09 dec 2015 18:00

09 dec 2015 20:57

Vänerdata förbannade efter Eniros fakturahot

MARIESTAD

Från ingenstans landade ett betalningskrav på 6 300 kronor i brevlådan.
Avtalet med Eniro hade förnyats – men den informationen fick aldrig Vänerdata.
– De hotade med att dra in kronofogden om vi inte betalade, säger ägaren Eino Vouluterä.

Börsnoterade sökföretaget Eniro har vid flera tillfällen ställts till svars för sina tvivelaktiga försäljningsmetoder. Bland annat har hundratals oförstående kunder blivit offer för bluffakturor och kraftiga prishöjningar. Eniro tycks även ha satt i system att skicka ut obeställda fakturor till ovetande företagare.

Senast i raden att drabbas är Vänerdata i Mariestad.

Databutiken blev kund hos Eniro i september 2014, då man nappade på ett erbjudande för 2 195 kronor. Sedan dess har Vänerdata inte haft någon kontakt med Eniro – fram till i förra veckan då en faktura på 6 300 kronor dök upp.

– Jag ritade ett stort kryss på den och skrev tillbaka att jag inte beställt något. På fakturan stod även ”se bekräftelsen daterad den 29 oktober”, men någon sådan har inte jag fått. Har man inte beställt något ska man givetvis inte betala. Det här är rena svineriet, säger Eino Vouluterä.

När butiksägaren kontaktade Eniros kundtjänst ska han ha fått ett ljumt mottagande.

– Det var som att personen satt tre meter över mig. Han hade en oerhört nedlåtande ton och hotade med att dra in kronofogden om vi inte betalade. Aldrig i livet att jag tänker köpa några fler tjänster från det här företaget.

Erbjudandet slut

Bernd Schmitz, kommunikationschef på Eniro, förklarar att avtalet som skrevs med Vänerdata förra året är löpande och att det nyligen förnyades. Det innebär att erbjudandet har övergått till ordinarie pris, vilket är 4 995 kronor exklusive moms. Totalt landar notan på 6 300 kronor.

Enligt Eniro har orderbekräftelsen skickats till Vänerdata i slutet av oktober.

– Jag törs inte säga om brevet har försvunnit med posten. Det har uppenbarligen hänt något och det är olyckligt att informationen inte nått fram. Ska ett abonnemang förnyas har man 15 dagars ångerrätt, men eftersom vi inte hörde något tog vi för givet att de ville fortsätta vara kund hos oss, säger Schmitz.

”Fira med en sup”

Samma dag som MT kontaktar Eniro säger sig sökföretaget ha tagit beslut om att annullera Vänerdatas abonnemang.

– De är inte längre kund hos oss och behöver inte betala någonting. Att köpet hävs just i dag har ingenting att göra med att ni ringer, säger Schmitz.

Eino Vouluterä strålar efter beskedet:

– Är det sant? Vilka fantastiska nyheter. Nu blir det att fira med en sup i kväll, det kan du ge dig på, säger han.

Börsnoterade sökföretaget Eniro har vid flera tillfällen ställts till svars för sina tvivelaktiga försäljningsmetoder. Bland annat har hundratals oförstående kunder blivit offer för bluffakturor och kraftiga prishöjningar. Eniro tycks även ha satt i system att skicka ut obeställda fakturor till ovetande företagare.

Senast i raden att drabbas är Vänerdata i Mariestad.

Databutiken blev kund hos Eniro i september 2014, då man nappade på ett erbjudande för 2 195 kronor. Sedan dess har Vänerdata inte haft någon kontakt med Eniro – fram till i förra veckan då en faktura på 6 300 kronor dök upp.

– Jag ritade ett stort kryss på den och skrev tillbaka att jag inte beställt något. På fakturan stod även ”se bekräftelsen daterad den 29 oktober”, men någon sådan har inte jag fått. Har man inte beställt något ska man givetvis inte betala. Det här är rena svineriet, säger Eino Vouluterä.

När butiksägaren kontaktade Eniros kundtjänst ska han ha fått ett ljumt mottagande.

– Det var som att personen satt tre meter över mig. Han hade en oerhört nedlåtande ton och hotade med att dra in kronofogden om vi inte betalade. Aldrig i livet att jag tänker köpa några fler tjänster från det här företaget.

Erbjudandet slut

Bernd Schmitz, kommunikationschef på Eniro, förklarar att avtalet som skrevs med Vänerdata förra året är löpande och att det nyligen förnyades. Det innebär att erbjudandet har övergått till ordinarie pris, vilket är 4 995 kronor exklusive moms. Totalt landar notan på 6 300 kronor.

Enligt Eniro har orderbekräftelsen skickats till Vänerdata i slutet av oktober.

– Jag törs inte säga om brevet har försvunnit med posten. Det har uppenbarligen hänt något och det är olyckligt att informationen inte nått fram. Ska ett abonnemang förnyas har man 15 dagars ångerrätt, men eftersom vi inte hörde något tog vi för givet att de ville fortsätta vara kund hos oss, säger Schmitz.

”Fira med en sup”

Samma dag som MT kontaktar Eniro säger sig sökföretaget ha tagit beslut om att annullera Vänerdatas abonnemang.

– De är inte längre kund hos oss och behöver inte betala någonting. Att köpet hävs just i dag har ingenting att göra med att ni ringer, säger Schmitz.

Eino Vouluterä strålar efter beskedet:

– Är det sant? Vilka fantastiska nyheter. Nu blir det att fira med en sup i kväll, det kan du ge dig på, säger han.