22 jan 2016 06:00

22 jan 2016 10:12

Let the good times swing on

FREDAGSINTERVJUN: Hampus Sandström

För närvarande gestaltar Mariestadsbon Hampus Sandström basisten Joe B. Mauldin som var med i originaluppsättningen av The Crickets. Musikalen i fråga heter Buddy Holly och spelas januari ut på stadsteatern i Skövde.

– Jag kommer ihåg på dagis när vi alla småpojkar gemensamt skulle sjunga Staffan var en stalledräng. Jag hade snart tagit över alltihop och så blev det, inför häpna föräldrar, en solosång av mig i stället. Och på den vägen är det, haha... jag har liksom alltid trivts att stå i centrum och få allas blickar på mig.

– Jag växte upp på Krontorp och var mellanbarnet. Gick på Högelid upp till nian och sen blev det Skövde och medieprogrammet på Västerhöjdsgymnasiet. Det var roliga år där och jag praktiserade både på MT och TV4 Skaraborg. Kanske var utbildningen lite luddig, men samtidigt var det massor av kreativitet.

– Hur som helst fick jag upp ögonen för att jag nog inte var lämpad som reporter när allt kom omkring. Jag började grotta ner mig i datorer i stället och tog sen ett sabbatsår. Jobbade på Willys för att tjäna pengar och småpysslade med att fixa med hemsidor vid sidan om.

Till Karlstad

– Utan att egentligen ha nån koll på läget sökte jag och kom in på en webb- och multimediautbildning i Karlstad. Jag flyttade dit hösten 2010, brorsan var redan på plats däruppe.

– Efter att jag gjort väldigt bra ifrån mig på en sluttenta ringde skolans dekanus och erbjöd jobbet som forskningsassistent. Vi var ett par som kikade på det där med användarvillkor och hur det kan göras mer transparent. Det var då jag lärde mig uttrycket The biggest lie on the internet, alltså när man kryssar i rutan för Jag har läst och godkänt användarvillkoren.

– Mitt exjobb handlade om mobil utveckling och jag fick min examen i februari 2014. Direkt efteråt började jag på ett företag i Karlstad som jobbade med Smarta hem, alltså hur man skulle kunna styra det mesta i sitt hem med hjälp av en smartphone. Jag skulle rita applikationerna för det här.

Länsstyrelsen

– Men när min flickvän Carolina, som jag hade träffat tidigare i Karlstad, fick lärarjobb i Skara hängde jag med hit neråt igen och så flyttade jag tillbaka till min hemort Mariestad igen förra hösten. Ett hyfsat cv gjorde att jag fick jobb på länsstyrelsen här i stan. Och nu jobbar Carolina i Lyrestad.

– Det var rätt fräckt, samma vecka som jag fick jobbet, fick jag en roll i Revymakarnas uppsättning av Grease i Skövde. Ja, Carolina var också med i ensemblen faktiskt. Jag spelade Sonny och det var skitkul. Jag hade ju viss erfarenhet av att stå på scenen, efter fyra nyårsrevyer här i Mariestad. Men Grease är nog det roligaste jag gjort hittills.

Gav mersmak

– Det gav absolut mersmak och sen har det blivit Spamalot och nu alltså Buddy Holly – där jag får hantera en riktig ståbas på scenen. Bara en sån sak va!

– I slutet av augusti är det premiär på Flashdance i Skövde och det kommer att bli så jäkla bra. Jag hade tänkt att softa ett tag, men kunde inte motstå när dom ringde och erbjöd mig en roll där. Det kan ju bli lite snett med sambolivet när en är så mycket upptagen med nåt sånt här, men den här gången är Carolina med och arbetar bakom scen så det blir jättebra för oss socialt och så.

Galenskaparna

– Jag började att spela bas i musikskolan, mest för att alla andra skulle lira elgitarr. Med tiden har det sedan blivit både gitarr och lite keyboard. Senaste tillskottet till instrumenthörnan är en ukulele. Jag gillar all bra musik och det senaste jag snöat in på är filmmusik till Disneys senaste produktioner, som Frozen till exempel.

– Galenskaparna bara älskar jag, ja där har du nog mina favoriter i Sverige.

