26 jan 2016 18:57

29 jan 2016 16:41

"En fritidsgård utan personal"

MARIESTAD: Situationen har spårat ur vid järnvägsstationen

På tisdagseftermiddagen var det fortfarande ostädat utanför järnvägsstationen efter helgens vandalisering.
Mängder av krossat glas mötte tågresenärerna.

– Märkligt eftersom jag informerade fastighetsägaren om vandaliseringen redan i söndags. Nu är det städat inne i väntsalen, men inte på baksidan av stationen, säger Anders Skogholm, 57, som bor i huset.

Fastighetsägaren BoTellus AB, med bas i Södertälje, hyr ut lokalen till Svenska Reseterminaler som anlitat ett städbolag för städning av väntsalen.

MT har varit i telefonkontakt med Augin Ataseven, VD för Botellus AB.

– Jag har en hyresgäst som har hand om lokalen och som har anlitat ett städbolag. Det är deras ansvar att städa upp.

– Självklart tycker jag är tråkigt det som händer. Jag får ta ett möte med någon av kommunens ansvariga. Jag känner mig maktlös eftersom jag är en liten fastighetsägare och detta är ett större samhällsproblem.

– Eventuellt kanske jag spikar igen byggnaden om Mariestad inte kan hantera en väntsal. Det är ju polisen sak att hålla ordning, men kommunen borde han någon sorts aktivitet för de här ungdomarna, säger Augin Ataseven.

Stökigt

Anders Skogholm vittnar om en besvärlig situation vid järnvägsstationens väntsal en längre tid.

– Så länge A-laget uppehöll sig i väntsalen var det aldrig några problem. De skötte sig och är välkomna tillbaka, men nu har ungdomar tagit över väntsalen. De är mellan 13 och 15 år gamla och rejält stökiga.

Men A-laget försvann i höstas och ungdomarna tog över. Sex eller sju dörrfönster har slagits sönder sedan i höstas.

– Jag är ofta nere och säger till dem. De svarar med ”gubbjävel försvinn”, men då hotar jag med att ringa polisen. De sticker därifrån, men återvänder snart. Det har blivit en fritidsgård utan personal och samma gäng brukar uppehålla sig vid Ica Oxen.

Upprörd

Kommunalrådet Johan Abrahamsson (M) är rejält upprörd över utvecklingen.

– Sluta skyll på kommunen. Någon gång måste föräldrarna ta sina barn i örat och påpeka att sådan här accepteras inte. Skaffar man barn ska man också uppfostra dem.

– Kommunen lägger ner enorma pengar på att rätta till efter skadegörelse. Det här håller på att haverera och det finns otroligt med droger i Mariestad. Det finns alldeles för många föräldrar som inte bryr sig och låter barnen ränna runt på nätterna.

– Ta hem snorungarna som förstör för tiotusentals kronor. Jag är mäkta irriterad på att man alltid säger att kommunen ska lösa det. Föräldraansvaret måste träda in och vuxna måste våga säga ifrån.

Slapphet

Johan Abrahamsson drar in luft och levererar en ny salva:

– Det har blivit en slapphet i samhälle. Det bäste vore att polisen grep dem och fakturan gick rätt till föräldrar och barn. De borde tvingas med egna händer att återställa allt.

Han menar att kommunen gjort en satsning på ungdomar.

– Vi bryr oss i kommunen och föräldrarna får allt stöd de behöver. Vi har byggt en ny fritidsgård, Blåbäret, som precis öppnat och Elvärket har renoverats. Det har också satsats på skateparken. Men de här är ungdomar står utanför systemet eftersom man måste sköta sig där, säger Johan Abrahamsson.

– Märkligt eftersom jag informerade fastighetsägaren om vandaliseringen redan i söndags. Nu är det städat inne i väntsalen, men inte på baksidan av stationen, säger Anders Skogholm, 57, som bor i huset.

Fastighetsägaren BoTellus AB, med bas i Södertälje, hyr ut lokalen till Svenska Reseterminaler som anlitat ett städbolag för städning av väntsalen.

MT har varit i telefonkontakt med Augin Ataseven, VD för Botellus AB.

– Jag har en hyresgäst som har hand om lokalen och som har anlitat ett städbolag. Det är deras ansvar att städa upp.

– Självklart tycker jag är tråkigt det som händer. Jag får ta ett möte med någon av kommunens ansvariga. Jag känner mig maktlös eftersom jag är en liten fastighetsägare och detta är ett större samhällsproblem.

– Eventuellt kanske jag spikar igen byggnaden om Mariestad inte kan hantera en väntsal. Det är ju polisen sak att hålla ordning, men kommunen borde han någon sorts aktivitet för de här ungdomarna, säger Augin Ataseven.

Stökigt

Anders Skogholm vittnar om en besvärlig situation vid järnvägsstationens väntsal en längre tid.

– Så länge A-laget uppehöll sig i väntsalen var det aldrig några problem. De skötte sig och är välkomna tillbaka, men nu har ungdomar tagit över väntsalen. De är mellan 13 och 15 år gamla och rejält stökiga.

Men A-laget försvann i höstas och ungdomarna tog över. Sex eller sju dörrfönster har slagits sönder sedan i höstas.

– Jag är ofta nere och säger till dem. De svarar med ”gubbjävel försvinn”, men då hotar jag med att ringa polisen. De sticker därifrån, men återvänder snart. Det har blivit en fritidsgård utan personal och samma gäng brukar uppehålla sig vid Ica Oxen.

Upprörd

Kommunalrådet Johan Abrahamsson (M) är rejält upprörd över utvecklingen.

– Sluta skyll på kommunen. Någon gång måste föräldrarna ta sina barn i örat och påpeka att sådan här accepteras inte. Skaffar man barn ska man också uppfostra dem.

– Kommunen lägger ner enorma pengar på att rätta till efter skadegörelse. Det här håller på att haverera och det finns otroligt med droger i Mariestad. Det finns alldeles för många föräldrar som inte bryr sig och låter barnen ränna runt på nätterna.

– Ta hem snorungarna som förstör för tiotusentals kronor. Jag är mäkta irriterad på att man alltid säger att kommunen ska lösa det. Föräldraansvaret måste träda in och vuxna måste våga säga ifrån.

Slapphet

Johan Abrahamsson drar in luft och levererar en ny salva:

– Det har blivit en slapphet i samhälle. Det bäste vore att polisen grep dem och fakturan gick rätt till föräldrar och barn. De borde tvingas med egna händer att återställa allt.

Han menar att kommunen gjort en satsning på ungdomar.

– Vi bryr oss i kommunen och föräldrarna får allt stöd de behöver. Vi har byggt en ny fritidsgård, Blåbäret, som precis öppnat och Elvärket har renoverats. Det har också satsats på skateparken. Men de här är ungdomar står utanför systemet eftersom man måste sköta sig där, säger Johan Abrahamsson.