14 jan 2016 17:54

14 jan 2016 17:58

Oseriös slipare lurade företagare

MARIESTAD: Varnar andra företagare

Erbjudandet om att få verktyg omslipade visade sig vara rena lurendrejeriet.
Nu har Mariestadsföretaget polisanmält händelsen och vill varna andra företagare.

Det var i tisdags som en man klev in i verkstadslokalen på företaget Part Precision AB.

– Mannen presenterade sig som fransos. Han förklarade att han startat en ny firma i Skara och erbjöd sig slipa om verktyg till ett marknadsmässigt pris. Han körde även nåt trick med en sax. Godtrogen som jag är tänkte jag att han skulle få en chans, säger Emil Sandin, delägare i företaget.

Emil berättar att han erbjöd mannen att ta med ett borr, men besökaren propsade på att ta med sig flera. Och så blev det; i en kartong packades ett 30-tal borr ned.

– Vi skrev ett avtal om vad som skulle utföras med borren och ett angivet pris. Så långt var allt lugnt.

Ingen rädsla

När Emil kollade registreringsnumret på bilen som mannen färdades i trillade polletten ner.

– Bilen stod skriven på en privatperson i Töreboda. En halvtimma efter att mannen åkt ringde jag och bad att få tillbaka verktygen, men fick till svar att de redan var i en maskin. Då förstod jag att jag blivit blåst, säger Sandin.

I onsdags dök en ny man upp i verkstaden och överlämnade verktygen.

– Borren var dåligt slipade och mannen påstod att de även härdats. Det här är dock hårdmetallborr som inte går att härda. Mannen ville ställa ut en faktura för jobbet, men jag vägrade. 20 minuter senare ringde killen som var här i tisdags och krävde 3 500 kronor för jobbet. Han sa att han skulle se till att få sina pengar. Jag uppfattade det som ett dolt hot, säger Emil Sandin som därefter gjorde en polisanmälan.

Emil uppger att en bil cirkulerat utanför företaget vid ett par tillfällen under torsdagen.

– Jag har haft några telefonsamtal, men varken jag eller övrig personal känner någon rädsla. Däremot har vi ändrat lite rutiner i verkstaden, säger Sandin och fortsätter:

– Jag har jobbat 17 år i branschen och aldrig varit med om något liknande. Jag är både arg och irriterad, det här är ju människor som lever på att lura andra. Jag och mina kollegor tänker göra allt vi kan för att varna så att inga fler drabbas.

”Ofredande”

Kriminalinspektör Jonnie Hägg vid Mariestadspolisen håller i förundersökningen.

– Händelsen rubriceras i nuläget som ofredande. I detta fall har företagaren varit tydlig i avtalsskrivningen. Men att de i efterhand kommer och pressar på pengar kan leda till en annan rubricering.

Enligt Hägg har polisen inte fått in några ytterligare anmälningar från företag som drabbats av oseriösa verktygsslipare.

– Den här typen av brottslighet är svår att skydda sig emot. Mitt tips är att aldrig ingå avtal eller ta emot uppdrag i dörren, säger Jonnie Hägg.

Det var i tisdags som en man klev in i verkstadslokalen på företaget Part Precision AB.

– Mannen presenterade sig som fransos. Han förklarade att han startat en ny firma i Skara och erbjöd sig slipa om verktyg till ett marknadsmässigt pris. Han körde även nåt trick med en sax. Godtrogen som jag är tänkte jag att han skulle få en chans, säger Emil Sandin, delägare i företaget.

Emil berättar att han erbjöd mannen att ta med ett borr, men besökaren propsade på att ta med sig flera. Och så blev det; i en kartong packades ett 30-tal borr ned.

– Vi skrev ett avtal om vad som skulle utföras med borren och ett angivet pris. Så långt var allt lugnt.

Ingen rädsla

När Emil kollade registreringsnumret på bilen som mannen färdades i trillade polletten ner.

– Bilen stod skriven på en privatperson i Töreboda. En halvtimma efter att mannen åkt ringde jag och bad att få tillbaka verktygen, men fick till svar att de redan var i en maskin. Då förstod jag att jag blivit blåst, säger Sandin.

I onsdags dök en ny man upp i verkstaden och överlämnade verktygen.

– Borren var dåligt slipade och mannen påstod att de även härdats. Det här är dock hårdmetallborr som inte går att härda. Mannen ville ställa ut en faktura för jobbet, men jag vägrade. 20 minuter senare ringde killen som var här i tisdags och krävde 3 500 kronor för jobbet. Han sa att han skulle se till att få sina pengar. Jag uppfattade det som ett dolt hot, säger Emil Sandin som därefter gjorde en polisanmälan.

Emil uppger att en bil cirkulerat utanför företaget vid ett par tillfällen under torsdagen.

– Jag har haft några telefonsamtal, men varken jag eller övrig personal känner någon rädsla. Däremot har vi ändrat lite rutiner i verkstaden, säger Sandin och fortsätter:

– Jag har jobbat 17 år i branschen och aldrig varit med om något liknande. Jag är både arg och irriterad, det här är ju människor som lever på att lura andra. Jag och mina kollegor tänker göra allt vi kan för att varna så att inga fler drabbas.

”Ofredande”

Kriminalinspektör Jonnie Hägg vid Mariestadspolisen håller i förundersökningen.

– Händelsen rubriceras i nuläget som ofredande. I detta fall har företagaren varit tydlig i avtalsskrivningen. Men att de i efterhand kommer och pressar på pengar kan leda till en annan rubricering.

Enligt Hägg har polisen inte fått in några ytterligare anmälningar från företag som drabbats av oseriösa verktygsslipare.

– Den här typen av brottslighet är svår att skydda sig emot. Mitt tips är att aldrig ingå avtal eller ta emot uppdrag i dörren, säger Jonnie Hägg.