26 jan 2016 19:30

26 jan 2016 22:44

Därför väljer kusinerna att öppna Yogacentrum

MARIESTAD: Madelene och Ellinor Läth öppnar ny verksamhet

I New York utbildade hon sig till danslärare och yogainstruktör.
Nu har Ellinor Läth – tillsammans med kusinen Madelene – öppnat Yogacentrum.
– Vi ser det som en långsiktig satsning, säger Ellinor.

Syftet med New York-trippen var inte i första hand att utbilda sig till yogainstruktör. I stället var det drömmen om att bli danslärare som fick Ellinor Läth att åka till USA. Väl på plats tog 25-åringen chansen att uppleva och praktisera yoga.

Utbildningen på 200 timmar innefattade vinyasa, yin yoga samt en rad specialkurser. Därefter började hon hålla egna klasser och assisterade Amber Paul, som är officiell yogalärare på Broadway Dance Center i New York.

– Oavsett vilken yogastil man håller på med så blir koncentrationen och fokuset bättre. Många upplever att de får mer energi och sover bättre. Yoga gör att kroppen öppnar upp mer och man tränar både styrka och flexibilitet. Det är helt enkelt väldigt bra träning, både mentalt och fysiskt, säger Ellinor.

Tog över efter Hagman

För ett par månader sedan försvann den yogaverksamhet i Mariestad som drevs av Maria Hagman, då hon flyttade till Eskilstuna. Madelene och Ellinor Läth såg då en chans att lägga beslag på källarlokalerna på Esplanden 1.

– Madelene driver sedan tidigare Yogacentrum i Lidköping. Vi ville att yogan skulle vara kvar i Mariestad och beslutade oss för att ta över. Madelene står som ägare samtidigt som jag kommer att hålla i samtliga klasser, förklarar Ellinor.

Startskottet gick i förra veckan och det är uppenbart att det finns en stor efterfrågan på yoga i staden.

– Behovet finns definitivt och det är både privatpersoner och företag som vänder sig hit, säger Ellinor och fortsätter:

– Här finns yin yoga, hatha yoga och vinyasa. Det spelar ingen roll vilken nivå man är på sedan tidigare. Det finns en träningsform för alla.

”Wow-upplevelse”

När MT besökte Yogacentrum i Mariestad stod vinyasa på programmet. Yogaformen består av ett flöde där rörelser och andning samverkar. Åsa Tyyni från Mariestad testade yoga för ett år sedan och fick, som hon själv beskriver det, en ”wow-upplevelse”.

– Jag hade provat det för 15 år sedan och fastnade inte alls för det. Nu kände jag mig mer mogen och mottaglig för yoga och det var som att öppna dörren till en ny värld. Efter ett träningspass infinner sig en skön känsla i kroppen som är svår att beskriva, säger Åsa.

Även Ann Rosell ser flera fördelar med yoga.

– Jag känner mig mer lugn i vardagen och kan ta stress bättre. Man hittar sig själv på något sätt, säger hon.

Syftet med New York-trippen var inte i första hand att utbilda sig till yogainstruktör. I stället var det drömmen om att bli danslärare som fick Ellinor Läth att åka till USA. Väl på plats tog 25-åringen chansen att uppleva och praktisera yoga.

Utbildningen på 200 timmar innefattade vinyasa, yin yoga samt en rad specialkurser. Därefter började hon hålla egna klasser och assisterade Amber Paul, som är officiell yogalärare på Broadway Dance Center i New York.

– Oavsett vilken yogastil man håller på med så blir koncentrationen och fokuset bättre. Många upplever att de får mer energi och sover bättre. Yoga gör att kroppen öppnar upp mer och man tränar både styrka och flexibilitet. Det är helt enkelt väldigt bra träning, både mentalt och fysiskt, säger Ellinor.

Tog över efter Hagman

För ett par månader sedan försvann den yogaverksamhet i Mariestad som drevs av Maria Hagman, då hon flyttade till Eskilstuna. Madelene och Ellinor Läth såg då en chans att lägga beslag på källarlokalerna på Esplanden 1.

– Madelene driver sedan tidigare Yogacentrum i Lidköping. Vi ville att yogan skulle vara kvar i Mariestad och beslutade oss för att ta över. Madelene står som ägare samtidigt som jag kommer att hålla i samtliga klasser, förklarar Ellinor.

Startskottet gick i förra veckan och det är uppenbart att det finns en stor efterfrågan på yoga i staden.

– Behovet finns definitivt och det är både privatpersoner och företag som vänder sig hit, säger Ellinor och fortsätter:

– Här finns yin yoga, hatha yoga och vinyasa. Det spelar ingen roll vilken nivå man är på sedan tidigare. Det finns en träningsform för alla.

”Wow-upplevelse”

När MT besökte Yogacentrum i Mariestad stod vinyasa på programmet. Yogaformen består av ett flöde där rörelser och andning samverkar. Åsa Tyyni från Mariestad testade yoga för ett år sedan och fick, som hon själv beskriver det, en ”wow-upplevelse”.

– Jag hade provat det för 15 år sedan och fastnade inte alls för det. Nu kände jag mig mer mogen och mottaglig för yoga och det var som att öppna dörren till en ny värld. Efter ett träningspass infinner sig en skön känsla i kroppen som är svår att beskriva, säger Åsa.

Även Ann Rosell ser flera fördelar med yoga.

– Jag känner mig mer lugn i vardagen och kan ta stress bättre. Man hittar sig själv på något sätt, säger hon.