18 jan 2016 19:00

18 jan 2016 19:13

Eleverna ser varandras skapelser

MARIESTAD: Resultat och inspiration på samma gång

Sjuorna på Högelid var först ut. När veckan är slut ska runt 1 000 elever ha gått i deras fotspår – genom utställningen på Stallet, där nästan alla själva varit med och skapat något.

Elever gör konst. Kanske ser vi framför oss ett rum fullt av färgglada teckningar – klassuppsättningar av bilder i olika teman. Nej, så ser inte verkligheten ut numera, det blir tydligt när resultatet av höstens Skapande skola-projekt på högstadiet redovisas.

De färgsprakande och fantasifulla bilderna finns med, men utgör snarast undantag i mängden, som i övrigt till stor del visas i digital form. Målningarna är gjorda av särskoleelever på Högelid, under ledning av konstnär Monica Gallon.

Inom Skapande skola är det viktigt att professionella kulturutövare är handledare vid de workshops som arrangeras. Under hösten fanns därför även animatör Camilla Timén i Mariestad, liksom författare Patrik Lundberg, rapgruppen Stök samt dansaren och koreografen Victor Henriksson.

På utställningen kan man lyssna på låtar som niorna på Högelid har skrivit, läsa krönikor författade av åttorna på Tuna, se animerad film med niondeklassare som upphovsmän, och ta del av dans som skapats av sjuor under en förmiddag på Högelid. På en tv syns Maja Wahlström, Kajsa Larsson och Hanna Malik i klass 7c visa upp en dans till Icona Pops ”Emergency”. De tycker att det känns lite pirrigt att alla högstadieelever ska se vad de gjort.

– Men det är väldigt roligt också, säger Kajsa.

Arrangören, kultursamordnare Martin Hermansson, guidar eleverna mellan konstformerna. Han är mäkta imponerad över alla duktiga elever. Nu hoppas han att utställningen ska fungera som inspirationskälla inför kommande Skapande skola-projekt – som ska omfatta alla cirka 2 100 elever i kommunen.

Elever gör konst. Kanske ser vi framför oss ett rum fullt av färgglada teckningar – klassuppsättningar av bilder i olika teman. Nej, så ser inte verkligheten ut numera, det blir tydligt när resultatet av höstens Skapande skola-projekt på högstadiet redovisas.

De färgsprakande och fantasifulla bilderna finns med, men utgör snarast undantag i mängden, som i övrigt till stor del visas i digital form. Målningarna är gjorda av särskoleelever på Högelid, under ledning av konstnär Monica Gallon.

Inom Skapande skola är det viktigt att professionella kulturutövare är handledare vid de workshops som arrangeras. Under hösten fanns därför även animatör Camilla Timén i Mariestad, liksom författare Patrik Lundberg, rapgruppen Stök samt dansaren och koreografen Victor Henriksson.

På utställningen kan man lyssna på låtar som niorna på Högelid har skrivit, läsa krönikor författade av åttorna på Tuna, se animerad film med niondeklassare som upphovsmän, och ta del av dans som skapats av sjuor under en förmiddag på Högelid. På en tv syns Maja Wahlström, Kajsa Larsson och Hanna Malik i klass 7c visa upp en dans till Icona Pops ”Emergency”. De tycker att det känns lite pirrigt att alla högstadieelever ska se vad de gjort.

– Men det är väldigt roligt också, säger Kajsa.

Arrangören, kultursamordnare Martin Hermansson, guidar eleverna mellan konstformerna. Han är mäkta imponerad över alla duktiga elever. Nu hoppas han att utställningen ska fungera som inspirationskälla inför kommande Skapande skola-projekt – som ska omfatta alla cirka 2 100 elever i kommunen.