– Just nu våndas jag lite om jag ska satsa allt på ett kort och försöka komma in på nån sorts teaterutbildning slash scenskola.

– Jag kommer ihåg på dagis när vi alla småpojkar gemensamt skulle sjunga Staffan var en stalledräng. Jag hade snart tagit över alltihop och så blev det, inför häpna föräldrar, en solosång av mig i stället. Och på den vägen är det, haha... jag har liksom alltid trivts att stå i centrum och få allas blickar på mig.

– Jag växte upp på Krontorp och var mellanbarnet. Gick på Högelid upp till nian och sen blev det Skövde och medieprogrammet på Västerhöjdsgymnasiet. Det var roliga år där och jag praktiserade både på MT och TV4 Skaraborg. Kanske var utbildningen lite luddig, men samtidigt var det massor av kreativitet.

– Hur som helst fick jag upp ögonen för att jag nog inte var lämpad som reporter när allt kom omkring. Jag började grotta ner mig i datorer i stället och tog sen ett sabbatsår. Jobbade på Willys för att tjäna pengar och småpysslade med att fixa med hemsidor vid sidan om.

Till Karlstad

– Utan att egentligen ha nån koll på läget sökte jag och kom in på en webb- och multimediautbildning i Karlstad. Jag flyttade dit hösten 2010, brorsan var redan på plats däruppe.

– Efter att jag gjort väldigt bra ifrån mig på en sluttenta ringde skolans dekanus och erbjöd jobbet som forskningsassistent. Vi var ett par som kikade på det där med användarvillkor och hur det kan göras mer transparent. Det var då jag lärde mig uttrycket The biggest lie on the internet, alltså när man kryssar i rutan för Jag har läst och godkänt användarvillkoren.

– Mitt exjobb handlade om mobil utveckling och jag fick min examen i februari 2014. Direkt efteråt började jag på ett företag i Karlstad som jobbade med Smarta hem, alltså hur man skulle kunna styra det mesta i sitt hem med hjälp av en smartphone. Jag skulle rita applikationerna för det här.

Länsstyrelsen

– Men när min flickvän Carolina, som jag hade träffat tidigare i Karlstad, fick lärarjobb i Skara hängde jag med hit neråt igen och så flyttade jag tillbaka till min hemort Mariestad igen förra hösten. Ett hyfsat cv gjorde att jag fick jobb på länsstyrelsen här i stan. Och nu jobbar Carolina i Lyrestad.

– Det var rätt fräckt, samma vecka som jag fick jobbet, fick jag en roll i Revymakarnas uppsättning av Grease i Skövde. Ja, Carolina var också med i ensemblen faktiskt. Jag spelade Sonny och det var skitkul. Jag hade ju viss erfarenhet av att stå på scenen, efter fyra nyårsrevyer här i Mariestad. Men Grease är nog det roligaste jag gjort hittills.

Gav mersmak

– Det gav absolut mersmak och sen har det blivit Spamalot och nu alltså Buddy Holly – där jag får hantera en riktig ståbas på scenen. Bara en sån sak va!

– I slutet av augusti är det premiär på Flashdance i Skövde och det kommer att bli så jäkla bra. Jag hade tänkt att softa ett tag, men kunde inte motstå när dom ringde och erbjöd mig en roll där. Det kan ju bli lite snett med sambolivet när en är så mycket upptagen med nåt sånt här, men den här gången är Carolina med och arbetar bakom scen så det blir jättebra för oss socialt och så.

Galenskaparna

– Jag började att spela bas i musikskolan, mest för att alla andra skulle lira elgitarr. Med tiden har det sedan blivit både gitarr och lite keyboard. Senaste tillskottet till instrumenthörnan är en ukulele. Jag gillar all bra musik och det senaste jag snöat in på är filmmusik till Disneys senaste produktioner, som Frozen till exempel.

– Galenskaparna bara älskar jag, ja där har du nog mina favoriter i Sverige.

– Just nu våndas jag lite om jag ska satsa allt på ett kort och försöka komma in på nån sorts teaterutbildning slash scenskola.

  • C. Lundh

Hampus Sandström

Ålder: 25 år

Bor: centralt i Mariestad

Familj: sambo med Carolina

Yrke: webbdesigner på länsstyrelsen

Fritid: teater och musik