04 jan 2016 17:06

04 jan 2016 17:06

Nyföretagandet tar tid i Mariestad

MARIESTAD: Siffror från förra året placerar kommunen på plats 32 i länet

Före jul presenterades siffror som visar att 425 nya företag har registrerats i Mariestads kommun de senaste fem åren.

Samtidigt har 277 gått i konkurs eller lagts ned.

Det placerar Mariestad på plats 32 i länet.

Det är ekonomiföretaget Visma som dagarna före julafton presenterade sin kartläggning av landets kommuner och antalet nystartade företag under de fem senaste åren.

Siffrorna för Mariestads kommun åren 2010 till 2014 innebar en tillväxt med 148 företag.

– Jag har inte tagit del av just den här undersökningen, men innehållet i sig är ingen nyhet för mig. Tillsammans med de andra näringslivscheferna i Skaraborg så arbetar vi i Mariestad aktivt för att få till förändring. Det här är en känd situation för många kommuner i länet, säger Mats Widhage, näringslivschef på Mariestads kommun.

2016 ligger ännu i sin linda, men arbetet med att få fler entreprenörer att satsa på företagande är i görningen.

– Under det första kvartalet på det här året kommer mycket fokus ligga just på nyföretagande. Det handlar om att tidigt få in ett entreprenörstänk hos de unga invånarna. Det handlar också om att ge dem som vill starta nya företag en bra grund att stå på. Där kommer delar som vägledning in, säger Widhage.

Enligt EU:s statistikbyrå Eurostat har nystartade företag i Sverige den högsta överlevnadsgraden av alla EU-länder. Konkurser är heller inte huvudorsaken till att företag försvinner. Bara 14 procent av alla företag i Sverige som avslutades mellan 2010 och 2014 gick i konkurs, för Mariestad var den siffran 17.

– Att avsluta ett företag behöver inte alltid betyda något negativt. Det viktiga är att det görs i tid om det finns risker för att bli skuldsatt. Att driva ett företag, även om man ser att det inte ger den inkomst man hoppats på, ger en stor del erfarenhet som kan vara väldigt nyttig att ta med sig vidare, säger Widhage.

Till och med november 2015 hade 57 931 nya företag i hela landet registrerats hos Bolagsverket under förra året. Antalet avregistreringar under samma period var 85 293 företag, vilket kan jämföras med att det under 2014 avslutades 36 000 företag.

Det är ekonomiföretaget Visma som dagarna före julafton presenterade sin kartläggning av landets kommuner och antalet nystartade företag under de fem senaste åren.

Siffrorna för Mariestads kommun åren 2010 till 2014 innebar en tillväxt med 148 företag.

– Jag har inte tagit del av just den här undersökningen, men innehållet i sig är ingen nyhet för mig. Tillsammans med de andra näringslivscheferna i Skaraborg så arbetar vi i Mariestad aktivt för att få till förändring. Det här är en känd situation för många kommuner i länet, säger Mats Widhage, näringslivschef på Mariestads kommun.

2016 ligger ännu i sin linda, men arbetet med att få fler entreprenörer att satsa på företagande är i görningen.

– Under det första kvartalet på det här året kommer mycket fokus ligga just på nyföretagande. Det handlar om att tidigt få in ett entreprenörstänk hos de unga invånarna. Det handlar också om att ge dem som vill starta nya företag en bra grund att stå på. Där kommer delar som vägledning in, säger Widhage.

Enligt EU:s statistikbyrå Eurostat har nystartade företag i Sverige den högsta överlevnadsgraden av alla EU-länder. Konkurser är heller inte huvudorsaken till att företag försvinner. Bara 14 procent av alla företag i Sverige som avslutades mellan 2010 och 2014 gick i konkurs, för Mariestad var den siffran 17.

– Att avsluta ett företag behöver inte alltid betyda något negativt. Det viktiga är att det görs i tid om det finns risker för att bli skuldsatt. Att driva ett företag, även om man ser att det inte ger den inkomst man hoppats på, ger en stor del erfarenhet som kan vara väldigt nyttig att ta med sig vidare, säger Widhage.

Till och med november 2015 hade 57 931 nya företag i hela landet registrerats hos Bolagsverket under förra året. Antalet avregistreringar under samma period var 85 293 företag, vilket kan jämföras med att det under 2014 avslutades 36 000 företag.

  • Johanna Drath