11 dec 2015 14:43

11 dec 2015 14:43

Moderaterna ger Sten Bergheden nyckelroll

MARIESTAD

Sten Bergheden blir Moderaternas nya talesperson för lantbruks- och landsbygdsfrågor.
Att 50-åringen från Mariestad har ett personligt hästförbud ser han inte som något hinder.

Riksdagsledamoten Sten Bergheden är i grund och botten lantbrukare och han bor fortfarande kvar på familjegården i Fjäll, strax utanför Lugnås.

Bergheden har länge visat ett stort politiskt engagemang för frågorna kring lantbruk och landsbygd. Därför kom det inte som någon jätteskräll att han blivit utsedd till Moderaternas nya talesperson inom de områdena. I rollen blir han även talesperson för jakt- och vapenfrågor.

– Det är frågor jag brinner väldigt mycket för. Min ambition är att förverkliga den politiken som togs upp på partistämman i Karlstad. Där uppmärksammades flera motioner från Skaraborg i positiv bemärkelse, säger han.

Bergheden vill bland annat att villkoren för lantbruket blir lika och att konkurrenskraften breddas. För att skapa fler jobb på landsbygden behöver det, enligt Bergheden, produceras mer mat samtidigt som exporten utökas.

– Den förlorade produktionen har gjort att lönsamheten blivit sämre. Vi måste ta vara på landsbygdens fantastiska möjligheter.

Flytta besluten

Vargfrågan är ständigt aktuell och Sten Bergheden har sin åsikt klar om vad som behöver göras.

– Vi behöver flytta tillbaka besluten från EU till Sverige och själva bestämma vilken vargstam vi ska ha. Dessutom tvingas många jägare vänta oskäligt länge på sina vapen. Jag har lagt fram 20 punkter som förslag, där vikten handlar om att rationalisera och få snabbare handläggningstider.

”Sonat misstaget”

I bagaget har Sten Bergheden ett personligt misslyckande som lantbrukare. Sommaren 2007 besökte två inspektörer från miljökontoret Berghedens gård. De möttes av vanvårdade hästar och djuren avlivades kort därefter.

Efter en lång process kom kammarrätten med sitt beslut i början av 2009. Bergheden förbjöds att ha hovbärande djur. Ett förbud som fortfarande gäller.

– Jag har sonat det misstaget och både jag och min familj har lagt det bakom oss. Självklart hade jag gärna haft det ogjort, men någonstans måste man dra ett streck över det hela, säger han.

Riksdagsledamoten Sten Bergheden är i grund och botten lantbrukare och han bor fortfarande kvar på familjegården i Fjäll, strax utanför Lugnås.

Bergheden har länge visat ett stort politiskt engagemang för frågorna kring lantbruk och landsbygd. Därför kom det inte som någon jätteskräll att han blivit utsedd till Moderaternas nya talesperson inom de områdena. I rollen blir han även talesperson för jakt- och vapenfrågor.

– Det är frågor jag brinner väldigt mycket för. Min ambition är att förverkliga den politiken som togs upp på partistämman i Karlstad. Där uppmärksammades flera motioner från Skaraborg i positiv bemärkelse, säger han.

Bergheden vill bland annat att villkoren för lantbruket blir lika och att konkurrenskraften breddas. För att skapa fler jobb på landsbygden behöver det, enligt Bergheden, produceras mer mat samtidigt som exporten utökas.

– Den förlorade produktionen har gjort att lönsamheten blivit sämre. Vi måste ta vara på landsbygdens fantastiska möjligheter.

Flytta besluten

Vargfrågan är ständigt aktuell och Sten Bergheden har sin åsikt klar om vad som behöver göras.

– Vi behöver flytta tillbaka besluten från EU till Sverige och själva bestämma vilken vargstam vi ska ha. Dessutom tvingas många jägare vänta oskäligt länge på sina vapen. Jag har lagt fram 20 punkter som förslag, där vikten handlar om att rationalisera och få snabbare handläggningstider.

”Sonat misstaget”

I bagaget har Sten Bergheden ett personligt misslyckande som lantbrukare. Sommaren 2007 besökte två inspektörer från miljökontoret Berghedens gård. De möttes av vanvårdade hästar och djuren avlivades kort därefter.

Efter en lång process kom kammarrätten med sitt beslut i början av 2009. Bergheden förbjöds att ha hovbärande djur. Ett förbud som fortfarande gäller.

– Jag har sonat det misstaget och både jag och min familj har lagt det bakom oss. Självklart hade jag gärna haft det ogjort, men någonstans måste man dra ett streck över det hela, säger han.