02 feb 2016 06:00

03 feb 2016 06:51

Dacapo sår ett frö med kortkurser

MARIESTAD: Gamla elever lär ut grunder i trädgårdsdesign och fruktträdsbeskärning

Dacapo Mariestad testar nya grepp.
Under våren ges två kortkurser för allmänheten med koppling till universitets hantverksutbildningar.

– Fram tills nu har utbildningarna enbart vänt sig till studenter. Nu kände vi att det var dags att allmänheten också ges möjlighet att dra nytta av den unika kompetens som finns i Mariestad, säger Nathalie Werjefelt, projektsamordnare på Dacapo Mariestad.

I över 20 år har det getts utbildningar inom trädgårds- och bygghantverk i Mariestad; utbildningar som 2004 togs över av Göteborgs universitet. Genom åren har studenter satt sin prägel på staden i form av gestaltning av utemiljöer, samtidigt som Universitetsparken med murhuset och trädgårdsmästeriet utvecklats till en grön oas.

I dag är Dacapo Mariestad en kommunal organisation som samverkar med bland annat Göteborgs universitet och de aktörer som är verksamma på Trädgårdens skola.

Tillbaka på skolan

Nämnda trädgårdsmästeri blir en central punkt när Dacapo Mariestad under mars månad arrangerar kortkurser i trädgårdsdesign och fruktträdsbeskärning för allmänheten.

Mattias och Päivi Gustafsson är före detta Dacapo-elever som efter studenten startade Husaby trädgårdsdesign. Duon ska nu hålla i designkursen, uppdelad i tre kvällspass där föreläsningar varvas med praktiska övningar; från idéskiss till en mer detaljerad planritning.

– Man blir ingen fullfjädrad trädgårdsdesigner på tre kurstillfällen. Vad det handlar om är att väcka intresse och ge inspiration; att ge deltagarna grundverktygen för att komma i gång med ett mindre projekt på en avgränsad yta, exempelvis en rabatt eller en del av trädgården, förklarar Mattias Gustafsson.

Fler kurser

Fruktträdsbeskärningskursen håller Joachim Löfgren i. Löfgren gick trädgårdsutbildningen i Mariestad och är i dag yrkesverksam som trädgårdsmästare. På endagskursen får deltagarna lära sig beskärningens grunder och sedan pröva sina kunskaper med praktiska övningar i en närliggande villaträdgård.

– Kurser för allmänheten är ett bra sätt att vidga vyerna för utbildningar. Nu börjar vi med dessa två, men vi planerar för fler, och då även inom bygghantverk, säger Nathalie Werjefelt.

– Fram tills nu har utbildningarna enbart vänt sig till studenter. Nu kände vi att det var dags att allmänheten också ges möjlighet att dra nytta av den unika kompetens som finns i Mariestad, säger Nathalie Werjefelt, projektsamordnare på Dacapo Mariestad.

I över 20 år har det getts utbildningar inom trädgårds- och bygghantverk i Mariestad; utbildningar som 2004 togs över av Göteborgs universitet. Genom åren har studenter satt sin prägel på staden i form av gestaltning av utemiljöer, samtidigt som Universitetsparken med murhuset och trädgårdsmästeriet utvecklats till en grön oas.

I dag är Dacapo Mariestad en kommunal organisation som samverkar med bland annat Göteborgs universitet och de aktörer som är verksamma på Trädgårdens skola.

Tillbaka på skolan

Nämnda trädgårdsmästeri blir en central punkt när Dacapo Mariestad under mars månad arrangerar kortkurser i trädgårdsdesign och fruktträdsbeskärning för allmänheten.

Mattias och Päivi Gustafsson är före detta Dacapo-elever som efter studenten startade Husaby trädgårdsdesign. Duon ska nu hålla i designkursen, uppdelad i tre kvällspass där föreläsningar varvas med praktiska övningar; från idéskiss till en mer detaljerad planritning.

– Man blir ingen fullfjädrad trädgårdsdesigner på tre kurstillfällen. Vad det handlar om är att väcka intresse och ge inspiration; att ge deltagarna grundverktygen för att komma i gång med ett mindre projekt på en avgränsad yta, exempelvis en rabatt eller en del av trädgården, förklarar Mattias Gustafsson.

Fler kurser

Fruktträdsbeskärningskursen håller Joachim Löfgren i. Löfgren gick trädgårdsutbildningen i Mariestad och är i dag yrkesverksam som trädgårdsmästare. På endagskursen får deltagarna lära sig beskärningens grunder och sedan pröva sina kunskaper med praktiska övningar i en närliggande villaträdgård.

– Kurser för allmänheten är ett bra sätt att vidga vyerna för utbildningar. Nu börjar vi med dessa två, men vi planerar för fler, och då även inom bygghantverk, säger Nathalie Werjefelt.