30 jan 2016 17:16

30 jan 2016 17:16

Helhelg med hälsotema

ODENSÅKER: Inspiration till välbefinnande i Skalkarike

– Träna hjärnan och lev i nuet!

Sabina Dufberg, känd från Biggest loser i TV4, är tydlig i sitt budskap när hon föreläser om hälsa och träning i Odensåker på lördagsförmiddagen.

Sabina Dufberg är en av många ingredienser i det helgarrangemang som ordnas av Karin Rosell på Bosgården. Här har event med hälsotema varit vanligt förekommande sedan företaget Skalkariket (döpt efter byn som gården ligger i) startade för snart fyra år sedan.

När Karin Rosell gått in i väggen var det yoga som blev hennes väg tillbaka till livet. Yogan är därför basen för verksamheten, som började i liten skala och invigdes av Malin Berghagen i maj 2012. Sedan dess har den vuxit och förutom eventen – minst ett i månaden – leder Karin yogaretreat flera kvällar i veckan och ordnar även resor för yoga-, tränings- och hälsointresserade människor.

– Och när vi hyr ut anläggningen till konferenser är det på villkoret att alla måste vara med på yoga och på min föreläsning om stress och utbrändhet, förklarar företagaren som har funnit sin mission.

Leva i nuet

Hälsohelgen i Odensåker lockar människor från hela landet. 30 personer deltar hela helgen – ytterligare 20 kommer enbart för att lyssna till Sabina Dufberg.

Den ofta ganska stränga coachen i tv-programmet Biggest loser talar om träning, men det handlar inte första hand om muskler. Hon menar nämligen att vi måste träna hjärnan först, att allt hänger på att den fungerar och att vi måste vara i nuet:

– Framgång handlar inte om antalet träningspass utan om kvalitén på passen – om du är hundraprocentigt närvarande. Annars blir inte resultatet det du önskar.

Hon menar att många ständigt lever med tankar antingen på eventuella framtida bekymmer, som kanske inte ens inträffar, eller med känslor av skuld från det förflutna.

– Då tappar vi i prestation.

Hårt arbete krävs

Föreläsaren ser ut som hälsan själv och säger att hon lever som hon lär. Mindfulness (medveten närvaro) är en metod hon använder.

Sabina Dufberg, som också bjöd deltagarna på ett rejält träningspass efter föreläsningen, menar att resultatet kommer om man anstränger sig. ”Känns träningen lagom och bra – då blir resultatet lagom och bra”:

– Stenhårt arbete lönar sig. Det är skitenkelt – i teorin. Men också sant: Det är mentalt vi sätter gränserna.

Sabina Dufberg är en av många ingredienser i det helgarrangemang som ordnas av Karin Rosell på Bosgården. Här har event med hälsotema varit vanligt förekommande sedan företaget Skalkariket (döpt efter byn som gården ligger i) startade för snart fyra år sedan.

När Karin Rosell gått in i väggen var det yoga som blev hennes väg tillbaka till livet. Yogan är därför basen för verksamheten, som började i liten skala och invigdes av Malin Berghagen i maj 2012. Sedan dess har den vuxit och förutom eventen – minst ett i månaden – leder Karin yogaretreat flera kvällar i veckan och ordnar även resor för yoga-, tränings- och hälsointresserade människor.

– Och när vi hyr ut anläggningen till konferenser är det på villkoret att alla måste vara med på yoga och på min föreläsning om stress och utbrändhet, förklarar företagaren som har funnit sin mission.

Leva i nuet

Hälsohelgen i Odensåker lockar människor från hela landet. 30 personer deltar hela helgen – ytterligare 20 kommer enbart för att lyssna till Sabina Dufberg.

Den ofta ganska stränga coachen i tv-programmet Biggest loser talar om träning, men det handlar inte första hand om muskler. Hon menar nämligen att vi måste träna hjärnan först, att allt hänger på att den fungerar och att vi måste vara i nuet:

– Framgång handlar inte om antalet träningspass utan om kvalitén på passen – om du är hundraprocentigt närvarande. Annars blir inte resultatet det du önskar.

Hon menar att många ständigt lever med tankar antingen på eventuella framtida bekymmer, som kanske inte ens inträffar, eller med känslor av skuld från det förflutna.

– Då tappar vi i prestation.

Hårt arbete krävs

Föreläsaren ser ut som hälsan själv och säger att hon lever som hon lär. Mindfulness (medveten närvaro) är en metod hon använder.

Sabina Dufberg, som också bjöd deltagarna på ett rejält träningspass efter föreläsningen, menar att resultatet kommer om man anstränger sig. ”Känns träningen lagom och bra – då blir resultatet lagom och bra”:

– Stenhårt arbete lönar sig. Det är skitenkelt – i teorin. Men också sant: Det är mentalt vi sätter gränserna.