19 jan 2016 18:00

19 jan 2016 18:02

En årstid att gilla – eller stå ut med

MARIESTAD: Vackra dagar med minusgrader och solsken

Det ryker om andedräkten och biter i både nästipp och kind. Så här är det att leva i kung Bores rike. Bara att gilla läget.

När vintern slår till och tar ett stadigt tag runt tillvaron finns det säkert en och annan som funderar på att emigrera till något varmare land. Till en plats där inte lederna måste lirkas upp varje morgon för att fungera hjälpligt, där man inte behöver förse skorna med broddar för att få fast mark under fötterna, eller där man inte tvingas ha mössa som saboterar den hårt tillkämpade frisyren redan på väg till jobbet. Ett land där inte kung Bore regerar.

Samtidigt finns det nog minst lika många som gladeligen tar på sig långkalsonger och dubbla vantar – för att riktigt kunna njuta av vintern, nu när den äntligen har kommit.

Varmt inne

Den senaste veckan har vi nästan blivit lite bortskämda med vintervädret. Kallt, visst – men också soligt och gnistrande vackert. De flesta föredrar troligen det här framför den grådassiga midsommarvärmen som gällde i julhelgen.

Men en förutsättning för att kunna njuta av årstiden helt och fullt utomhus är förstås att det är varmt och gott när man kommer in. Många Mariestadsbor förlitar sig på fjärrvärme från Katrinefors Kraftvärme AB, som kunde låta flispannorna gå lite på sparlåga under den milda inledningen på vintern. Nu, däremot, gäller det att elda på lite extra.

– Båda pannorna går för fullt, säger drift- och underhållsledare Fredrik Gardelach. Och när temperaturen legat kring minus tio en tid får vi spetsa med lite olja, men den utgör väldigt liten del av den totala energin.

Isbrytare i beredskap

I hamnen ligger M/S Marianne tryggt intill kajen och väntar på bättre tider. Den lilla skutan är inte riktigt gjord för isbelagd sjö. Det måste däremot Vänerns handelsflotta vara nu; alla vikar längs södra och västra Vänerkanten är belagda med mellan tio och 25 centimeter tjock is. För säkerhets skull har isbrytaren Scandica kommit in från Västkusten och ligger nu i Vänersborg.

– Den är beredd att rycka in där det behövs, säger Johny Lindvall på isbrytarledningen. Vid nordliga vindar och snabb avkylning kan isen packa ihop sig och bli tjockare. Det är då det blir svårt för de vanliga handelsfartygen att ta sig fram.

Enligt SMHI är vattentemperaturen i sjöns centrala delar fortfarande över två grader.

– Om det är kallt några dygn till är det möjligt att isen hinner lägga sig i hela sjön, säger Magnus Larsson på SMHI:s istjänst. Det ska bli mildare och blåsigt till helgen, och sedan kallare igen nästa vecka.

När vintern slår till och tar ett stadigt tag runt tillvaron finns det säkert en och annan som funderar på att emigrera till något varmare land. Till en plats där inte lederna måste lirkas upp varje morgon för att fungera hjälpligt, där man inte behöver förse skorna med broddar för att få fast mark under fötterna, eller där man inte tvingas ha mössa som saboterar den hårt tillkämpade frisyren redan på väg till jobbet. Ett land där inte kung Bore regerar.

Samtidigt finns det nog minst lika många som gladeligen tar på sig långkalsonger och dubbla vantar – för att riktigt kunna njuta av vintern, nu när den äntligen har kommit.

Varmt inne

Den senaste veckan har vi nästan blivit lite bortskämda med vintervädret. Kallt, visst – men också soligt och gnistrande vackert. De flesta föredrar troligen det här framför den grådassiga midsommarvärmen som gällde i julhelgen.

Men en förutsättning för att kunna njuta av årstiden helt och fullt utomhus är förstås att det är varmt och gott när man kommer in. Många Mariestadsbor förlitar sig på fjärrvärme från Katrinefors Kraftvärme AB, som kunde låta flispannorna gå lite på sparlåga under den milda inledningen på vintern. Nu, däremot, gäller det att elda på lite extra.

– Båda pannorna går för fullt, säger drift- och underhållsledare Fredrik Gardelach. Och när temperaturen legat kring minus tio en tid får vi spetsa med lite olja, men den utgör väldigt liten del av den totala energin.

Isbrytare i beredskap

I hamnen ligger M/S Marianne tryggt intill kajen och väntar på bättre tider. Den lilla skutan är inte riktigt gjord för isbelagd sjö. Det måste däremot Vänerns handelsflotta vara nu; alla vikar längs södra och västra Vänerkanten är belagda med mellan tio och 25 centimeter tjock is. För säkerhets skull har isbrytaren Scandica kommit in från Västkusten och ligger nu i Vänersborg.

– Den är beredd att rycka in där det behövs, säger Johny Lindvall på isbrytarledningen. Vid nordliga vindar och snabb avkylning kan isen packa ihop sig och bli tjockare. Det är då det blir svårt för de vanliga handelsfartygen att ta sig fram.

Enligt SMHI är vattentemperaturen i sjöns centrala delar fortfarande över två grader.

– Om det är kallt några dygn till är det möjligt att isen hinner lägga sig i hela sjön, säger Magnus Larsson på SMHI:s istjänst. Det ska bli mildare och blåsigt till helgen, och sedan kallare igen nästa vecka.