30 dec 2015 12:04

30 dec 2015 12:04

Syskon stor alkoholfara

SKARABORG: Färre föräldrar ger alkohol till minderåriga

Nyår innebär stor risk för att alkohol är inblandat i ungdomars firande. Men varifrån får minderåriga tag på spriten? Nya undersökningar ger svar.

På uppdrag av Folkhälsomyndigheten har det genomförts en undersökning som visar att åtta av tio föräldrar inte låter sina tonåringar smaka på alkohol under nyårsfirandet. Centralförbundet för alkohol- och narkotikaupplysning (CAN) ser en positiv utveckling i detta. För tio år sedan uppgav varannan 16-åring att de blivit bjudna på alkohol hemma av föräldrarna, i dag är det en av fyra som säger det.

Enligt CAN har i stället kompisar, partners och kompisars äldre syskon blivit den vanligaste källan till alkohol för minderåriga.

– Föräldrarna har blivit mer restriktiva. Nu är det viktigt att de pratar med barnen, stora som små, om de risker som finns, säger Ulrika Ankargren, länssamordnare.

I en annan studie frågade CAN 20 – 25 åringar i storstadslänen om de kan tänkas bjuda kompisar eller syskon på alkohol. Resultatet visar att närmare var femte ung i Västra Götaland kan tänka sig att bjuda en minderårig. Därmed ligger länet nära risksnittet. När det gäller att köpa ut till syskon ligger länet på elva procent, vilket ligger över totalvärdet i riket.

– Det är faktiskt viktigt att tänka på de som är yngre, vi vuxna vet mer om konsekvenserna och måste medvetandegöra ungdomarna, säger Ulrika Ankargren.

Undersökningen är en del av kommunikationinsatsen Hejdå alkoholskador som har bedrivits i storstadslänen från 2013 till i år.

På uppdrag av Folkhälsomyndigheten har det genomförts en undersökning som visar att åtta av tio föräldrar inte låter sina tonåringar smaka på alkohol under nyårsfirandet. Centralförbundet för alkohol- och narkotikaupplysning (CAN) ser en positiv utveckling i detta. För tio år sedan uppgav varannan 16-åring att de blivit bjudna på alkohol hemma av föräldrarna, i dag är det en av fyra som säger det.

Enligt CAN har i stället kompisar, partners och kompisars äldre syskon blivit den vanligaste källan till alkohol för minderåriga.

– Föräldrarna har blivit mer restriktiva. Nu är det viktigt att de pratar med barnen, stora som små, om de risker som finns, säger Ulrika Ankargren, länssamordnare.

I en annan studie frågade CAN 20 – 25 åringar i storstadslänen om de kan tänkas bjuda kompisar eller syskon på alkohol. Resultatet visar att närmare var femte ung i Västra Götaland kan tänka sig att bjuda en minderårig. Därmed ligger länet nära risksnittet. När det gäller att köpa ut till syskon ligger länet på elva procent, vilket ligger över totalvärdet i riket.

– Det är faktiskt viktigt att tänka på de som är yngre, vi vuxna vet mer om konsekvenserna och måste medvetandegöra ungdomarna, säger Ulrika Ankargren.

Undersökningen är en del av kommunikationinsatsen Hejdå alkoholskador som har bedrivits i storstadslänen från 2013 till i år.

  • Birthe Wetter