23 dec 2015 16:14

23 dec 2015 16:14

Firar jul med sin "andra familj"

MARIESTAD: Aron, Joel och Sonny hoppas på en lugn kväll och natt

Medan vi andra julmyser som bäst gör sig Aron, Joel och Sonny redo att gå på sitt pass.
För brandmännen stannar inte verksamheten bara för att det är helg.

Julmaten har slunkit ner och toppats med några välsmakande praliner. Proppad med godsaker sjunker du ner i soffan framför Kalle Anka (kanske blir det rent av en liten tupplur) i väntan på Tomten och klapparna. Känns scenariot igen?

Julafton är dagen på året då man får lov att frossa och mysa lite extra.

Men julefrid i all ära. Det finns verksamheter som rullar på som vanligt även en dag som denna.

Julpremiär för Joel

Klockan 17 på julafton tar Aron Kardéus, Joel Peterson och Sonny Kling över stafettpinnen på Mariestads brandstation. Ordinarie kollegorna i styrkan, Jimmy Nordh och Sören Blom har ledigt och ersätts av Ola Larsson och Alexander Larsson. Fram till åtta på juldagsmorgon är det alltså nämnda kvintett som upprättar beredskapen på stationen.

– Personligen känns det lite segt att lämna familjen på julafton, men väl man är på jobbet så är det som vilken dag som helst. Vi är ju som en liten familj och har en väldigt god gemenskap, säger Aron.

En gång tidigare har han jobbat på julafton. Joel gör sitt första julpass, Sonny sitt tredje.

– Det blir ju en del schemabyten inför storhelger, inte minst beroende på familjesituationen. I år jobbar jag julafton, men är ledig på nyår i gengäld, säger Sonny.

Fin present

Några speciella jultraditioner på jobbet har grabbarna inte hunnit bygga upp. Julaftonens meny är inte bestämd, även om det tycks finnas en liten plan.

– Det har väl hänt att vi svängt förbi pizzabagarn någon gång, säger Joel kryptiskt.

Även om granen står klädd i personalrummet byter kollegorna inte julklappar. Förra julen drog dock Aron till och överraskade Sonny med en flott present.

– Sonny är ju stockholmare, så ifjol förärade jag honom en ”glesbygdskavaj”. Ja, du vet en sån där fiberpäls som var så modern för en herrans massa år sedan, skrattar Aron.

”Alltid något att fixa”

Till skillnad från en vanlig dag är det lite mindre förpliktelser på julafton. Men tro inte att räddningspersonalen bara sitter och rullar tummarna. När larmet går ska brandmännen iväg på studs; inställelsetiden till dess att bilarna lämnar stationen är 90 sekunder.

– Då finns det ingen tid att spilla. När vi går på passet kollar vi igenom all utrustning och ser till att allt är på plats. Vi sköter även om deltidsstyrkans utrustning. Efter en utryckning ska allt tvättas, torkas, servas och återställas. Det finns alltid något att fixa med, säger Aron som liksom kollegorna trivs med jobbet som brandman.

– Det är fantastiskt att känna att man gör en insats. Även om vi ställs inför många svåra situationer, speciellt om barn är inblandade, är det mycket positivt som väger upp.

För att andra ska få en så bra jul som möjligt, samtidigt som de själva förhoppningsvis ska få en lugn kväll och natt på stationen, skickar trion med några goda råd.

– Glöm inte att släcka levande ljus när du lämnar rummet. Se även till att det finns fungerande brandvarnare i huset eller lägenheten. Skaffa även brandsläckare, det gör mycket nytta om olyckan är framme.

Julmaten har slunkit ner och toppats med några välsmakande praliner. Proppad med godsaker sjunker du ner i soffan framför Kalle Anka (kanske blir det rent av en liten tupplur) i väntan på Tomten och klapparna. Känns scenariot igen?

Julafton är dagen på året då man får lov att frossa och mysa lite extra.

Men julefrid i all ära. Det finns verksamheter som rullar på som vanligt även en dag som denna.

Julpremiär för Joel

Klockan 17 på julafton tar Aron Kardéus, Joel Peterson och Sonny Kling över stafettpinnen på Mariestads brandstation. Ordinarie kollegorna i styrkan, Jimmy Nordh och Sören Blom har ledigt och ersätts av Ola Larsson och Alexander Larsson. Fram till åtta på juldagsmorgon är det alltså nämnda kvintett som upprättar beredskapen på stationen.

– Personligen känns det lite segt att lämna familjen på julafton, men väl man är på jobbet så är det som vilken dag som helst. Vi är ju som en liten familj och har en väldigt god gemenskap, säger Aron.

En gång tidigare har han jobbat på julafton. Joel gör sitt första julpass, Sonny sitt tredje.

– Det blir ju en del schemabyten inför storhelger, inte minst beroende på familjesituationen. I år jobbar jag julafton, men är ledig på nyår i gengäld, säger Sonny.

Fin present

Några speciella jultraditioner på jobbet har grabbarna inte hunnit bygga upp. Julaftonens meny är inte bestämd, även om det tycks finnas en liten plan.

– Det har väl hänt att vi svängt förbi pizzabagarn någon gång, säger Joel kryptiskt.

Även om granen står klädd i personalrummet byter kollegorna inte julklappar. Förra julen drog dock Aron till och överraskade Sonny med en flott present.

– Sonny är ju stockholmare, så ifjol förärade jag honom en ”glesbygdskavaj”. Ja, du vet en sån där fiberpäls som var så modern för en herrans massa år sedan, skrattar Aron.

”Alltid något att fixa”

Till skillnad från en vanlig dag är det lite mindre förpliktelser på julafton. Men tro inte att räddningspersonalen bara sitter och rullar tummarna. När larmet går ska brandmännen iväg på studs; inställelsetiden till dess att bilarna lämnar stationen är 90 sekunder.

– Då finns det ingen tid att spilla. När vi går på passet kollar vi igenom all utrustning och ser till att allt är på plats. Vi sköter även om deltidsstyrkans utrustning. Efter en utryckning ska allt tvättas, torkas, servas och återställas. Det finns alltid något att fixa med, säger Aron som liksom kollegorna trivs med jobbet som brandman.

– Det är fantastiskt att känna att man gör en insats. Även om vi ställs inför många svåra situationer, speciellt om barn är inblandade, är det mycket positivt som väger upp.

För att andra ska få en så bra jul som möjligt, samtidigt som de själva förhoppningsvis ska få en lugn kväll och natt på stationen, skickar trion med några goda råd.

– Glöm inte att släcka levande ljus när du lämnar rummet. Se även till att det finns fungerande brandvarnare i huset eller lägenheten. Skaffa även brandsläckare, det gör mycket nytta om olyckan är framme.