nästa.

Försiktigt tassade Bosse ner för stegen, drog sig undan och larmade polisen.

– Det kom tre patruller på bara några minuter. Den första patrullen parkerade vid utfarten. Sedan gick poliserna fram på båda sidor om plåtskjulet.

Men trots den snabba insatsen hann tjuven smita undan. Tydliga spår i nysnön visade att gärningsmannen tagit sig runt staketet i sjökanten och sedan cyklat iväg. En polis följde hjulspåren fram till restaurang Sill & Dynamit, där de tunnades ut.

– Det var en hårsmån från att tjuven åkt fast, suckar Bosse.

– I min båt hade en lucka där jag förvarar några tampar öppnats. Men av spåren att döma hade tjuven varit framme i tre–fyra båtar till, säger Hejl som i dagarna spridit information om händelsen på sociala medier samt mejlat bekanta båtägare.

– Det är ju inte bara Mariestadsbor som har sina båtar här. Man vet ju att det finns dem som inte tittar till båten under vintern. Tyvärr är det många som inte verkar bry sig när presenningar blåst av eller att en lucka står öppen.

Sedan årsskiftet har Mariestadspolisen tagit emot fem anmälningar om båtinbrott; i samtliga fall på båtgården vid Ekudden. Stöldgodset består i allt från kikare och gps till verktyg, ficklampor och kontanter.

– Det är svårt att säga om det är en liga eller lokala gärningsmän som är i farten. I nuläget har vi tyvärr inte mycket att gå på, säger Lennart Almqvist på Mariestadspolisen.

Jakob Enestad, skadechef på försäkringsbolaget Svenska sjö, konstaterar att stöldrisken är minst lika stor på vintern som sommaren. Hans bästa tips är att ägaren själv tömmer båten på värdesaker samt tittar till den regelbundet året runt.

– Villkoren varierar beroende på försäkringsbolag. Men generellt så ska utrustning och föremål som lätt kan monteras av plockas ur båten. Det gäller ju att försvåra för tjuven så mycket man kan, säger Jakob Enestad.