22 dec 2015 20:30

22 dec 2015 20:30

Hyresgästerna har fått nytt bud

MARIESTAD: Tvåbarnsmamman Anna: "Klart att det finns en gräns"

Säg upp hyreskontraktet – och få 50 000 kronor. Eller köp den nybildade bostadsrätten med 15 procents rabatt.
Turerna kring fastigheten Hjorten 4 i centrala Mariestad rullar vidare.

I november skrev MT om hur hyresgästerna på Nygatan 21 uppmanades att snarast säga upp förstahandskontrakten. Avsändare var Cervosta Fastigheter AB, ett Katrineholmsbaserat bolag, som avser att förvärva fastigheten av tidigare fotbollsproffset Robert Steiner vid årsskiftet.

En del av hyresgästerna har uppfattat tonen i de brev och telefonsamtal som förts som påtvingande. Barnfamiljer har varit rädda att kastas ut på gatan utan någonstans att bo.

En av de boende i huset, Anna Sörqvist, berättar att buden har ändrats en del sedan MT skrev om de nya ägarnas planer i mitten av november.

– I stället för 30 000 kronor har de med förstahandskontrakt nu erbjudits 50 000 kronor för att säga upp kontrakten. Cervosta har också velat förtydliga att det finns tre alternativ: Att köpa de nya bostadsrätterna, att få ett flyttbidrag eller att fortsätta hyra lägenheterna. De har också förklarat att de tagit illa vid sig av skriverierna i tidningen.

En trea på 120 kvadratmeter skulle enligt utskick från Cervosta kosta 1 020 000 kronor med rabatten.

Enligt uppgift ska Hyresgästföreningen också fått ett brev från nuvarande fastighetsägare om att han vill höja hyrorna kraftigt, utöver den ordinarie hyresförhandlingen, till 1 200 kronor per kvadratmeter. För tvåbarnsmamman Anna och hennes sambo Adam Bromfalk skulle det innebära en hyra på 14 400 kronor i månaden.

– Vilket förstås är fullständigt orimligt, säger Anna.

Hur mycket är ni beredda att slåss för det här?

– Klart att det finns en gräns. Men vi måste ju ha någonstans att bo, säger Anna Sörqvist.

I november skrev MT om hur hyresgästerna på Nygatan 21 uppmanades att snarast säga upp förstahandskontrakten. Avsändare var Cervosta Fastigheter AB, ett Katrineholmsbaserat bolag, som avser att förvärva fastigheten av tidigare fotbollsproffset Robert Steiner vid årsskiftet.

En del av hyresgästerna har uppfattat tonen i de brev och telefonsamtal som förts som påtvingande. Barnfamiljer har varit rädda att kastas ut på gatan utan någonstans att bo.

En av de boende i huset, Anna Sörqvist, berättar att buden har ändrats en del sedan MT skrev om de nya ägarnas planer i mitten av november.

– I stället för 30 000 kronor har de med förstahandskontrakt nu erbjudits 50 000 kronor för att säga upp kontrakten. Cervosta har också velat förtydliga att det finns tre alternativ: Att köpa de nya bostadsrätterna, att få ett flyttbidrag eller att fortsätta hyra lägenheterna. De har också förklarat att de tagit illa vid sig av skriverierna i tidningen.

En trea på 120 kvadratmeter skulle enligt utskick från Cervosta kosta 1 020 000 kronor med rabatten.

Enligt uppgift ska Hyresgästföreningen också fått ett brev från nuvarande fastighetsägare om att han vill höja hyrorna kraftigt, utöver den ordinarie hyresförhandlingen, till 1 200 kronor per kvadratmeter. För tvåbarnsmamman Anna och hennes sambo Adam Bromfalk skulle det innebära en hyra på 14 400 kronor i månaden.

– Vilket förstås är fullständigt orimligt, säger Anna.

Hur mycket är ni beredda att slåss för det här?

– Klart att det finns en gräns. Men vi måste ju ha någonstans att bo, säger Anna Sörqvist.