28 dec 2015 20:30

28 dec 2015 20:30

Knall och fall till nyår

MARIESTAD: Fyrverkerier både på gott och ont

Glitter på himlen, smällar över staden och rök i luften. Nyår hälsas välkommen med dunder och brak. Åsikterna om den sprängglada ljusfesten går dock ofta isär.

I Mariestad har försäljningen av fyrverkerier just börjat. En tillfällig butik har slagit upp portarna och ÖoB har inrett en avskild hörna i butiken. Försäljarna är noga med att inte sälja pyrotekniska varor till kunder under 18 år och ett par skyddsglasögon följer med i varje påse. Utöver säkerhetsåtgärderna ges broschyrer och muntliga tips vidare. Butiken Svea Fireworks arrangerar dessutom provskjutningar i Alhagen. Provskjutningen har godkänts av kommun, polis och räddningstjänst enligt butikschefen Joakim Emanuelsson. Den kommer att innehålla allt från produktinformation, lagstiftningsinformation till säkerhetsgenomgångar.

– Vi införde en annons i tidningen för att folket skulle veta om vad som händer och framför allt med tanke på djurägare, säger Joakim Emanuelsson.

Även kritiska röster

MT:s redaktion har nåtts av kritiska röster till årsskiftets smälleri både på sociala medier och via telefon. Även bakom fyrverkeridisken på ÖoB har Sara Danielsson fått höra kommentarer.

– Det är folk som frågar om vi inte tänker på djuren. Men vi tänker på dem, säger hon. Dock är det också efterfrågan som styr, och den finns i Mariestad.

Olle Eriksson på Vadsbo Veterinär får många samtal från hundägare den här tiden. Han brukar ge råd om lugnande fodertillskott, doftferomoner och receptbelagda ångestdämpande medel för skotträdda hundar.

– Men bäst skulle det naturligtvis vara med mindre smällande, säger veterinären.

Regler att följa

Båda butikerna som säljer fyrverkerier tipsar om att de nu även finns tysta fyrverkerier, som har ljuseffekter men inget ljud. Det som är viktigt oavsett åsikt är dock att reglerna som finns föls, i Mariestads kommun gäller de generella regler för fyrverkerier. Det betyder att ordningslagen måste följas och att all avfyrning av pyrotekniska varor i tätbebyggda områden är förbjuden.

– På nyårsafton är det undantag från den regeln, säger Lennart Almqvist närpolisbefäl i Mariestad.

I Mariestad har försäljningen av fyrverkerier just börjat. En tillfällig butik har slagit upp portarna och ÖoB har inrett en avskild hörna i butiken. Försäljarna är noga med att inte sälja pyrotekniska varor till kunder under 18 år och ett par skyddsglasögon följer med i varje påse. Utöver säkerhetsåtgärderna ges broschyrer och muntliga tips vidare. Butiken Svea Fireworks arrangerar dessutom provskjutningar i Alhagen. Provskjutningen har godkänts av kommun, polis och räddningstjänst enligt butikschefen Joakim Emanuelsson. Den kommer att innehålla allt från produktinformation, lagstiftningsinformation till säkerhetsgenomgångar.

– Vi införde en annons i tidningen för att folket skulle veta om vad som händer och framför allt med tanke på djurägare, säger Joakim Emanuelsson.

Även kritiska röster

MT:s redaktion har nåtts av kritiska röster till årsskiftets smälleri både på sociala medier och via telefon. Även bakom fyrverkeridisken på ÖoB har Sara Danielsson fått höra kommentarer.

– Det är folk som frågar om vi inte tänker på djuren. Men vi tänker på dem, säger hon. Dock är det också efterfrågan som styr, och den finns i Mariestad.

Olle Eriksson på Vadsbo Veterinär får många samtal från hundägare den här tiden. Han brukar ge råd om lugnande fodertillskott, doftferomoner och receptbelagda ångestdämpande medel för skotträdda hundar.

– Men bäst skulle det naturligtvis vara med mindre smällande, säger veterinären.

Regler att följa

Båda butikerna som säljer fyrverkerier tipsar om att de nu även finns tysta fyrverkerier, som har ljuseffekter men inget ljud. Det som är viktigt oavsett åsikt är dock att reglerna som finns föls, i Mariestads kommun gäller de generella regler för fyrverkerier. Det betyder att ordningslagen måste följas och att all avfyrning av pyrotekniska varor i tätbebyggda områden är förbjuden.

– På nyårsafton är det undantag från den regeln, säger Lennart Almqvist närpolisbefäl i Mariestad.

  • Birthe Wetter