31 dec 2015 06:00

31 dec 2015 06:00

Så minns vi 2015

ÅRET I BILDER

Så var vi inne på upploppet för 2015.
Det har varit ett år som på många områden lämnat fler frågor än svar.  Säkerhet, handel, kultur och klimat befinner sig i brytpunkter och förändring.  Vi omprövar gamla sanningar och försöker hitta en väg framåt.

Kanske var det därför jag blev så förtjust i temat för SVTs julkalender som visade hur svenskar levt under olika förhållanden genom 1000 år. Det är bra att påminna sig om när världen är svår att tyda. Vi har det dessutom bättre idag än kanske någonsin tidigare i historien.

En av de nyheter som inte riktigt slog igenom i mediebruset, men som förmodligen kommer att noteras i historieböckerna även om 100 år, är att Sverige fick sitt andra helgon. Första gången var för 624 år sedan då heliga Birgitta blev helgonförklarad av påven. Det lär visserligen dröja tills nästa år, men då ska Elisabeth Hesselblad (1870-1957), som bland annat bodde i Skövde, få titeln S:ta Elisabeth. Hon lämnade fattigdomen i dåtidens Sverige och emigrerade till USA där hon utbildade sig till sjuksköterska innan hon beslutade sig för att bli nunna. I dag går migrationsströmmarna åt andra håll, men önskan om ett bättre liv består.

Flyktingkrisen har varit den i särklass största mediehändelsen under nyhetsåret 2015. De akuta frågorna har varit överhängande. Hur ska vi klara av att ta emot alla som kommer? Det längre perspektivet har fått stå något åt sidan, men kommer att kräva krafttag framöver.

Gloria på sned

Vår egen självbild har också hamnat lite på sned. Vi har rest på FN-mandat över hela världen med tron om att vara en humanitär stormakt. Att med pekpinne säga vad andra borde göra har inte alltid avspeglats med goda resultat på hemmaplan. Politikernas försök att bringa ordning och reda har inte heller höjt förtroendesiffrorna. Tvärsäkra politiska ställningstaganden har bytts ut lika snabbt som årstiderna växlat. I början av året stämplades de som varnade för risken med migrationspolitiken som främlingsfientliga. När regeringen insåg samma sak ändrades vokabulären. Det har varit svårt att orientera sig i ett nytt politiskt landskap.

När världen förändras och vi har problem att kontrollera skeenden kan vi i alla fall fundera på frågan: Vad vill vi uppnå?

Svaret är ett Sverige och Skaraborg där vi tillåter olikheter, men håller fast vid de värden som faktiskt gjort vårt land så exceptionellt bra; jämställdhet, människors lika värde och en tilltro till både rättssystem och demokrati.

Viktig uppgift

Svaret är också att försöka motverka de låsta positioner som gjort att hat och ängslan breder ut sig i det offentliga samtalet. Vi behöver inte alltid tycka lika, men respektera andra människors rätt till sin egen åsikt.

Vi på Mariestads-Tidningen kommer att fortsätta hjälpa våra läsare att förstå de förändringar vi går igenom. Det är en uppgift som är viktigare än på mycket länge.

Men vi bevakar inte enbart de stora sammanhangen utan även det nära och vardagliga. Det vore väldigt tråkigt om allt bara skulle handla om djupa sanningar och svåra diskussioner.

På följande 15 sidor (PDF) bjuder vi på tillbakablickar från årets höjdpunkter. Både stora och små.

- Året i bilder - januari-mars 2015

- Året i bilder - april-juni 2015

- Året i bilder - juli-september 2015

- Året i bilder - oktober-december 2015

- Året i bilder - Hova-Gullspång 2015

- Året i bilder - Töreboda 2015

- Året i bilder - MT-sporten 2015

Gott nytt år önskar jag alla våra läsare!

Kanske var det därför jag blev så förtjust i temat för SVTs julkalender som visade hur svenskar levt under olika förhållanden genom 1000 år. Det är bra att påminna sig om när världen är svår att tyda. Vi har det dessutom bättre idag än kanske någonsin tidigare i historien.

En av de nyheter som inte riktigt slog igenom i mediebruset, men som förmodligen kommer att noteras i historieböckerna även om 100 år, är att Sverige fick sitt andra helgon. Första gången var för 624 år sedan då heliga Birgitta blev helgonförklarad av påven. Det lär visserligen dröja tills nästa år, men då ska Elisabeth Hesselblad (1870-1957), som bland annat bodde i Skövde, få titeln S:ta Elisabeth. Hon lämnade fattigdomen i dåtidens Sverige och emigrerade till USA där hon utbildade sig till sjuksköterska innan hon beslutade sig för att bli nunna. I dag går migrationsströmmarna åt andra håll, men önskan om ett bättre liv består.

Flyktingkrisen har varit den i särklass största mediehändelsen under nyhetsåret 2015. De akuta frågorna har varit överhängande. Hur ska vi klara av att ta emot alla som kommer? Det längre perspektivet har fått stå något åt sidan, men kommer att kräva krafttag framöver.

Gloria på sned

Vår egen självbild har också hamnat lite på sned. Vi har rest på FN-mandat över hela världen med tron om att vara en humanitär stormakt. Att med pekpinne säga vad andra borde göra har inte alltid avspeglats med goda resultat på hemmaplan. Politikernas försök att bringa ordning och reda har inte heller höjt förtroendesiffrorna. Tvärsäkra politiska ställningstaganden har bytts ut lika snabbt som årstiderna växlat. I början av året stämplades de som varnade för risken med migrationspolitiken som främlingsfientliga. När regeringen insåg samma sak ändrades vokabulären. Det har varit svårt att orientera sig i ett nytt politiskt landskap.

När världen förändras och vi har problem att kontrollera skeenden kan vi i alla fall fundera på frågan: Vad vill vi uppnå?

Svaret är ett Sverige och Skaraborg där vi tillåter olikheter, men håller fast vid de värden som faktiskt gjort vårt land så exceptionellt bra; jämställdhet, människors lika värde och en tilltro till både rättssystem och demokrati.

Viktig uppgift

Svaret är också att försöka motverka de låsta positioner som gjort att hat och ängslan breder ut sig i det offentliga samtalet. Vi behöver inte alltid tycka lika, men respektera andra människors rätt till sin egen åsikt.

Vi på Mariestads-Tidningen kommer att fortsätta hjälpa våra läsare att förstå de förändringar vi går igenom. Det är en uppgift som är viktigare än på mycket länge.

Men vi bevakar inte enbart de stora sammanhangen utan även det nära och vardagliga. Det vore väldigt tråkigt om allt bara skulle handla om djupa sanningar och svåra diskussioner.

På följande 15 sidor (PDF) bjuder vi på tillbakablickar från årets höjdpunkter. Både stora och små.

- Året i bilder - januari-mars 2015

- Året i bilder - april-juni 2015

- Året i bilder - juli-september 2015

- Året i bilder - oktober-december 2015

- Året i bilder - Hova-Gullspång 2015

- Året i bilder - Töreboda 2015

- Året i bilder - MT-sporten 2015

Gott nytt år önskar jag alla våra läsare!