01 dec 2015 20:28

01 dec 2015 20:28

2 x Niklas på aktiespararträff

MARIESTAD: Aktieklippare fick veta mer om gräsklippare

Niklas Broberg har sina rötter i Mariestad. I dag är han chef för nio fabriker runt om i världen och dessutom platschef i Huskvarna. På tisdagskvällen höll han ett föredrag på sin gamla skola för ett 50-tal medlemmar i Aktiespararna Mariestad.

It-företaget Dustin presenterades av Niklas Alm som är ansvarig för investeringsrelationer på bolaget som startades 1984. Elva år senare var man ute och sålde på internet och räknas därmed som en av de svenska pionjärerna inom e-handel.

Initialt såldes enbart till företag, men numera sker tio procent av handeln till privatpersoner. Niklas Alm berättade att huvudkontoret ligger i Nacka och att man har 950 anställda. I februari börsnoterades Dustin som 2013/2014 omsatte 7,4 miljarder kronor.

Den andre Niklas för kvällen, med Broberg som efternamn, berättade innan sin föredragning att han är 46 år, gift med Eva-Karin (även hon från Mariestad) och att de har fyra barn. Bostadsorten i dag är Linköping.

– Jag gick ut här 1988 efter tre år på naturprogrammet. Och jag har faktiskt inte varit här sedan dess.

Niklas pluggade efter lumpen (flyget) industriekonomi i Linköping, ett av universitetsåren tillbringades dock i Paris.

– Jag anställdes som trainee på Ericsson och jobbade inom mobile. Jag hade placeringsorter i Stockholm, Kuala Lumpur och spanska Bilbao.

Grundades 1689

Efter ett par år hos elektroniktillverkaren Flextronics kom han 2011 till Husqvarna. Ett företag som i sin reklam har denna slogan: ” 325 år av innovation”.

Niklas är knuten till Husqvarna Group med säte i Huskvarna. Man är världsledande inom motordrivna trädgårdsredskap och hade 2014 en omsättning på 32,8 miljarder kronor. (Bolaget var 1978-2006 en del av Electrolux AB).

Han var i hetluften under hösten när Husqvarna Group ville göra sig av med 80 anställda på sin fabrik i Huskvarna för att stärka konkurrenskraften. Samtidigt, noterade Jönköpingsposten, ökade företaget sin vinst kraftigt under årets andra kvartal.

– Förutom en aktiepost i Husqvarna är aktier inte min grej kan jag erkänna, av tidsskäl mest. Jag har fonder i stället.

Deltagarna på aktieträffen fick också en kortare information om den kinesiska aktiemarknaden.

It-företaget Dustin presenterades av Niklas Alm som är ansvarig för investeringsrelationer på bolaget som startades 1984. Elva år senare var man ute och sålde på internet och räknas därmed som en av de svenska pionjärerna inom e-handel.

Initialt såldes enbart till företag, men numera sker tio procent av handeln till privatpersoner. Niklas Alm berättade att huvudkontoret ligger i Nacka och att man har 950 anställda. I februari börsnoterades Dustin som 2013/2014 omsatte 7,4 miljarder kronor.

Den andre Niklas för kvällen, med Broberg som efternamn, berättade innan sin föredragning att han är 46 år, gift med Eva-Karin (även hon från Mariestad) och att de har fyra barn. Bostadsorten i dag är Linköping.

– Jag gick ut här 1988 efter tre år på naturprogrammet. Och jag har faktiskt inte varit här sedan dess.

Niklas pluggade efter lumpen (flyget) industriekonomi i Linköping, ett av universitetsåren tillbringades dock i Paris.

– Jag anställdes som trainee på Ericsson och jobbade inom mobile. Jag hade placeringsorter i Stockholm, Kuala Lumpur och spanska Bilbao.

Grundades 1689

Efter ett par år hos elektroniktillverkaren Flextronics kom han 2011 till Husqvarna. Ett företag som i sin reklam har denna slogan: ” 325 år av innovation”.

Niklas är knuten till Husqvarna Group med säte i Huskvarna. Man är världsledande inom motordrivna trädgårdsredskap och hade 2014 en omsättning på 32,8 miljarder kronor. (Bolaget var 1978-2006 en del av Electrolux AB).

Han var i hetluften under hösten när Husqvarna Group ville göra sig av med 80 anställda på sin fabrik i Huskvarna för att stärka konkurrenskraften. Samtidigt, noterade Jönköpingsposten, ökade företaget sin vinst kraftigt under årets andra kvartal.

– Förutom en aktiepost i Husqvarna är aktier inte min grej kan jag erkänna, av tidsskäl mest. Jag har fonder i stället.

Deltagarna på aktieträffen fick också en kortare information om den kinesiska aktiemarknaden.