21 dec 2015 16:55

21 dec 2015 16:55

Segolstorp blir nytt asylboende

MARIESTAD: Dygnet runt-bemanning på nya boendet

Sommargården Segolstorp blir ankomstboende för asylsökande.
Mariestads kommun har tecknat ett avtal med Migrationsverket om 32 platser.

Sent på måndagseftermiddagen styrde en buss från Göteborg mot Mariestad – närmare bestämt till Hemmingstorp i närheten av Torsö. Här inkvarterades 32 asylsökande under dagen.

– Tanken med ett ankomstboende är att det ska vara hög genomströmning. De asylsökande ska stanna några dagar, kanske lite längre, innan de får plats på ett asylboende, säger Jonny Odhner, asylsamordnare i Mariestads kommun.

Mariestads kommun, som hyr lokalerna av Pingstkyrkan, kommer att driva boendet. Den senaste månaden har jakten på personal intensifierats och nu har man knutit till sig ett tiotal personer som kommer att jobba på ankomstboendet. Det har dock varit en utmaning att rekrytera socionomer.

– Vi har ändå fått till en bra blandning av pensionärer med nyttig arbetslivserfarenhet och en del yngre människor, säger Odhner.

Ingrid Frånberg, tidigare förskolechef och chef inom LSS i Mariestad, är platsansvarig.

Boendet kommer att vara bemannat dygnet runt samt att ett vaktbolag anlitas för bevakning dygnets alla 24 timmar. Kostnaden för ett ankomstboende faktureras direkt till Migrationsverket och belastar därmed inte kommunens budget. Avtalet sträcker sig fram till den 30 april 2016.

Jonny Odhner berättar att informationen om de asylsökande var knapphändig på måndagseftermiddagen. Men han har fått uppgifter om att det ska röra sig om familjer, inte ensamkommande barn eller ungdomar. Odhner håller med om att det geografiska läget, ett par kilometer ifrån Torsöbron, är ganska ensligt.

– Men det finns stora samlingsutrymmen och god tillgång till dusch och toalett.

Magnus Edforss, pastor i Mariestads pingstförsamling, tycker det känns bra att kunna hjälpa flyktingarna. Edforss förutsätter att pingstkyrkan kommer att göra en insats för att de asylsökande ska känna sig välkomna.

– Vi känner ju också till lokalerna bäst så jag hoppas på ett gott samarbete. Exakt vad vi ska göra är inte klart, men det lär bli en del praktisk hjälp, säger Edforss.

Sent på måndagseftermiddagen styrde en buss från Göteborg mot Mariestad – närmare bestämt till Hemmingstorp i närheten av Torsö. Här inkvarterades 32 asylsökande under dagen.

– Tanken med ett ankomstboende är att det ska vara hög genomströmning. De asylsökande ska stanna några dagar, kanske lite längre, innan de får plats på ett asylboende, säger Jonny Odhner, asylsamordnare i Mariestads kommun.

Mariestads kommun, som hyr lokalerna av Pingstkyrkan, kommer att driva boendet. Den senaste månaden har jakten på personal intensifierats och nu har man knutit till sig ett tiotal personer som kommer att jobba på ankomstboendet. Det har dock varit en utmaning att rekrytera socionomer.

– Vi har ändå fått till en bra blandning av pensionärer med nyttig arbetslivserfarenhet och en del yngre människor, säger Odhner.

Ingrid Frånberg, tidigare förskolechef och chef inom LSS i Mariestad, är platsansvarig.

Boendet kommer att vara bemannat dygnet runt samt att ett vaktbolag anlitas för bevakning dygnets alla 24 timmar. Kostnaden för ett ankomstboende faktureras direkt till Migrationsverket och belastar därmed inte kommunens budget. Avtalet sträcker sig fram till den 30 april 2016.

Jonny Odhner berättar att informationen om de asylsökande var knapphändig på måndagseftermiddagen. Men han har fått uppgifter om att det ska röra sig om familjer, inte ensamkommande barn eller ungdomar. Odhner håller med om att det geografiska läget, ett par kilometer ifrån Torsöbron, är ganska ensligt.

– Men det finns stora samlingsutrymmen och god tillgång till dusch och toalett.

Magnus Edforss, pastor i Mariestads pingstförsamling, tycker det känns bra att kunna hjälpa flyktingarna. Edforss förutsätter att pingstkyrkan kommer att göra en insats för att de asylsökande ska känna sig välkomna.

– Vi känner ju också till lokalerna bäst så jag hoppas på ett gott samarbete. Exakt vad vi ska göra är inte klart, men det lär bli en del praktisk hjälp, säger Edforss.