26 dec 2015 17:52

28 dec 2015 07:29

Svart ring på himlen

BJÖRSÄTER: Carina fångade "mystisk" ring med kameran

– Nåt skumt var det.
Det säger Carina Pettersson i Sjöberg som på annandagen fotograferade en svart, oval ring på himlen i närheten av Björsäter.

Carina berättar att familjen just svängt av E20 vid Prästkvarn när de upptäckte den svarta ringen på himlen.

– Först verkade den stå stilla, men när vi körde över nästa backkrön såg vi att den rörde sig. Ringen var väldigt svart i början och det såg ut som att det rök ifrån den. Jag har aldrig sett något liknande, säger Carina.

Hon uppskattar att ringen, som hon förevigade på bild, var synlig i cirka fem minuter innan den försvann i tomma luften.

Men frågan är vad det var för något Petterssons observerade?

Svaret är med största sannolikhet en rökring; i alla fall om man ska tro förre Mariestadsbon Claes Svahn, journalist och internationell samordnare i Riksorganisationen UFO Sverige. I ett blogginlägg i Dagens Nyheter den 26 maj i år skriver Svahn om de ”mystiska” rökringarna, efter rapporter och bilder som spridits på sociala medier om svarta ringar som skådats i Kazakstan, Storbritannien och Argentina:

”Eftersom jag själv har undersökt liknande rökringar i Sverige vet jag av erfarenhet att de bildas av just utsläpp från fabriksskorstenar. Men de kan också bildas av en explosion som fallet var i Svalöv den 22 juli 2004 då en hel familj såg en svart ring dyka upp på himlen för att efter en stund slå knut på sig själv och bilda ett evighetstecken. Den gången fanns förklaringen på Fridhems folkhögskola där några elever arbetat med att skapa specialeffekter för film och laddat ett fat med en blandning av diesel och bensin som sedan bränts av. Resultatet blev den svarta rökringen. Allt filmades av eleverna.”

Carina berättar att familjen just svängt av E20 vid Prästkvarn när de upptäckte den svarta ringen på himlen.

– Först verkade den stå stilla, men när vi körde över nästa backkrön såg vi att den rörde sig. Ringen var väldigt svart i början och det såg ut som att det rök ifrån den. Jag har aldrig sett något liknande, säger Carina.

Hon uppskattar att ringen, som hon förevigade på bild, var synlig i cirka fem minuter innan den försvann i tomma luften.

Men frågan är vad det var för något Petterssons observerade?

Svaret är med största sannolikhet en rökring; i alla fall om man ska tro förre Mariestadsbon Claes Svahn, journalist och internationell samordnare i Riksorganisationen UFO Sverige. I ett blogginlägg i Dagens Nyheter den 26 maj i år skriver Svahn om de ”mystiska” rökringarna, efter rapporter och bilder som spridits på sociala medier om svarta ringar som skådats i Kazakstan, Storbritannien och Argentina:

”Eftersom jag själv har undersökt liknande rökringar i Sverige vet jag av erfarenhet att de bildas av just utsläpp från fabriksskorstenar. Men de kan också bildas av en explosion som fallet var i Svalöv den 22 juli 2004 då en hel familj såg en svart ring dyka upp på himlen för att efter en stund slå knut på sig själv och bilda ett evighetstecken. Den gången fanns förklaringen på Fridhems folkhögskola där några elever arbetat med att skapa specialeffekter för film och laddat ett fat med en blandning av diesel och bensin som sedan bränts av. Resultatet blev den svarta rökringen. Allt filmades av eleverna.”